Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Co se pak stalo po prezidentských volbách? Musíme si to pořád připomínat, protože se nám také říkalo, že to je důchodová reforma, tak se sem přinesl ještě ve stavu legislativní nouze zákon, který snižoval jak řádnou, tak mimořádnou valorizaci.

U této věci musím zmínit ještě jednu věc, protože teď vidím, že je tady i paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která také vystupovala a právě říkala, že se napravily chyby z minulosti, protože ta mimořádná valorizace dávala nejméně těm lidem, kteří mají ty nejnižší důchody. Tak já bych paní Markétě Pekarové Adamové, prostřednictvím její osoby, doporučovala, aby si našla tabulku, o kolik se těm lidem, kteří mají nejnižší důchody, o kolik korun se jim ten důchod zvýšil. Bylo to o celých 36 korun. Slyšíte dobře - o 36 korun. Takže to bylo to, o čem jste hovořila, že jste napravili chybu z minulosti.

My už si pamatujeme ty roky za vlády vašeho kolegy pana Kalouska, kdy se navyšovaly důchody, myslím asi o 40 korun. Musím říct, že tedy těm lidem, kteří mají nejnižší důchod, tak se jim to zvýšilo o těch 36 korun, ale ti, kteří mají v průměru, když o tom hovoříme, důchod kolem 20 000 - je řada lidí, kteří vůbec na tento důchod nedosáhnou - tak těm se vzalo 1 000 korun. Takže kdybychom to porovnávali.

Musím říct, že když tato první vlna důchodové reformy, kterou sem také přinesl pan ministr práce a sociálních věcí, tak co na tom považuji za absolutně neskutečné a nehorázné... To zase vlastně tady používal pan ministr Jurečka ve svém projevu, že říkal, že došlo ke zmrazení platů, že došlo tedy k tomu, že i my jsme si snížili ty naše odměny za výkon funkce. Ale pane ministře, vy moc dobře víte, že to přece vůbec není pravda.

Nechci připomínat rok 2021, kdy tady v Poslanecké sněmovně byl zákon o zmrazení platů politiků. Předložila ho vláda Andreje Babiše a touto Poslaneckou sněmovnou, to znamená i vámi, byl schválen a šel do Senátu. Shodou okolností se konaly zrovna volby do Poslanecké sněmovny. No, a co udělal Senát? Senát toto zmrazení shodil a když přišla nová Poslanecká sněmovna a nová vláda v čele s Petrem Fialou, kde vy jste se stal vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí, tak Andrej Babiš znovu toto zmrazení platů politiků - vyjma soudců - zde předložil. Jakým způsobem to dopadlo? Na vládě to nebylo schváleno a sněmovní tisk tady pořád leží.

Takže co se stalo od roku 2023? Došlo k tomu, že seniorům se vzala mimořádná a řádná valorizace a politikům se zvýšily jejich odměny o 12 %. To je asi to, o čem jste tady hovořil, ale bohužel jste absolutně nemluvil pravdu. Já to považuji vůči těm seniorům i z pohledu toho, že jste vicepremiér této vlády, za absolutně nehorázné. Jestliže říkám lidem, že je nějaká situace a že se tedy musí šetřit, že ten rozpočet nevychází, tak je přece úplně jednoduché, že vždycky ten člověk musí začít u sebe a měl by jít příkladem, ale vy jdete úplně opačnou cestou. Typický příklad je právě to, že jste v té první vlně vámi nazývané důchodové reformy vzali seniorům mimořádnou a řádnou valorizaci, ale vaše odměny - i moje odměna - jste si prostě navýšili o tuto částku.

Zároveň jste tady hovořil o benefitech, že jste byl ve vládě Andreje Babiše, nyní jste v této vládě a že nevidíte žádný rozdíl, že ty benefity jsou stejné. To mně potvrzuje to, co tady říkám, že vy říkáte lidem, aby šetřili, ale vlastně vám se nic prakticky nezměnilo. Říkáte, že snižujete počty úředníků. Doufám, pane ministře, že jste zaregistroval dnešní mediální výstup. Předpokládám, pane ministře, že mě budete poslouchat, abyste pak mohl nějakým způsobem reagovat.

Takže Úřad vlády za premiéra Petra Fialy roste. Babiš šetřil víc. Tak řekněme si. Od roku 2021 stoupl počet zaměstnanců na Úřadu vlády na číslo 551. Je to o 67 lidí více, ten nárůst je o 15 %. Právě největší snížení bylo za vlády Andreje Babiše z roku 2017, kdy tam bylo 673 lidí a snížilo se to na 484 lidí.

Víte, že my neustále tady opakujeme, že chápeme, že jste kandidovali jako dva kluby. Musím znovu zmínit, že tyto dva kluby se po volbách hned rozdělily na pět politických subjektů. Takže tady máte pět politických klubů, pět předsedů. Pořád říkám, že to vyplácení věcí v rámci klubů a v rámci předsedů je podle mého názoru v rozporu s rozpočtovými pravidly. Proto to také tady na plénu schvalujeme. To se nikdy nedělo, protože chápu, že ti úředníci z toho mají obavy, protože v jednacím řádu je to uvedené úplně jinak. Takže jsem zvědavá, a vůbec se divím, že se tím nikdo nezabývá. Takže to bylo první, že jste si tedy vytvořili těch pět klubů. Když jste kandidovali jako dva, tak jsem přesvědčena o tom - a myslím si, že jsou o tom přesvědčeni i občané - a bylo by to férové, abyste ty kluby měli dva.

Pak jste si vytvořili tolik ministrů, že se nevejdou do lavic, vytvořili jste si i spoustu pozic vicepremiérů. Vím, že vicepremiér má odměnu větší třeba o 40 000 korun. Ale podívejme se, jak to bylo v minulosti, když byl jeden vicepremiér, dva, no a vy máte čtyři vicepremiéry. Je to jasné, bylo pět subjektů, tak je to potřeba. Pak jste si ale vytvořili i ty ministry bez portfeje.

Já bych považovala za férové, kdybyste sem přinesli nový kompetenční zákon, prosadili jste si ho a řekli jste jo, dobré. Takže také proto dochází k tomu, že je obrovský nárůst zaměstnanců právě na Úřadu vlády, kde třeba vloni šlo na platy jenom - jenom s vykřičníkem - 402 milionů, což bylo o 73 milionů více než před třemi lety. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP