Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.00 hodin)
(pokračuje Renata Oulehlová)

A co se může těch - to už je poslední bod - starších zaměstnanců týkat nepříznivě, jsou předsudky a někdy i diskriminace v to, že se můžou setkat s nějakou averzí kolegů vzhledem k jejich věku, předsudky ze strany mladších kolegů nebo vedení. A to může opravdu špatně ovlivňovat jak jejich výkony, tak hlavně jejich psychiku.

Já tedy tímto už skončím, ale poprosila bych, zaměřme se na to, aby lidé pracovali a nesnažme se to stáří nebo ten vyšší věk těm, kteří celý život pracovali, nesnažme se jim to znepříjemňovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Ano, já si dovolím reagovat na kolegyni, protože tady mluvila o nezaměstnanosti v situaci, kdy Česká republika několik posledních let má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii nebo v některých měsících se posuneme na druhé místo v nejnižší nezaměstnanosti. To je setrvalý velmi pozitivní stav, který v České republice je z pohledu příjmů státu pokud jde o odvody. Všichni, co jsme chodili do školy a měli jsme ekonomii, tak jsme se učili, že vlastně reálně pod 5 % nezaměstnanost už je něco extrémně výjimečného, že se vždycky říkalo, že ta běžná fluktuace na trhu práce vytváří ten podíl nezaměstnanosti ve výši 5 %.

Ale abych tady ještě reagoval na to, co tady zaznělo jako určitý apel, tak právě proto, abych se dokázal ještě zaměřit na práci s lidmi, kteří třeba jsou dlouhodobě nezaměstnaní nebo nám, jak se říká lidově, odešli do šedé zóny a vlastně zároveň nám zůstávají poměrně silnými příjemci v sociálním systému, tak právě proto, nebo mimo jiné proto dělám revizi dávkového systému. Ta revize už je dneska v legislativním procesu, připravuji ji na příští rok, abych se podíval na to, kde v tomto systému máme ještě prostor k tomu, aby lidi, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci, přestože pracovat mohou, tak abychom je dokázali zapojit buď do veřejné služby, rekvalifikací, a do pracovního trhu. Pokud toto ti lidé neudělají, nebudou kooperovat, nebudou spolupracovat, tak prostě nebudou mít výši podpory, kterou mají dnes. Budou fakticky, pokud nebude ta osoba zranitelná nebo tam nebude dítě v té domácnosti, tak budou fakticky pouze v režimu hmotné nouze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Oulehlová. Jinak vám přeju hezké poledne. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já samozřejmě vím, že nezaměstnanost je rekordně nízká, ale já jenom apeluji, a já to říkám docela často, že opravdu jsou lidé, kteří se cíleně vyhýbají práci. A já jsem vám tady ta čísla řekla.

Co se týče nezaměstnaných mladistvých do 19 let, celorepublikově je to tuším 13 tisíc. To je pro mě jakoby opravdu velké číslo. Nejhorší je, že pořád narůstá. A pokud se podaří, aby ti lidé, kteří se záměrně vyhýbají práci, a my po tom voláme vlastně už několik let, pokud se to podaří, protože všichni víme, že jsou některé silné lobby, které se snaží pořád poukazovat třeba na to, že když sáhneme na dávky, tak ublížíme nejvíce dětem. To je čirý nesmysl, protože už dnes, a vím to, jsem z města, kde je mnoho sociálně vyloučených lokalit, ty děti na ty peníze stejně nedosáhnou, protože jejich rodiče, o kterých oba asi zřejmě mluvíme, nejsou rodiče v pravém slova smyslu. Dítě určitě není to první, na co myslí.

Takže tady se budeme muset všichni obrnit a prostě to ustát a v zájmu těch dětí je na nás všech, aby se jim pomohlo.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní se s přednostním právem hlásí paní místopředsedkyně Dostálová.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, koalice opět slíbila něco, co nesplnila. Slíbila, že připraví důchodovou reformu, bohužel jde ale pouze o parametrické změny, které navíc situaci dost zhorší.

Já bych se ale ráda zastavila na začátek u financí. S těmi totiž vláda Petra Fialy pracovat neumí. Pětikoalice tvrdí, že důchody jsou v minusu 80 miliard korun. Člověk by si i myslel, pokud je situace opravdu takto špatná, že začne vláda šetřit, začne přemýšlet o tom, kde peníze ubrat, kde je nevyhazovat. Bohužel ale přichází zklamání. V dalších letech nás totiž čekají výdaje, které zaplatit musíme. Budeme platit první peníze za letadla F-35, do toho nová směrnice na snížení energetické účinnosti budov, to má být 500 miliard korun za deset let, a k tomu, pokud se tedy nepodaří novému Evropskému parlamentu situaci zvrátit, se budeme muset vyplácet z migračního paktu.

Vláda se prostě rozhodla, že to všechno, co jsem říkala, zaplatí a peníze na to vezme od lidí. A do kapes nesáhne sobě, ale do kapes sáhne lidem. A sáhne do kapes bohužel našim důchodcům.

Co kdybyste, milá vládo, začali nejdříve u sebe? Co kdybyste zkusili snížit výdaje na svých ministerstvech? Anebo víte co, co kdybyste zrušili ty tři uměle vytvořená ministerstva? Neušetřilo by se tím? Odpovědět si můžeme každý sám. Co kdybyste přestali nakupovat nové čerpací stanice, které by měly být v rukou státu, projednávat nesmyslné zákony, které naopak navyšují počet úředníků, například poslední zákon z dílny pana ministra Bartoše, která má ambice navýšit počet úředníků o 200 nových míst?

Piráti, ODS, TOP 09 dlouhodobě ukazují, že na svých ministerstvech šetřit neumějí a že jedinou cestou, jak získat peníze, je pro ně zvyšování daní. Jestli chceme důkaz, tak v roce 2010 říkala vláda ODS a TOP 09, že důchodový systém zkolabuje a před volbami obě strany slibovaly, že udělají reformu penzí. Plus k tomu slíbily, že se to obejde bez růstu daní. A co se stalo? Ani jedna z těch stran neměla pravdu a realita byla úplně jiná. Cituji přímo z volebního programu ODS: Jednoduché a nízké daně, zjednodušíme daňové zákony, zároveň udržíme daně na současné úrovni. Nezvýšíme ani odvody na sociální pojištění. TOP 09 zase financování reformy penzí z vyšších daní připouštěla, ale jako druhou možnost. Tou první byly příjmy z dividend polostátní společnosti ČEZ. Výpadek příjmů stávajícího průběžného systému financování důchodů pokryje vláda z aktiv společnosti ČEZ a v případě nutnosti z nepřímých daní, píše v programu TOP 09.

Místo těchto slibů ale ODS a TOP 09 zvýšila sníženou sazbu DPH z 10 na 20 procent a zdražila tím řadu zboží i služeb. Šlo o potraviny, léky, hromadnou dopravu, dětské pleny, vodu nebo teplo. ODS tehdy slibovala, že tyto peníze půjdou právě na tu reformu, bohužel se tak ale opět nestalo.

I ekonomové tehdy říkali, že vláda nemá koncepční návrh a že důchodovou reformu šije horkou jehlou. Navíc bez koncepce financování.

Pětikoalice prostě opět jde tou nejjednodušší cestou, zvýšit daně a hotovo. A když je ta důchodová reforma, opět si odpovězme raději každý sám. Důchodová reforma to není, jsou to jenom jinak nastavené parametrické změny.

Koalice nás, hnutí ANO, často častuje tím, že strašíme, že jsme negativističtí. Právě důchodová reforma je ale jasný příklad toho, že právě koaliční strany vyvolávají strach a nejistotu v našich důchodcích. Sami totiž staví naše důchodce před jasnou věc. Buď se zvýší věk odchodu do důchodu, nebo systém zkolabuje. Takto to ale není. To si nesmíme nechat vsugerovat. Říkat, že na důchody nejsou peníze, není pravda. Vláda říká, že na důchody peníze nejsou, ale spíše je na důchody dát nechce. Má prostě jiné priority. Je to vždy o prioritách a o tom ty peníze najít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP