Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.20 hodin)
(pokračuje Milan Wenzl)

Vrátím se tedy k původní otázce. Máme důchodcům skutečně co závidět? Jestli ano, tak je to síla, je to odvaha, odhodlání čelit výzvám, které jim přináší stáří a tato vláda. Není načase přestat závidět a začít oceňovat to, co opravdu má nějakou cenu? Naše společnost by měla stát na vzájemné solidaritě a podpoře. Důchodci jsou neodmyslitelnou součástí společnosti, a to současní i budoucí. Místo závisti bychom měli cítit vděčnost a vzájemný respekt.

Velmi často také zapomínáme na sociální a emoční hodnotu, kterou nám naše babičky a dědečkové přinášejí. Jsou to právě oni, kteří často pečují o naše vnoučata, podporují nás v těžkých časech a předávají nám životní moudrost a zkušenosti. Jak můžeme závidět lidem, kteří by pro svou rodinu udělali cokoliv na světě? To, že je nutné řešit neuspokojivou situaci kolem důchodového systému, je věc, kterou dnes nezpochybňuje snad nikdo, kdo má alespoň základní představu o demografii a fungování tohoto systému. Existují jenom odlišné názory na to, jak by se měla situace řešit.

Vážení koaliční poslanci, nesnažte se to přehlasovat silou sto osmičky a podpořte i některé dobré opoziční nápady a argumenty. Chápu, že je jakékoliv systémovější řešení důchodu složité a v drtivé většině případů i nepopulární. Nastavení správné důchodové reformy je náročný úkol, ale je to nezbytné pro zajištění toho, aby měli lidé v důchodu adekvátní a důstojný život. Pan ministr Rakušan včera řekl: Pojďme se posunout, ať můžeme jít dál. Tak pane ministře, pojďme dál, podpořte některé návrhy změn, co navrhla opozice, a nemusíme zde sedět tři dny a můžeme jít domů.

Paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, vaším prostřednictvím, řekla, že už nemáme žádné finanční rezervy, nemáme peníze. Ano, já to chápu. Dotujeme válku na Ukrajině, nakupujeme zbraně a munici. Munici, kterou jsou zabíjeni lidi. Ale co když ta válka jednou skončí? To už bude peněz dost? A potom bychom mohli zase začít snižovat (zvyšovat?) důchody. No to asi ano, když bude peněz dost. No, vypadá to tak, že si stejně tuto novelu o důchodovém pojištění prohlasujete, proto nemůžu s tímto návrhem v tomto podání souhlasit a doporučuji ho vrátit předkladateli na přepracování. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Karel Haas, s přednostním právem poté vystoupí pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Věřím, že kolegové z opozičních lavic potvrdí, že opravdu jsem tady snad celou dobu projednání jak včera, tak dneska. Včera jsem ještě vydržel a nepřihlásil jsem se s faktickou, když tady v debatě o důchodové reformě, která může být a je politicky nepochybně střetová, zazněla slova o stíhačkách nesoucích jaderné zbraně a podobné podle mě neargumenty a to hledám slušné slovo. Když jsem teď v té debatě slyšel - dotujeme válku na Ukrajině, kupujeme munici, kterou jsou zabíjeni lidé - ptám se jenom slušně, korektně, asi slyšíte můj hlas. Je to opravdu tohleto jako vhodná argumentace do debaty o důchodové reformě? Zkuste se nad tím zamyslet. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážení spoluobčané, vážená paní Ožanová, prostřednictvím paní předsedající. (Směje se.) A proč byste chtěla, aby vás tady někdo poslouchal? Vždyť my je nezajímáme. Mluvte na naše občany - do kamery. Ta provládní Česká televize už i to zakázala. Kdysi když jsem cvičil v pět ráno, tak to aspoň vysílali do šesti. Od momentu, kdy jsme v opozici, to nevysílají. Takže - no tak to je.

Co jsme se dozvěděli v rámci rozpravy? No, dozvěděli jsme se, že máme stále nejprolhanější vládu v historii této země, která dělá, pan Jurečka se tváří, že chce s námi diskutovat. Ale já vlastně nevím, o čem chceme diskutovat. Já tomu vůbec nerozumím, o čem chceme diskutovat. Že v roce 2050 - a já se budu ptát, teď nemám projev, budu zase mluvit tak, víte jak, spatra a čísla.

Takže co vlastně oni tady předvedli? Jenom lži, že jsme byli ve vládách a že jsme nic neudělali. Já vám ukážu, že jsme udělali. Že jsme neměli žádný návrh. No, samozřejmě, že jsme měli, vždyť tam byla ta důchodová komise. Pan premiér tvrdí, že jsme nic neudělali. Pan Jurečka tvrdil, že to byl základ pro něco. No, to jsme ještě tehdy netušili, že sociální demokracie si vybrala, a ona už určitě to věděla, protože to bylo jenom PR, paní budoucí kandidátku na prezidenta. No, takže paní kolegyně, musíme mluvit na lidi. Oni na nás kašlou. (Směje se.) Kdyby my jsme tady něco předkládali, co se týká financí, jako naše vláda, a neseděla by tady paní Schillerová, tak by měli všichni záchvat. Tak je tady aspoň ministr, ten se vrátil z cest, určitě je spokojen, vyúčtoval diety, a tak nás neposlouchá. Takže oni by pro mě tady ani nemuseli sedět. Je to úplně zbytečné.

A všechna čest panu poslanci Haasovi. Akorát mu řeknu 300 miliard, ty zbytečné stíhačky, pane kolego. Je to o penězích, 300 miliard zbytečných. A to ještě se tam budou stavět nějaké valy? Já nevím, co všechno, aby v Čáslavi to neslyšeli. Totální pitomost, 300 miliard za stíhačky, které možná někdy přijdou za 12, 13 let, když už tedy jste to vlastně vzpomněl.

Takže já tady chci reagovat samozřejmě na všechny ty projevy, protože pan ministr Jurečka tu není, ale to nevadí. Snad se na to podívá. Stejně tak já jsem si přečetl všechny projevy lídrů pětikoalice. A ono je to jak přes kopírák, jo, že jsme nic neudělali, to je stále dokola. Pan premiér říkal, že řada lidí na důležitých místech tato významná a zároveň naprosto jednoznačně fakta minulosti ignorovala. A o kom mluví pan premiér? O kom mluví? O vládě, kde seděl v roce 2012, kdy jsme my přišli do politiky, když už ta korupce byla neúnosná. A my se vracíme tam, kde jsme byli. Možná ještě hůř. Zase slyšíme, že je asi tady nějaký Dalík. Nějaký Dalík možná, když se koncentruje na zbrojní průmysl a tyhle věci. A co vlastně oni nám tady předvedli? Pan Jurečka, kterého znám bohužel z působení v naší první vládě, kdy jsem byl ministr financí, mě hned dehonestoval a řekl mi, že se mám podívat na stranu 10. No, tak já se na ni dívám. A co tam je napsané na té straně 10? Já se chci zeptat, protože pan Jurečka nám tady definoval ty problémy.

Tak začneme porodností. Náš kolega gynekolog Janulík není tady, má 3 500 klientek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP