Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Jestli ho budete nazývat jako druhý nebo další, to je nepodstatné v tuto chvíli. Ale ta podstata je v tom, že by se měl vytvořit pilíř se státní garancí, protože ten bude pro ty lidi přitažlivější v tom, že nepřijdou, nebo budou mít větší pocit toho, že nepřijdou o svoje vložené prostředky. A my jsme ty parametry toho dalšího pilíře představili snad stokrát. Já už nevím, co bych k tomu mohl říci víc. Několikrát jsem říkal, že nemáme stovky nebo tisíce úředníky, ale řekl jsem, že to je pilíř státem garantovaný. Že to je pilíř, který nevycucává prostředky z pilíře číslo jedna, že tam půjdou nové prostředky. Že to je pilíř, na kterém by se mohl participovat zaměstnavatel, i když je to dobrovolný pilíř, ale pokud by se do něj přihlásil ten budoucí senior, tak by ten zaměstnavatel mohl přispívat například 0,5 až jedním procentem.

Ukázal jsem i kde podobné pilíře fungují. A teď je jenom otázka toho, jak si s tím vláda pohraje a jestli to připraví nebo ne. Ale hlavně, pane poslanče Kohajdo, vy jste to měli v programovém prohlášení, že chcete vytvořit další pilíř. To znamená pracujte na tom pilíři. Několikrát jsme říkali, že jsme připraveni na to sednout a ukázat vám, proč si myslíme, že jsme (nesrozumitelné.) Protože jestliže nevneseme nové prostředky do celého systému, tak to nebude nikdy fungovat. Vy na to jdete jenom tím způsobem, že berete těm budoucím seniorům, a my říkáme ne, hledejme zdroje nové, ať už stran pilíře (Předsedající: Čas.) nebo stran zabezpečení hospodářského růstu. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou přihlášená paní předsedkyně Schillerová, následuje pan předseda Fiala. (Předseda Fiala dává přednost předsedkyni Schillerové.) Tak pan předseda Fiala a následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já se teď, možná prostřednictvím předsedající, možná ne, to nevím, obrátím na soudce Ústavního soudu z tohoto místa. (Předsedající: To nemusíte mým prostřednictvím.) Vážení soudci Ústavního soudu, vy jste za posledních x let zhoupli to kyvadlo směrem k pětikoalici. Před volbami parlamentními i teď, když jste vydali několik judikátů týkající se pevného hlasování. Já vás chci jenom upozornit, že ta demokracie je někde uprostřed. Ani na straně pětikoalice, ani na straně opozice. Ale to kyvadlo se výrazně houpe. Já vám řeknu, co bude následovat.

To, že jste to takhle udělali, bude následovat to, že doba, kdy opozice v této Sněmovně bude moct mluvit, se bude i nadále zkracovat. Protože proč bychom tady mluvili, když můžeme mít pevné hlasování? Proč bychom poslouchali názory někoho z levé strany, když můžeme dát pevné hlasování a Ústavní soud nám to schvaluje. Tak stačí, když to řekne Babiš, Okamura a ještě někdo a můžeme jít domů, ne? Prostě tak to v budoucnu bude. To je jedna věc.

A druhá věc je. Vážený Ústavní soude, jsem zvědavý, jestli budete na svých judikátech trvat i v době, kdy nebude vládnout v této Sněmovně pětikoalice, ale jiná vláda. Jsem na to moc zvědavý. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní se přihlásila s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová a připraví se paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak děkuju. Konečně jsem se dostala k tomu, abych reagovala na pana poslance Kohajdu. Už mě tady tak tři dny různě zkouší. Dneska zase z jiné oblasti. To nevadí. On už to řekl můj ctěný kolega, místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. No pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy, vy jste nečetl vaše programové prohlášení vlády? Máte dokonce dvě. Máte dokonce inovované programové prohlášení vlády. Protože jste zjistili, že nesplníte nic, tak jste si tam dali aspoň něco, ale v tom málu, co jste si tam nechali, toto máte. Tak já předpokládám, že už jste rozrážel dveře Ministerstva financí, že už jste tam prostě bušil na kliku a že jste se ptal, jestli ty motory valí a jestli už je to nachystané a připravené, místo toho, abyste nás vyzýval o nějaký papír A4, ne?

Pojďte a řekněte nám to, prostřednictvím pana místopředsedy, jak jste už... výborně přihlášený... jak jste na Ministerstvu financí apelovat, jak tento bod programového prohlášení vlády je splněn. A proto my se ptáme, když tady jdete s těmito parametrickými změnami, proč nemáte jako součást tady naplnění vašeho slibu. Takže nevyzývejte nás, prosím, prostřednictvím pana místopředsedy, a neříkejte nám tady, jestli vám máme dodat papír A4, ale tlučte na dveře Ministerstva financí vašeho, kde sedí váš koaliční partner, ať vám předloží, jak naplňuje vaše společné programové prohlášení vlády. Děkuju. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím paní poslankyni Pastuchovou a hned poté jde pan poslanec Benda.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem přišla až teď, ale měla jsem debatu samozřejmě ve sluchátkách a poslouchala vystoupení mé kolegyně Jany Vildumetzové Mračkové. A tam bylo zmíněno, a myslím, že jsme to tady zmiňovali i vícekrát ohledně výchovného, co máte na stránkách a co vlastně teď chystáte.

Ale, shodou okolností se na mě včera obrátila jedna žena v e-mailu a dala mi dotaz, že tedy jí se už to výchovné týkat nebude, je matka samoživitelka, muž od ní odešel když dětem bylo deset a osm let, tedy vychovávala děti sama, do důchodu půjde, je jí teď nějakých 54 let, a celou dobu vlastně byly, když byly ty děti malé, tak prováděla OSVČ. Takže tomu státu pořád platila. Jak to bude s výchovným u těchto maminek, samoživitelek, které nebyly na mateřské a rodičovské a vychovaly ty děti? Já bych na to ráda znala odpověď, nebo jestli se paní dívá, tak určitě budu ráda, když pan ministr odpoví. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Nyní pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a vážení pánové, já se omlouvám, že ještě na vteřinku odbočím z té odborné debaty, která je určitě dobrá, užitečná. Zareaguji jenom na vystoupení paní předsedkyně Schillerové, případně pana předsedy Fialy. Myslím, že expresivní výrazy o cenění zubů bychom mohli tuto Sněmovnu ji ušetřiti. Mým cílem samozřejmě a cílem těch, kteří pro to hlasovali, je zachovávat maximální důstojnost této Sněmovny. Já přece jsem rád, když tento dům je krásný a důstojný navenek. A pak nemá cenu, abychom se tady honili v těch cvičeních a pak je podle mého názoru, když všichni víme, že se hlasuje v 18 hodin. Jasně jsem říkal, že do té doby se vystoupení stihnout dají a věnovali jsme tomu tři dny.

A k tomu, co říkal pan předseda Fiala, bych jenom poznamenal, že první potvrzení Ústavního soudu o tom, že je možné používat tento institut ukončení, pokud byl vytvořen dostatečný prostor pro vystupování, proběhl již v minulém volebním období, kdy proběhlo již ústavní stížnosti, kterou jsem u Ústavního soudu předkládal já, bylo na EET a posléze na daňový balíček. A Ústavní soud konzistentně, konzistentně říká, pokud proběhla dostatečná debata, tak opozice má právo přednést své argumenty, ale vládní většina má právo prosadit svůj názor. A to já myslím, že je opravdu férové a nevěřím tomu, že tři jednací dny nejsou dostatečně důstojné tohoto návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní pan vicepremiér Jurečka. Připraví se pan poslanec Juchelka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jsem tady o tom hovořil včera i předevčírem. A sice že zavedené výchovné řeší důsledky neférově nastaveného důchodového systému v rámci průběžného pilíře, kdy tím, že není oceňovaná doba péče o dítě v rámci rodičovské a není oceňovaná ani doba péče o osobu blízkou, vzniká ten zásadní rozdíl v příjmech toho člověka a ve výši vyměřovacího základu, a tím pádem i ve výši budoucího důchodu. Ten systém tak, jak ho navrhujeme v důchodové reformě, odstraňuje tu příčinu, kdy nám ten rozdíl vzniká. To znamená ta maminka, která bude pečovat o dítě, nebo každý člověk, který bude pečovat o někoho blízkého ve třetím, ve čtvrtém stupni u osoby dospělých a u dětí je to potom ve druhém stupni, tak je nastaven tak, že tu dobu té péče bude mít vždycky pro ten vyměřovací základ do důchodu nastavenou minimálně na hodnotě průměrné mzdy v tom daném roce, pokud předtím v průběhu či poté vydělával více a jeho vyměřovací základ by byl vyšší, tak se mu vždycky bude počítat ta hodnota, která bude pro něj prospěšnější a bude mít pro něj větší benefit. Vždycky ta hodnota výhodnější. A to je základní věc, která odstraňuje ten pay gap, který nám dneska desítky let vytvářel rozdíly v důchodech mužů a žen a trestal ty ženy, které se staraly o děti a trestal všechny ty, kteří se starali o osobu blízkou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP