Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

To znamená my výchovným před třemi a půl lety jsme, jak se říká, provizorně, zalepili ten problém, kterým byly potrestány naše maminky a babičky, že vychovaly tuto produktivní generaci, a měly statisticky ten průměrný důchod nižší o 2500 Kč. A my rodinným vyměřovacím základem, jak jsem to tady popsal, logicky jdeme a řešíme tu příčinu, kde ten rozdíl vzniká.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji za přesné dodržení času a poprosím paní poslankyni Pastuchovou. Měl jsem tady pana poslance Juchelku, tak jsem se jenom trochu zarazil, stáhnul (?), takže poprosím paní poslankyni.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Tak se zeptám znovu - když jste tu vaši vlajkovou loď tady tak propagovali a všude se s ní vychloubali, tak proč jste do toho zákona už hned nedali teď to slovo, co jste řekl, "provizorně". Proč jste nedal do toho zákona nějakou dobu účinnosti, která skončí. Prostě nemáte peníze, takže všem maminkám za vychované dítě, které třeba i zůstaly doma a šly do práce dřív, protože jim třeba otec neplatil alimenty, které nemohly být s nimi doma a vydělávaly a vychovaly ty děti, tak provizorně jste to udělali a teď to provizorně za pár měsíců rušíte.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Reagovat chce pan ministr.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Když si vybavíte to minulé volební období, když jsem byl opozičním poslancem, tak když jsem tady třikrát navrhoval zavedení výchovného, třikrát jste mi to odmítli podpořit, až nakonec se toho ve finále chytli sociální demokraté Roman Sklenák, tak nakonec jste to podpořili, pod tlakem, já myslím na poslední schůzi. A já jsem ve všech těch svých vystoupeních, kdy jsem tady ten návrh výchovného, který jsme vypracovali jako lidovci, tak jsem vždycky říkal, že to je ta akutní pomoc vyřešit ten neférový systém vůči našim babičkám a našim maminkám. Ale je nutné ten systém napravit v té příčině, kde ten problém vzniká. A výchovné, které bylo a bude všem lidem přiznáno, jim bude vypláceno v rámci důchodu po celý zbytek jejich života.

A k tomu ten systém ještě řeší i tu situaci pečujících osob, která je také dlouhé roky neřešená a žádná předchozí důchodová komise nepamatovala a nenavrhovala, abychom v důchodovém systému pamatovali na pečující osoby. To už jsme do toho doplnili u této důchodové reformy. Týká se to statisíce osob v této zemi. Statisíce lidí pečují a v důchodovém systému jsou na tom brutálně potrestáni. Takže já tady říkám - výchovné vyřešilo to, abychom těm našim babičkám, maminkám dokázali ocenit tu ztrátu kariéry, ztrátu výdělku, kterou ony investovaly do výchovy budoucí generace, nás, kteří tady dneska stojíme. A to jsme si říkali, že je to to nejakutnější řešení, které je potřeba teď a rychle, ale do budoucna systémové, a odstranit to, kde vzniká ten rozdíl v té výši budoucího důchodu (?) a to je ta doba rodičovské a nebo té doby péče o tu osobu blízkou. A to v té důchodové reformě jednoznačně řešíme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Kohajdu.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, pana předsedající, za to. Já bohužel v těch dvou minutách nebudu schopen reagovat na všechny předřečníky. Nicméně rád bych, vaším prostřednictvím, zareagoval na kolegu Juchelku - proč děláme důchodovou reformu. Taková základní otázka a myslím si, že je to ta podstata celého dnešního, včerejšího a předvčerejšího jednání tady.

Já jsem vám vytiskl ze stránek MPSV přehled o stárnutí populace, rád vám to předám. Tohle je ten jednoduchý důvod. Naše populace objektivně stárne. Vidíme, kolik je ve věku aktivních občanů, kolik je ve věku občanů ve věku 65+ a jaký je vývoj predikce do budoucna. To je ten důvod.

A co je cílem? Cílem je, abychom měli stabilní první pilíř, proto do něj zasahujeme, a aby bylo na důstojné důchody pro všechny důchodce.

Dále bych chtěl zareagovat, pane předsedající, na vás, nevím, jestli vaším prostřednictvím, když jsem zmiňoval DIP, tak jsem říkal, že je to další z nástrojů, kde je možné si spořit na postproduktivní věk a opravdu - a teď to myslím upřímně - opravdu prosím, já jsem na googlu hledal ty podmínky toho druhého pilíře, který navrhujete. Já jsem to skutečně nenašel. Skutečně, omlouvám se, nenašel jsem to. Pokud chceme tady odborně nějak debatovat, věcně debatovat, tak já vás prosím o jednu A4, pár odrážek, skutečně ty základní podmínky. A můžeme se o tom bavit zcela seriózně. Já jsem určitě otevřený debatě o druhém pilíři. Ale omlouvám se, bohužel jsem to nenašel. Tak jestli chceme tady o tom mluvit, tak o jediné vás prosím - pár odrážek, ať to můžeme přece probrat. Vždyť to je to nejjednodušší, co byste pro tuto seriózní debatu mohl pro mne udělat. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Já bych rád reagoval, ale nemohu, protože řídím, ale v pořádku, já potom když tak za vámi půjdu a řekneme si něco k tomu. Poprosím paní předsedkyni Schillerovou.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane ministře budu reagovat na vás, neříkal jste nic takového. Ano, usiloval jste o tu pětistovku za každé vychované dítě, prosadilo se to nakonec i hlasy tehdejších poslanců za Hnutí ANO. Je jasné, že kolem toho byly určité debaty, to já nepopírám, ale vy jste říkal, že je to vaše vlajková loď. Vy jste říkal - my jsme tady za ty rodiny s dětmi, za ty maminky, které vychovaly děti. Já to nezlehčuji, já s tím souhlasím. Nakonec Hnutí ANO to tehdy podpořilo. A neříkal jste nic takového - pak se k tomu vrátíme. Jaké "pak"? Nic takového nepadlo. Vždycky jste za to bojoval, měli jste to ve všech volebních sloganech, tak jim teď řekněte, co z toho zbude. Co z toho zbude, z té pětistovky. Vy víte dobře, že jdete na nějakých 270, 280 Kč, nebude tam valorizace. Já chápu, že je to zátěž pro státní rozpočet, jako bývalá ministryně financí. Ale nemůžete nějak mluvit před volbami, naslibovat to, udělat z toho svoji vlajkovou loď a teď z toho v tichosti vycouvat.

A panu poslanci Kohajdovi, prostřednictvím pana místopředsedy. Pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy, prosím vás, běžte na to ministerstvo financí, sedí tam váš koaliční partner, doneste nám připravené ty podklady, tak jak jste se k tomu zavázali v programovém prohlášení vlády a my vám řekneme, jestli to odpovídá našim názorům nebo neodpovídá a můžeme o tom věcně debatovat. Otočíme to. Vy máte teď za zády tisícihlavá ministerstva, tak nás tady nezkoušejte (Potlesk poslanců ANO).

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Patrik Nacher. Stále jedeme v režimu faktických poznámek. Poté s faktickou pan poslanec Juchelka, pan vicepremiér Jurečka, pan poslanec Kohajda.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji pane místopředsedo. Já mám už jen 5 vteřin?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ne, čekám, až začneme mluvit, abych vám to zapnul. Když to zapnu dřív, začnete zase nadávat, že jsem vám zapnul dřív.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já že by ty dvě minuty jsou rychlý. Vždycky když mluvím, tak ty dvě minuty jsou rychlý, ale že by byly tak rychlý. (Předsedající: Právě jste přišel o 8 sekund.) Já to stihnu i tak, to je v pohodě.

Já jsem chtěl reagovat na pana kolegu Kohajdu, vaším prostřednictvím. Já bych začal už jenom tím, že bych to nepojmenovával jako penzijní nebo důchodová reforma. To jsem já říkal v tom svém projevu včera. Protože pod reformou já si představuju, že se něco mění. Jakoby mění se řekněme, třeba ideologický pohled na tu věc. Dali byste tam třeba i ten věk odchodu do důchodu, byť s tím nesouhlasíme, ale změnili byste i nějaké další parametry. Bavili bychom se právě o těch pilířích, bavili bychom se o tom financování, o těch příjmech, o té motivaci, o té prorodinné politice. To je jakoby reforma. Jenomže vy jste to zhutnili právě jenom do těch věcí, které jsou v zásadě jakoby trestající. A navazuje to, já jsem tady přece o tom hovořil, na ty všechny předchozí vaše kroky, co jste udělali s valorizací, s tou klasickou, s mimořádnou valorizací, která se vám nelíbila, protože tady vylítla inflace, tak jste to museli, za mě, retroaktivně změnit. A teď to je třetí krok. To je ten problém. Já bych začal už tím pojmoslovím. Není to důchodová reforma. Jsou to změny nějakých parametrů, s kterými vy souhlasíte, my ne, vy jste ještě před rokem říkali, že to takhle neuděláte, teď jste to udělali, ale fakt to není reforma. Tak se podívejte, co si člověk...., podívejte se do googlu, co najdete pod slovem reforma. Tím bych začal. A přestaňte to takhle nazývat a pak se někam posuneme dál.***




Přihlásit/registrovat se do ISP