Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A proč to tak je? Zkrátka vy jste měli to zdravotnictví do roku de facto 2017 a teď jsme se vrátili do toho, jak ho ničíte to zdravotnictví. Národní boj proti rakovině, reforma psychiatrické péče. Já jsem vám dovezl 55 miliard na zdravotnictví. Ano, díky bohu tedy jsme rozhodli o REACT-EU, 108 zdravotnických zařízení má nejmodernější přístroje za 27 miliard. To jsou tady ty argumenty pana Jurečky, ano, který zpochybňuje příjmy, ale nemluví o šedé ekonomice. Nemluví o tom, že se nevybírají daně pořádně. Ano, o tom nemluví. Takže to je popsané, ale znovu. Nechápu, o čem vlastně je tady řeč konkrétně. Co nám vlastně tady chtějí říct. Je pravda, že tenhle další podvod na ani ne důchodce, ale budoucí důchodce, ty peníze nebere. A víte proč, vážení spoluobčané? Protože nás odrbali už teď, předtím, než ta důchodová reforma (se smíchem) začne. Protože nás převálcují. A víte, jak nás odrbali? Já mám střet zájmu. Tady to máte. (Ukazuje materiál.) Provládní, co to je, Novinky.

Vždyť si vzpomeňte, že vlastně odrbali důchodce o tisíc korun v rámci toho zákona o valorizaci podle inflace. To nebyl jejich zákon, oni by nejraději ho zrušili. Tak proto to udělali. A víte, co to znamená, vážení spoluobčané? Že v roce 2023 nás odrbali o 7 tisíc korun a každý rok na Vánoce, na Silvestra, když si budete připíjet, vzpomeňte si na Fialovu vládu, která další rok vás odrbe o dalších 12 tisíc a každý rok o 12 tisíc, to je trvalé. Tisíc korun měsíčně trvale. Já jsem si to ověřoval. Takže tady nás odrbali definitivně a teď se tváří, no vždyť to není až tak. Takže to je první, kde vzali důchodcům, za spolupráce s panem prezidentem, mohl dát veto. Tady to udělali, tady to udělali. A jaký to měl tehdy dopad? Nějakých směšných 19 miliard? EET 15 miliard každý rok. Takže to je první, vážení... zaměstnanci hlavně, zaměstnanci a důchodci.

Paní Pekarová tvrdila, že se to vlastně netýká těch důchodců. Tak chtěl bych vás jenom upozornit, že ten druhý odrb je změna valorizačního vzorce. A víte, od kdy platí? Od 1. 10. 2023. Takže to první, kde jste okradli důchodce je, že měli dostat 1 770 korun měsíčně a dostali 750, takže ani ne tisíc, ale 1 020 měsíčně trvale, stále do základu. A tenhle vzorec, který platí od 1. 10. 2023, tak tam se mění formule. Takže tam místo toho, aby byla polovina nárůstu reálných mezd, plus inflace, to měníte na třetiny. Takže paní předsedkyně Pekarová, bylo by dobré si to nastudovat. Já chápu, že teď říkáte: No teď už ne. Teď jen chcete, aby déle pracovali. Ale vy jste jim vzali, co jste mohli. Když jste nastoupili, vzali jste slevy na jízdné, hned. Protože zkrátka geneticky ODS nikdy důchodce nechtěla, nechtěla jim pomáhat. Dokonce jste tady tvrdili, že je to hospodářská škoda, takže všichni zaměstnanci, kteří půjdete do důchodu, vy všichni jste hospodářská škoda. Takže tohle je druhý odrb.

A nemluvím o tom, že co dalšího jste udělali. Navýšili jste DPH na léky z deset na dvanáct procent, navýšili jste daň z nemovitostí, máme nejdražší energie v Evropě. Vždyť jste měli předsednictví, proč jste neotevřeli směrnici, abyste zrušili lidskou burzu? No protože tomu nerozumíte, protože vůbec nevíte, co máte dělat. Ti důchodci a příští důchodci s vámi mají velkou smůlu. A samozřejmě o čem to je? No je to o penězích. Pan Jurečka tady vykládal... no škoda, že nám nepovykládal ten příběh o církevních restitucích, který tady schvalovala za podivných okolností ta paní, co je třicet let v politice. Podvodné oceňování lesů, pozemků. A oni mají inflační doložku 8 miliard. O tom nikdo nemluví? Takže my nemáme na kuchařky a uklízečky ve školách a pan ministr školství, já nevím, jestli jsem ho někdy tady viděl, on by měl sem chodit ne občas, já jsem ho tady ještě neviděl. Který bydlí v tom bytě za 55 tisíc s krásnou terasou, tak tento rok neměl 800 milionů pro ty uklízečky a kuchařky, ale příští rok dostane desítky miliard. Jen kecy v kleci, nic jiného. Takže to je další, co jste udělali proti důchodcům.

Takže vy už víc ani je nemůžete zničit. Vy jste udělali všechno proto, abyste jim zničili život a teď ty další generace budou pracovat déle. A proč? A proč vlastně ty řešíte rok 2050? Já tomu nerozumím. Ať mi někdo vysvětlí, kdy vlastně začnete šetřit na základě toho odrbu důchodců, kdy? Když už tedy jste se rozhodli obrat dále tuhle skupinu. Kdy? Já tomu nerozumím. Já jsem to nevyčetl, nechápu to, ať nám to tedy pan Jurečka vysvětlí a řekne, kdy začíná šetřit. Já nevím. Je to absurdní od stran, které tady mají za sebou solární tunel za 600 miliard, církevní restituce a další věci, utrácely miliardy. Vezměte si takové předsednictví naše. Jaký byl výsledek? No ty chlebíčky, to je takové heslo. Za 2,4 miliardy. Co nám to přineslo? No že bude vlastně emisní poplatek na pohonné hmoty od roku 2027. Takže vážení spoluobčané, veškerý benzín a nafta zase zdraží, i emisní povolenky na budovy. To je výsledek eurohujerství pana Fialy, který byl pochválen v Bruselu.

Pro Českou republiku to neznamenalo z hlediska plusu vůbec nic. 2,4 miliardy nákladů a i tak si ten neformální summit prodal Macron. Pan premiér by nám mohl říci(?), kdy nám to významně ulehčí státnímu rozpočtu, a dá lidem větší jistoty. No s vámi, jaké jistoty? (Se smíchem.) Já tomu nerozumím. Vždyť lidé s touhle vládou jsou úplně ve strachu, co bude. Neskutečné. Reálné mzdy, znovu opakuji. Ten vzorec, který vy jste změnili, tak vlastně ta položka reálné mzdy ještě nenastala, protože jsme stále nejhorší, jo, takže vlastně to nemáme. No a co je strašně zajímavé, když tedy máme takovou vládu, která vidí až do roku 2050, tak samozřejmě pan Jurečka nezapomněl zase manipulovat. Já musím si najít (hledá v materiálech), tady to mám, nezapomněl manipulovat, protože on samozřejmě mi dal ten graf. (Ukazuje.) A tam si to tak upravil od roku 2018. Škoda, že nám neukázal, jak to bylo předtím. A kdo skutečně důchodcům přidával a kdo jim bral.

Vaše vláda tenhle nárůst (ukazuje materiál) je proti vaší vůli, vždyť vy jste to nechtěli. Proto jste i těm důchodcům vlastně vzali těch tisíc korun měsíčně trvale. A pan premiér se tím chlubí. Ne, to bylo proti vaší vůli, vy jste to nechtěli. A za vlády, která byla před námi do roku 2013, nárůst nebyl téměř žádný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP