Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak zopakuju, za osm let, kdy byl pan Jurečka první čtyři roky ve vládě, jsme tam byli do počtu. Dali jsme do pořádku veřejné finance. Viděli jste, o kolik jsme snížili VAT gap? A snižovali jsme daně. A vládu řídila ČSSD s KDU a potom mě nakonec vyhodili.

V té naší vládě, to jsem vám ukazoval, to jsme měli v programu. Někdo nám vyčítá, že jsme neudělali reformu. No toto není žádná reforma, to není žádná reforma. Pokud pan premiér neví, že je v ODS, tak tady ODS přišla někde v roce 1991 pokud si dobře pamatuju, to není žádná reforma. My jsme měli v programovém prohlášení vlády, že zřídíme důchodovou komisi, a v té důchodové komisi seděli všichni zástupci parlamentních stran, všichni. A ČSSD si zvolila paní Nerudovou do čela té komise. My jsme splnili programové prohlášení vlády. My jsme to měli napsané, že zřídíme tu komisi. V tom programovém prohlášení vlády nebylo napsané, že uděláme reformu. A já jsem vždycky tvrdil, a oni to vytrhli z kontextu, že vlastně Babiš něco řekl. Vždyť je to jednoduché, buď budou peníze na důchody a za Babiše byly, nebo nebudou, a za Fialy nejsou. No, protože jsou jiné priority, jiné priority jsou, jiné priority. Pro tuto vládu není priorita zdravotnictví nebo sociál nebo školství. Ne, není, nejsou priority, že priority jsou jinde. Ano, chápu, je to obrana, ale takhle to nebylo, takhle jsme se zkrátka nedomluvili.

Takže já nevím, o čem se s námi chcete bavit. Takže je to lež, že jsme nic neudělali v minulostí. My jsme byli jediní, kteří měli starost o důchodce, a oni to dobře vědí. Peníze jsme vždycky sehnali. My jsme měli přebytkový důchodový účet a my jsme vám ho v roce 2021 vlastně předali téměř vyrovnaný. Takže tyhle lži, vážení spoluobčané, skutečně nevěřte, nevěřte tomu, nevěřte. Ty projevy pana premiéra vždy říká v minulosti, ignoroval, asi mluví pan premiér o sobě. Potom říká, že jsme žádné řešení - no ne, to řešení bylo, ta důchodová komise byla. A když nám paní Maláčová nebyla schopna vysvětlit příjmy, ty takzvané důchodové reformy, no tak jsme si zavolali paní Nerudovou. A paní Nerudová řekla, že vlastně je to na nic, všechno.

My jsme byli menšinová vláda, my nemáme stoosmičku, která válcuje všechno a nebaví se s nikým. Ty vzletné řeči, pan premiér tvrdí, že jsme vlastně nic neudělali, ale Jurečka tvrdí, že pokračuje v práci paní Maláčové. No, tak byste si to měli nějak ujednat. Zase to strašení, pan premiér straší, že něco zkolabuje. Prosím vás, nevěřte mu, nevěřte mu. Skutečně, tak prolhaného politika jsme od revoluce tady nikdy neměli, nikdy neměli a lidi si z toho dělají srandu. Ta videa. Nebudeme navyšovat daně a tečka! Listopad 2022, nebudeme navyšovat věk odchodu do důchodu! Nebudeme navyšovat daně z nemovitostí! Vždyť to je normálně neuvěřitelné! Já nechápu, jak někdo může ještě tyto lidi volit? Já tomu fakt nerozumím. Jak je to možné, jak je to možné? (Potlesk z lavic ANO.) No je to možné, protože samozřejmě když jsme viděli včera Aleše v České televizi, tam jste říkal nějaká žlutá karta nebo co, no tak Česká televize, tak to byl redaktor, který tam zastupoval pana Jurečku, ne? Nebo koho tam zastupoval? Ne? Skákání do řeči, to je klasika, já už jsem o tom mluvil. A teď chtějí víc, vážení spoluobčané, všichni, co máte připojení na internet, budete cálovat i za mobil. Já na ČT nekoukám, tak se těším, jak mě přijdou zkontrolovat.

Takže zkolaboval. (Nesrozumitelné.) Tahle země zkolabuje, pane premiére, pod vaším vedením. Ale to snad není žádné vedení, to je nějaká parta, která se tam dohaduje a my nic nevíme. Kde je vaše programové prohlášení vlády? Kde jste ho vyhodnotili? Kde je porovnání s vašimi předvolební sliby? Kde? Vy žijete jenom z naší práce. Dopravní infrastruktura, zdravotnictví, všechno je naše práce. I ty Lety. Kdyby mě tam Herman nevzal v roce 2016, tak nejsou. I to Uherské Hradiště, kde jste se vyfotili již třikrát, kdy to bude? Kde je ten ministr s motýlkem? Co bude s Novou scénou a novou galerií? Co děláte vůbec? Neděláte nic, jenom kecy. A vylepí si ten plakát nějaký, jo? Bartoš řekne teď budeme stavět, tak už jsou tam, stavíme byty. Tak chtěl bych je vidět.

Tak co tady ještě máme? Takže, pan premiér je hrdý na to, kolik je průměrný důchod. Ale kdyby mohl, tak by vám nedal nic, vážení důchodci, protože ODS tradičně nedávala důchody, protože se domnívá, že vlastně hnutí ANO volí jenom důchodci. Což si tedy nemyslím. My si toho samozřejmě vážíme, já si myslím, že nás volí všichni rozumní lidé, kteří si uvědomují, co se vlastně v naší zemi děje. Takže pan premiér je hrdý, on byl tak hrdý, že nám vzal těch 1 000 měsíčně, na celý život, tak byl hrdý. Takže normálně zasekl. Takže jako fakt se bavit o roku 2050, já mám pocit, že jsem jak v blázinci tady. A tady pan premiér se obrací, nevím na koho, na vás všechny generace.

Tak udělejte něco pro tu mladou generaci, udělejte něco pro ně! My jsme je podporovali. Co ten rodičovský příspěvek, jak jste se dohadovali? Potom jste to ani jim nedali! Takže možná ti, kteří se narodili sekundu před půlnocí, dostali méně než ty, kteří se narodili sekundu po půlnoci. Školkovné, všechno. Vy jste totálně asociální, to ještě tady nebylo. Jurečka, který místo toho, aby bojoval za ten resort, a místo toho, aby řekl tak ne, já s tím nesouhlasím a zkrátka to tak nebude, tak všichni společně tady říkají nesmysly, nesmysly?

Takže já jsem vám jasně řekl, pane ministře, kde máte hledat ty peníze. Takže ty další projevy, nevím, pan Rakušan vlastně tady řekl dobrou větu: Abychom byli schopni, promiňte mi to slovo, vykašlat se na staré křivdy. A to je co jako, pane ministře? Tak proč jste to neřekl Jurečkovi? Co ten pan Jurečka, který nám tady za pultíkem nic neřekl, hned tweetoval tam jste hrdinové, tam tweetujete! Co tweetoval pan Jurečka? Pokud naše vláda prosadí důchodovou reformu, tak ji ANO po žádných volbách nezruší. Reforma totiž ušetří peníze v rozpočtu, které chce ANO v budoucnu rozfrcat, stejně jako to předvedlo během covidu. Nic jiného totiž neumí. Chápete to? Vážení spoluobčané, dobře poslouchejte. Jurečka říká, když my jsme tady bojovali za ochranu životů našich spoluobčanů a byly tady na bankrot lázně, firmy, takže jsme to rozfrcali! (Ukazuje a čte z článků.)

Je to vůbec možné? Jak vůbec takový člověk tohle může říct? Co je tohle? KDU-ČSL chce rychlejší a plošnější podporu lidí a firem. Přichází s balíčkem legislativních opatření. 16. dubna 2020. Takže KDU chce rozfrcat peníze, jak říká Jurečka, a kdo to říká tady? Co říká pan Jurečka? Stát musí v situaci, která je nejhorší od druhé světové války - no, to jsme rádi, vy jste neměli nic tady, ani covid, nic, na tu válku se jenom vymlouváte. Mohli jsme to ustát. Takže co říká Jurečka? Vytvořit záchrannou plachtu a nenechat tak české občany ve štychu, uvedl na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

No, nevíte, je to ten stejný, co tady vystupuje teď? Je to on? (Potlesk z lavic ANO.) Nebo kdo je to? Takže on říká, nás obviňuje, že jsme rozfrcali, ne, my jsme nerozfrcali, my jsme podrželi celou ekonomiku, živnostníky, všechny, lázně jsme podrželi a tady nám to pan Jurečka vyčítal. Další článek: Opozice bude na Babiše tlačit, aby zajistil přímé kompenzace pro podnikatele. Pan Jurečka, on je takový ten správný, ta morální ikona. Pamatujme na ty živnostníky, kteří nemají provozovnu, říká pan Jurečka 12. 2. 2021. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP