Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže je to dostatečný průzkum, aby zjistil, proč se nerodí tolik dětí. Proč, když naše vláda končila v roce 2021, se narodilo téměř 112 000 dětí, a proč za této vlády za minulý rok se narodilo jenom 92 000? Víte proč? Protože tato vláda ničí tuto zemi, tato vláda ničí všechny občany, tahle vláda ničí důchodce, ničí zaměstnance, ničí mladé, ničí studenty, ničí ekonomiku, ničí všechno. Tak se zeptejte toho Janulíka, proč ti mladí nechtějí mít děti? No, protože jim tahle vláda navýšila nájmy, daně z nemovitostí, nejdražší elektřina, daně. Jo, to oni udělali. Takže já tady s klidným svědomím můžu říct, pane premiére, že nízká porodnost je vaše dílo. Vy stále strašíte válkou, vy stále mluvíte o válce, vy strašíte ty lidi, vy jste je dodatečně už vystrašili tím, že v podstatě se bojí vůbec, jestli budou mít z čeho žít. Hypotéky, nájmy, všechno.

Takže pan Jurečka tady mluvil o porodnosti. Já s ním souhlasím jedině v tom, že tedy i kdyby teď se začalo rodit, nevím kolik dětí, tak to samozřejmě z dlouhodobého hlediska je problém. Ale je to váš problém, vy jste způsobili tady tuto situaci. Porodnost dál klesá. Na to jsou články, fakta. Pan Jurečka ale zapomněl říct a zapomněl se pochlubit, že vlastně... Ano, my samozřejmě potřebujeme mít pozitivní rodinnou politiku. Ale co tato vláda udělala pro rodiny, co udělala? Jednu věc mi řekněte. Protože všechno ničí. To školkovné, daně, zdanili i studenty, všechno ničí. Takže neudělali vůbec nic pro rodiny.

Já se divím tomu, že pan Jurečka, který byl už jednou ministrem v té naší vládě, tehdy ničil české zemědělství. V září 2017 slíbil zemědělcům, že jim dá 3,5 miliardy náhradu za sucho a zapomněl na kůrovce, takže zničil naše lesy. No, a teď ničí ten sektor, důchodce, sociál. Vždyť to je úplná katastrofa.

Zdravotnictví samozřejmě, tady o tom byla řeč. Co se vlastně děje? Zdravotnictví. No, před chvilkou mi psal kolega, že - odbočím do zdravotnictví - naše pediatrička jde do důchodu a není schopna sehnat náhradu do ordinace. Ostatní pediatři neberou ani novorozence. Vyprávěla, jak do Tišic nemůžou sehnat pediatra, a to nabízejí plně vybavenou ordinaci, byt 100 metrů čtverečních a půl mega příspěvek na nábor. Naprosto šílený. Říkala, že nejsou lidi a že 60 % pediatrů míří do penze. No, a my máme ministra, který hraje většinou karty na počítači. To jsem jenom odbočil.

Takže je pravda, že to, co oni předkládají a čemu nikdo nerozumí, protože oni tvrdí - tohle je nejprolhanější vláda - že budou šetřit. Já nevím, co budou šetřit, kdy budou šetřit. Já jsem se ptal, kolik tím okrádáním důchodců ušetří pan Stanjura při sestavování rozpočtu na rok 2026, 2027 a 2028, jako prognózu. Vážení spoluobčané, vy všichni se modlete, aby to byl poslední rozpočet této vlády, aby už Stanjura nikdy nesestavoval rozpočet, protože to bude totální disaster. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.) Tak já se ptám, kolik tedy ušetříte?

Proč to říkám? No, pan premiér... Ono je zajímavé, že oni se s námi nebaví. I pan Jurečka komunikoval na Twitteru, strašně tweetoval i o covidu. Ale k tomu se dostanu. Pan premiér včera postoval - reforma penzí už nemůže čekat, žádná reforma to není, musíme udělat první kroky a řešení, které významně ulehčí státnímu rozpočtu, dá lidem nesrovnatelně větší jistoty. Tak já se ptám, pane premiére, kdy ulehčí rozpočtu, v kterém roce? Podle toho, jak to prezentujete, tak to vypadá v roce 2050.

No, já vás obdivuji, že umíte říct, to jsou normálně hausnumera, to je takový blábol, těch 500 stran, co ukazoval na Twitteru. Já tomu nerozumím. Když si vezmu tu tabulku, přehled příspěvku jednotlivých opatření ke změně salda veřejných financí v horizontu roku 2050. Tady se říká, že dopad do rozpočtu HDP je 1,2 %, to je 91,9 miliardy. To je úprava důchodového věku. To je, vážení spoluobčané, že budete pracovat déle.

Mě fascinuje, že moje dcera narozená v roce 2000, půjde do důchodu, když bude mít 70 a údajně ještě - díky Bohu za to, budu rád, když moje děti budou žít dlouho - bude v důchodu 21,5 roku. Takže moje dcera bude žít 91,5 roku. Skvělý. Já jí přeji alespoň stovku, modré zóny, určitě ano.

Takže když si vezmu trojčlenku, sedmý ročník základky, tak mi z toho vyjde co, pane ministře? No, že vaše HDP v roce 2050 je 7,5 tisíce miliard. Fakt, jo? Kolik je to HDP teď? Vždyť už teď jsme na 8 000. Já vám to řeknu přesně. HDP je (nesroz.). To je prognóza Ministerstva financí. Podle těch vašich hausnumer v roce 2050 bude 7 658. No, co se stalo? Bude válka v mezičase?

Já tomu nerozumím, o čem to je, 500 stran blábolů. Já s tím souhlasím, akorát k tomu ještě něco doplním. Že vy řešíte rok 2050. Takže, vážení spoluobčané, tato vláda vás oblbuje a tvrdí, že má strašnou starost o ty další generace. Pan Jurečka, když byl v televizi, tak to je tak dojemné, on se tak tváří, jak to myslí vážně. Akorát z nás dělá jenom pitomce. On s námi nikdy nechtěl jednat. Vždyť ani není o čem jednat. O čem chcete jednat? Vy jste totiž ty důchodce už dávno odrbali a několikrát.

Já vám řeknu přesně kolik. Takže o čem to je? Že v roce 2050 ušetříme ročně 168 miliard. Vážně, jo? To znamená, že mezi časem... Pevně doufám pro budoucnost této země, že taková šílená, prolhaná, asociální vláda se nebude opakovat, že tam bude ještě šest vlád. Takže vy už vlastně víte programy těch vlád. Chudáci úředníci. My víme, jak to funguje od vašeho nástupu. Ten teror, bojí se vás jako smrti. Ti úředníci to musí napsat tak, aby to sedlo.

Takže se ptám, když nám pan premiér tvrdí, že to ulehčí státnímu rozpočtu a že dá lidem jistoty, tak kdy to ulehčí? Až v roce 2050, pane premiére, nebo...? Tak proč to děláte teď? Nechápu. Takže bych se chtěl zeptat pana premiéra, aby nám řekl, kdy a kolik to ulehčí? Pana Jurečky se ptám, jak to tedy je, kdy ušetříte poprvé? V roce 2050? Skutečně bude HDP v roce 2050 7 600 něco? 658? Fakt, tak to bude? Já tomu fakt nerozumím. Nerozumím tomu. Dělal jste ze mě tady pitomce, pane ministře, že si mám přečíst nějakou stranu 10. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP