Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Jediná vláda, která skutečně měla v programu navýšení důchodů, byla naše vláda. Vláda menšinová. Já vám to tady ukážu. KDU dokonce byla ve vládě i tady, protože KDU byla vždycky všude, jednou byla levice, potom byla pravice. No, hlavně aby byla ta koryta. Takže tady v roce 2009 byla vláda, tam bylo KDU. A od roku 2009 do roku 2014, to byl ještě váš rozpočet, stouply důchody za jeden dva tři čtyři (počítá) roky o 1 000 korun necelých. I za Sobotkovy vlády... A mě fascinuje, jak vy stále lžete a manipulujete a říkáte: Vždyť jste byli v té vládě. A jak fungovala ta vláda? No, osm socanů a předseda KDU-ČSL. A potom mě vykopli z vlády. My jsme nikdy neměli MPSV. Ani za této vlády, kde jste seděl, pane Jurečko, kde jste seděl. Tak ty důchody vám stouply o kolik? O nějakých 780 korun za jeden dva tři čtyři roky. Až za naší vlády, poprvé v historii této země byl konkrétní číslo v roce 2017, kdy skončily důchody na 11 866, tak my jsme řekli, že to dotáhneme na více, myslím, že 15 500. A to jsme splnili. Od roku 2014 do roku 2021 stouply důchody na 15 453. Takže my jsme to měli v programu jako jediní.

Sleva na jízdné byla ikona našeho programu. Ano, babičky konečně mohly jezdit i za vnučkami, ano? A potom? Teď přišla tahle vláda, která s nevolí - s nevolí, protože ODS v roce 2010 řekla, že nebude na důchody - 2010, to je stejný scénář - dala důchodcům kolik? Nula. A kolik jsme zdědili 2014? 45 korun. Takže tohle je ta pravda, pane ministře. Takže ten váš graf. Měl jste říct lidem, jak to bylo. Kdo tady měl starost o důchodce a příští důchodce, o zaměstnance? My jsme to byli. Vy jste to jenom akceptovali, velice neradi, velice neradi.

A mě teď fascinuje, že tady jste si nakreslili v roce 2034, že bude důchod 30 700. Tak se ptám, pokud tedy umíme počítat, a je to stále trojčlenka, nebo ještě jednodušší počty, takže 10 let... nebo 10 000 děleno deset je tisíc, milé děti. Pane premiére, když to tady máte, vždyť už ani za rok 2024 to neplníte. Kolik jste mi dali? 360. To je zajímavé, že už mi nechodí ty dopisy od Jurečků. Jenom když se chlubil cizím peřím, tak mi psal. Ano, nevím, kolik to stálo milionů, ten jeho dopis, to jeho PR. Vždycky to tak dělal. Teď mi nenapsal, o kolik mě odrbal. (Potlesk z lavic ANO.) A už neplní těch 10 000. Ten první rok neplní. Dal nám, vážení důchodci, jenom 360. Jaká je prognóza? Musím to dohledat. (Hledá ve svých materiálech.) Prognóza je, abych moc nekecal, musím to najít, myslím, 253, nebo tak nějak. Zkrátka není to 1 000 korun. Jasně, vy řeknete, že to bude později. Takže, pane premiére, už ani to neplníte.

Takže pan kolega Jurečka by si měl ten graf předělat. Měl by ukázat za doby vlády ODS a TOP 09, jak to bylo s důchody, ano? A těchto 10 000? Vždyť to je hausnumero. Jak jste k tomu přišli? A neplníte to. Neplníte to, jo? Takže ten... já to ještě přesně najdu, kolik to je. Ale zkrátka místo 1 000 korun, když tedy budu říkat, že je to ten průměr, tak to není, jo. Tady mám ta čísla. Takže za naší vlády byly navýšeny důchody, celkově o průměrný důchod do 3 587 a za vlády Sobotky a Bělobrádka, protože já jsem tam byl jenom na to, abych vyráběl ty peníze pro ně a snižoval rozpočet a vybíral daně, to bylo jenom 776, ano? Takže to jsou ta čísla. Ani ten graf...

Takže nevěřte jim, vážení spoluobčané, nevěřte jim. Oni lžou neustále. A ať řeknou, jak to budou plnit! Vždyť by to měli plnit aspoň 1 000 korun ročně. A nedělají to. I ten vzorec... Protože kdo tady způsobil, že máme největší pokles reálných mezd? No, samozřejmě že to způsobili oni. A čím to způsobili? Samozřejmě tím, že způsobili, že vytvořili tu inflaci. Oni ji vytvořili. Ta inflace explodovala v lednu 2022, protože zkrátka už nepokračovali ve snížení DPH a nezastropovali, jak jsme jim to doporučovali v únoru 2022 na 1 500 korunách megawatt. A snažili se tady oblbnout lidi, že máme dobré ceny energií. Nemáme! Nemáme.

Tady je článek. Česká reálná mzda zaostává za evropskými standardy. Ano. Čechům rekordně poklesla reálná mzda. Ano. Ukážu vám tady graf. A zkuste hádat, kdy poklesly reálné mzdy? Tak správně, v lednu 2022 to začalo - s nástupem této vlády, protože explodovala ta inflace, která jim vyhovovala. Explodovala. My jsme ji měli 5,1 a 5,3 prosinci, oni se dostali někde na 18. Byli několik měsíců i na prvním místě. Takže od ledna 2022 za této vlády jsou minusové reálné mzdy. Minusové. Proč? Protože elektřina. Proč? Protože tahle vláda nechává vydělat velkým výrobcům energií. Ano, všechno je o elektřině. To znamená, vážení důchodci, spoluobčané a zaměstnanci, i ten vzorec, kde nás odrbali, nenastal, to malinko, nevím, možná 200 korun, protože kvůli této vládě máme stále minusové reálné mzdy. A to samozřejmě má vliv na to, kolik se vyplácí důchodů.

Takže paní Pekarová by si měla uvědomit, že to není poplašná zpráva. To je realita. Realita, že skutečně tady jsme přišli, důchodci, všichni, o velké peníze. O velké peníze, protože trvale 1 000 korun měsíčně nebo 1 020 jsou velké peníze. Vlastně nevím, o čem je ta debata. Já nevím, o čem je. Ať nám někdo řekne. Když tedy pan premiér tady tvrdí, že něco ušetří... Nebo co to je vlastně? Já tomu nerozumím. Nerozumím tomu.

Dokonce i demografové, tady je titulek, pětadvacátníci půjdou podle reformy do penze v 70 letech. Demografové doporučují zmírnit. Takže já nevím, kde tahle vláda, co to vlastně oni předkládají? Fakt. Já tomu nerozumím. Protože nemáme žádné odpovědi na nic. A samozřejmě ty projevy, to bylo stále dokola, jo?

Tak co jsme udělali za osm let? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP