Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.40 hodin)
(pokračuje Lubomír Wenzl)

Navrhované navyšování je nespravedlnost na našich budoucích důchodcích. Věk odchodu do důchodu by měl být navázán na věk dožití ve zdraví, ne na celkový věk dožití. Vláda však chce, aby se důchodový věk zvyšoval podle průměrného věku dožití. To je přece nesmysl.

Vláda tímto svým návrhem ignoruje strukturální změny a hází přes palubu mladší generace. Tento návrh posouvá Českou republiku směrem, kam asi nechceme být směřováni. Místo abychom se inspirovali západními státy, přichází se s něčím, co je nedomyšlené a polovičaté. Pokud se opravdu chceme bavit o důchodové reformě, musíme se dívat na dlouhodobá řešení, která budou spravedlivá - spravedlivá pro všechny generace. Zdroje na důchody jsou. To je opravdu zásadní a pětikoalice se snaží ve společnosti vyvolat dojem, že není kde brát nebo nebude kde brát v budoucnu.

Vláda by měla myslet na příjmovou stránku rozpočtu a umět efektivně vybírat daně. A naše současná vláda, jsem přesvědčen, že v tomto směru selhává. Podle relevantních studií podíl šedé ekonomiky v České republice činí přibližně 10 % HDP. Důsledný boj proti šedé ekonomice, lepší výběr daní, snížení provozních výdajů ministerstev by mohly přinést potřebné prostředky. Kdyby se vláda více soustředila na efektivní správu příjmů, nemuseli bychom dnes řešit, kde vzít na důchody.

Abych to shrnul, je nám předkládán návrh, který je nepromyšlený a nedotažený. Je to snaha zalátat rozpočet na úkor těch nejzranitelnějších, našich důchodců, ať již současných, nebo budoucích. Místo toho, aby se vláda zaměřila na skutečnou reformu důchodového systému, přichází s návrhy, které jsou asociální a neudržitelné. Nestrašme prosím občany tím, že na důchody nebude. Je povinností vlády zajistit, aby důchody byly udržitelné a spravedlivé. Starší občané často čelí finančním obtížím a mají omezené možnosti generovat své dodatečné příjmy. Snížení důchodů jen přelije požadavky z důchodového systému na sociální pomoc. Místo toho, aby vláda poděkovala důchodcům za jejich přínos, tak staví mezi generace příkopy. Není správné šetřit na důchodcích, kteří celý život pracovali a přispívali do systému. Je čas, aby se vláda probudila a začala skutečně řešit problémy důchodového systému, nikoliv jen hledat krátkodobé úspory na úkor těch nejzranitelnějších. Naše budoucnost nesmí být založena na okrádání těch, kteří se zasloužili o naši společnost. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní je přihlášena paní poslankyně Lesenská, poté vystoupí pan poslanec Hrnčíř.

A než dorazí paní poslankyně k pultíku, tak přečtu omluvy. Omlouvá se Pekarová Adamová Markéta od 13 hodin z pracovních důvodů, Dostálová Klára od 15.30 z pracovních důvodů, Golasowská Pavla od 16 do 19 ze zdravotních důvodů, Heller Šimon celý jednací den ze zdravotních důvodů, Kasal David do 15 hodin - pracovní důvody, Kolář Ondřej od 14.40 do 17.30 - pracovní důvody, Robert Králíček od 16 hodin - pracovní důvody, Liška Petr bere zpět svou omluvu.

Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážení pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, důchodová reforma - téma, které se jak červená nit vine velkou částí polistopadové éry a téměř všechny vlády se ji nějakým způsobem pokoušely řešit nebo o ní alespoň mluvily.

Podle mého bych pod důchodovou reformou hledala soubor provázaných opatření, která by podporovala prorodinnou politiku, děti, bydlení, školství, daňová opatření. Hledala bych pomoc firmám, zaměstnancům, aby se zvýšilo ohodnocení jejich práce. Tím by se zvýšily odvody do systému. Hledala bych dostupnost lékařské péče i sociálních služeb a asi bych nepředpokládala nepřetržitý růst naší ekonomiky a nejenom naší, celosvětové.

Tato vláda se chlubí, jak je odvážná a jak důchodovou reformu svou stoosmičkou prosadí a schválí. Vždy, když se vám to, vládo nebo vládní páni poslanci, hodí, slyšíme: máme to v programovém prohlášení, tak to tak musí být, viz korespondenční volba. Ale pokud se nepletu, tak důchodová reforma, kterou nám teď ve Sněmovně předkládáte, vašemu vlastnímu programovému prohlášení tak nějak neodpovídá. Kabinet Petra Fialy a ODS psal ve svém aktualizovaném programovém prohlášení z 1. března 2023: Připravíme návrh důchodové reformy, který se bude skládat ze dvou hlavních složek a třetí dobrovolné. Základní složka se zvýší a bude reflektovat požadavky na důstojnost života ve stáří a finanční možnosti státu. Zásluhová složka bude vycházet z odvodu do pojistného systému a počtu vychovaných dětí. Dobrovolná složka bude zřízena ve formě státního nebo veřejnoprávního fondu, inspirovaná zahraničními zkušenostmi, uvádí dokument. Dále vládní programové prohlášení chtělo dát dětem možnost platit 1 % svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům. Nakonec nic z toho vlastně v té reformě není. Trošku se ptám proč? Obsah programového prohlášení snad připravoval někdo jiný, nějaká jiná vládní garnitura, nějací jiní koaliční poslanci a poslankyně nebo jiní poradci a odborníci, než kdo připravoval vládní důchodovou reformu?

Podle poradce Ministerstva práce a sociálních věcí Filipa Pertolda se na původním záměru důchodové reformy koalice neshodla. Naopak se shodla na předloženém znění novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících zákonů. Říkají tomu důchodová reforma. Říkám, já bych hledala daleko širší soubor opatření. Vláda se shodla na zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let podle doby dožití. Znamená to, že reforma předpokládá průměrnou dobu strávenou v důchodu pro budoucí generace zhruba na 21,5 let. Reforma počítá s minimální penzí ve výši 20 % průměrné mzdy. Od roku 2027 se budou moci manželé nebo registrovaní partneři rozhodnout, že si rozdělí dosažené vyměřovací základy napůl za období, kdy oba pracovali s účastí na pojištění. Sdílení odvodů na pojištění. Vláda navrhuje v rámci důchodové reformy zpomalení zvyšování důchodů, okamžité benefity za práci v důchodu, prodloužení nároku na vdovský a vdovecký důchod, výchovné reforma ponechává pouze někomu. Oceňuje péči, vlastně zavádí fiktivní vyměřovací základ. Mohla bych v tom výčtu pokračovat.

Ale chtěla bych se spíš zarazit u rizikových profesí, kde říká vládní reforma, že by tyto profese mohly do důchodu vlastně odejít dříve bez sankcí, a to již od roku 2025. Vedle záchranářů, hasičů, kteří vlastně tuto úlevu už získali v minulosti, by mohli dříve do důchodu bez sankcí odejít také například některé zdravotní sestry, pracovníci v sociálních službách, horníci, skláři, slévači, kováři, pracovníci v lesnictví a řada dalších profesí. V současné době by se to týkalo zhruba asi 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou postupně platit vyšší pojistné. Jenže ono pro někoho může být náročné v 67 letech učit, projektovat, ale vyčerpaní mohou být i lékaři, lékárníci, úředníci a fůra dalších zaměstnanců, kteří již ve svém oboru ztrácí rychlost, produktivitu a hůře vnímají jakékoliv změny v pracovním prostředí. Toto žádná rekvalifikace, pane ministře, opravdu nevyřeší a nevyřeší to ani zkrácené úvazky.

Teď budu v oblasti dohadů. Právě proto by ODS ráda prosadila v rámci liberalizace pracovního trhu okamžitou výpověď z pracovního poměru bez udání důvodu? Proto probíhá diskuse a vlastně příprava zákona o sociálním podniku, aby vůbec měl kdo lidi 55+, 60+, 65+ a starší zaměstnat, protože pro firmy, ale i pro úřady jsou tito lidé drazí. Měli by mít nejvyšší příjmy a jejich produktivita s věkem rychle klesá. V mém okolí znám lidi, kteří jsou i ve vysokém věku schopni vykonávat velmi náročné profese, a to jak fyzicky, tak psychicky náročné, a do důchodového odpočinku ale opravdu nespěchají. A jim to trochu závidím. Ale znám i takové, o kterých by se dalo konstatovat, že jejich zaměstnání je naprosto pohodové, a přesto jsou ve svých 60 letech vyčerpaní a s chutí by do důchodu šli obratem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP