Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No ano, já jsem si ji samozřejmě četl. Pan ministr se mně vysmíval - o tom, že když jsme řekli, že je to o příjmech - ano, to jsou příjmy. Tak možná byste si, pane ministře, mohl přečíst (ukazuje materiál) tady tiskovou zprávu Generálního finančního ředitelství a podíval se na mezeru ve výběru DPH v Evropské unii. Když končila vaše parta, která tady hospodaří od revoluce, v roce 2013 tak mezera byla 20,2 %. A my jsme to stáhli na 7 % - 300 %. Tady říká generální ředitelka Finanční správy - protože my jsme pro to něco udělali, já jsem dovezl Daňovou Kobru, my jsme udělali kontrolní hlášení - a ta paní generální ředitelka, kterou si tam dal pan Stanjura, říká, že v roce 2016 - to jsem byl ministr financí - byl krácen rozpočet - ano, ušetřili jsme až 80 miliard ročně. Pane ministře, vy zpochybňujete - ano, vy to zase dehonestuje, říkáte - EET. Ne, daně. Od revoluce se vždycky kradlo na pohonných hmotách, krvavé oleje, LTO, vzpomeňte si. Toto se vždycky kradlo, stovky miliard, stovky miliard. A pan Jurečka zpochybňuje to, že vlastně nejsou peníze.

No, tak se na to podívejte, jak, co jsme s tím udělali. Tak samozřejmě, že peníze jsou. Takže k tomu prvnímu bodu - ano, děti bohužel, nízká porodnost. Já znovu opakuji, je to výsledek vaší vlády, to strašení. Vy jste je vystrašili ve všem. Dneska ty nájmy, kolik tady platí za nájem? No, to je strašné, jo. Byl jsem na hokeji, tak jsem si nechal namalovat českou vlajku u jedné kolegyně. Bydlí tam, 2 - nevím, co to je - 1+kk, platí tam 27 tisíc. To je vaše dílo, vaše dílo. Ano, takže, ano, děti - určitě je problém. Ale je to výsledek vaší strategie a politiky.

Takže já jen říkám - no, teď jste se chlubili, jak vlastně na nás vydělávají Ukrajinci. Jasně. Stáli nás asi 50 miliard. Mě by i zajímalo, pane ministře, jak vy vlastně to evidujete, ty Ukrajince, kteří přišli před válkou, a ty, kteří přišli po válce, jestli tam máte nějaké kolonky a jak to máte označené? Jak přesně to víte, kolik skutečně platí a neplatí - to by mě zajímalo, jaký je výnos. No, ale o tom to není. Je to o tom, že - ano, rodí se málo dětí - ale je to o tom, že tady potřebujeme mít zaměstnance, kteří platí daně a kteří odvádějí sociál a zdravotní. No, takže to by nám nějak mohlo pomoci. No a pane ministře - teď hledám tady... Šedá ekonomika. Nevím, jestli víte, co to je šedá ekonomika. No, to je o tom VAT gapu. Vy jste tady zavedli znovu šedou ekonomiku. Šedá ekonomika polyká v Česku bilion korun - to píše provládní Seznam Zprávy. Tak (vezměme?) si, kolik je daňová kvóta. Normální daňová kvóta je 24 a složená daňová kvóta je 33 %. Tak pokud skutečně je tady bilion korun, ze kterých někdo neodvádí ani daně, ani DPH, ani odvody, tak, pane ministře, možná byste si to mohl nastudovat. Tady jste píše, že šedá ekonomika ubírá českému hospodářství téměř 14 % jeho výkonu. Nejrozšířenější je podle studie průmyslu, stavebnictví a obchodu. No a EET jste zrušili, tak jste zaveleli a řekli - no, tak... No a oni dole vidí, co se děje nahoře, no tak proč by ty daně platili, ne? A je to podle poradenské firmy Kearney, studie pro VISA.

Takže šedá ekonomika, to je výsledek vás, dali jste jasný signál, že daně se nemusí platit. A koho vy penalizujete? No, zaměstnance, budoucí důchodce - těm jste navýšili daně, poplatky, všechno. A ti ostatní tady... Takže, pane ministře, tady máte mraky peněz. A kde jsou ty stovky, stovky miliard, které jste vybrali na inflaci, kterou jste způsobili? A znovu opakuji - vy jste ji způsobili! Protože jste nezastropovali, protože jste neprosadili změnu evropské směrnice v rámci předsednictví, aby se neurčovala cena elektřiny v Evropě na základě nejdražší ceny elektřiny vyrobené z plynu! Proto! Vy jste to způsobili. Vy jste způsobili tu inflaci. A z té inflace jste způsobili, že máme stále záporný růst reálných mezd jako jediní v Evropě. To je všechno vaše dílo. Takže, pane ministře, prosím vás, my jsme něco v té vládě dělali, ano. Tady jsme vybírali daně. Za nás šedá ekonomika nebyla v takovém rozsahu, a proto jsme mohli i daně snižovat.

No, potom pan ministr mluvil o tom, že údajně se u nás dlouho studuje. Ano, já souhlasím. Tak a proč s tím nic neuděláte? Proč s tím nic neuděláte? Proč? Už jsem o tom mluvil, ty sestřičky musí studovat 4+3. Proč ne jenom čtyři, jo? Takže to je samozřejmě argument v podstatě o ničem, ale celé je to jednoduché, vážení spoluobčané. Zkrátka tahle vláda, když nastoupila, byla přesvědčena o tom, že důchodci a budoucí důchodci jsou nepřátelé, nepřátelé. A vzpomeňte si na to, jak se potom - a nevím, kdo se k tomu přiznal, že to nechtěli říct do prezidentské volby. Udělali z vás pitomce. Oni už to věděli dopředu, že vás okradou, o drbou! A na tom trvám. A není to nějaká poplašná zpráva, jak říká paní Pekarová. Poplašná zpráva je, že tady máme kokain, že už se z Dozimetru z různých otvorů dostal k nám blízko, tak někdo by to měl asi vyšetřit. Takže žádná poplašná zpráva, žádná.

Takže o tom to je, že v podstatě vy jste pro to neudělal nic. Takže vy jste čekali, až skončí prezidentská volba. Protože samozřejmě pokud váš kandidát, který se stal prezidentem - a samozřejmě díky Bohu za to, protože kdyby tam byla ta dáma, no, tak to by bylo úplné peklo - tak samozřejmě jste čekali, čekali a věděli jste to, že odrbete důchodce. Vy jste takoví pokrytci. Já to fakt - už mně špatně od žaludku. To je stejný o tom, jak tady pan ministr nám vykládal, jak mu bylo dobře, když podnikal. A že zmrazili platy. No, tak si vzpomeňme - září 2021 - kdo tady zmrazil platy. My jsme na naší vládě zmrazili platy. A vy jste udělali z lidi pitomce, protože jste věděli, že váš Senát to shodí. Takže ještě před volbami, předtím, než Senát vlastně rozhodl, jste říkali - jo, jo, jo - ale už jste věděli a už tehdy jste lhali, že si navýšíte platy. To je váš přístup, takhle to s vámi funguje.

A ta třetí věc, o které mluvil pan ministr Jurečka, je průměrná délka života. No, tak když se tak často odvoláváte na naši knížku O čem sním, když náhodou spím - dokonce teď jsem viděl na Twitteru, že nějaký kandidát to používá, ale to je v pohodě - tak se podívejte na stranu 69, délka věku prožitého ve zdraví. Tahle knížka vyšla (ve) 2016. Délka věku prožitého ve zdraví, 1961: muži 62,8, ženy 63,3 - a 2015: 62,2 - to kleslo. A teď to kleslo na 60,7. Takže sice žijeme déle, ale ta kvalita tam není. Mimochodem, když mluvíme muži/ženy - kdysi ženy u nás chodily dřív do důchodu. V Polsku například chodí v 60 letech, když už jsme u toho, ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP