(14.10 hodin)
(pokračuje Marek Benda)

A dále čtyři návrhy, které byly na grémiu někým z opozice vetovány, že nemají z toho gremiálního usnesení, to znamená nejprve, aby za bod 2 byl zařazen bod 3, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, sněmovní tisk 663, druhé čtení; dále v bloku prvních čtení za bod 7 zařadit bod 8, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních, sněmovní tisk 689; dále za bod 13 bod 15, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, sněmovní tisk 697, a poslední návrh, aby za bod 17 byl zařazen bod 18, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní, sněmovní tisk 701.

Toto jsou návrhy, které přednáším, abychom doplnili do programu dnešní schůze, a poprosím, aby se teď tedy hlasovalo o mém procedurálním návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Zazněl tady procedurální návrh, abychom rozhodli svým hlasováním o jednání i meritorním hlasování po 19. i 21. hodině. Přivolávám kolegyně a kolegy z předsálí.

Vnímám zájem o odhlášení. Nebo to nebyl signál k tomuto? (Z pléna zájem o odhlášení.) Dobře, tak ale jo, je zájem. Takže vás všechny odhlašuji, prosím, abyste se přihlásili svými kartami. Jakmile bude počet přihlášených ustálen, zahájím hlasování.

 

Pro nově příchozí pouze připomínám, že se jedná o procedurální návrh přednesený panem předsedou Bendou ve jménu všech pěti koaličních klubů, a to o tom, že budeme jednat i hlasovat po 19. i 21. hodině.

Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, je přihlášeno 139 přítomných, pro 76, proti 61. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že budeme tedy dnes jednat i meritorně hlasovat po 19. a 21. hodině.

Vidím, že je zájem o kontrolu hlasování. Prosím, kolegyně a kolegové, ještě o ztišení, pan kolega se tedy hlásí k hlasování. Poprosím vás, kolegyně, o ztišení.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem hlasoval proti, na sjetině mám pro, ale nezpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Nebudeme tedy hlasovat dále, protože jsou další návrhy k pořadu.

Pan místopředseda Havlíček se vzdává své přihlášky, a nyní je tedy na řadě paní předsedkyně Schillerová, následuje pan předseda Okamura a pan předseda Fiala.

Prosím o ztišení, kolegyně a kolegové, opět. Přesuňte své rozhovory do předsálí. Prosím o to i pana ministra, ať tady je větší ticho.

Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, minulý týden vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí očekávanou zprávu o vývoji penzí. Ta přinesla hned několik mimořádně zajímavých informací, ale bohužel, ta úplně nejzajímavější z nich zůstala zcela mimo pozornost vlády i médií. Tou zásadní zprávou je totiž klesající trend porodnosti v České republice a jeho zdrcující dopady nejen na náš důchodový systém, ale na celé naše veřejné finance. Vždyť co může být důležitější zprávou pro udržitelnost našeho penzijního systému, než že v roce 2023 klesl počet narozených dětí o 10 200 novorozeňat, což dělá meziroční pokles o neuvěřitelných 10 %.

Aby bylo jasno, o jak smutné číslo jde: ročník 2023 se stal nejslabším ročníkem za posledních 22 let. Ano, narodilo se u nás nejméně dětí od roku 2001 a příliš optimismu nenabízí ani ukazatel průměrného počtu dětí na ženu. Připomenu, že do roku 2021 počet dětí na jednu ženu dlouhodobě rostl, a to až na 1,83 v roce 2021. Bohužel, už v roce 2022 se tento trend obrátil, aby počet dětí na jednu ženu klesl až na loňských 1,5.

A to vše v úhrnu znamená smutný fakt: Češi jako národ vymírají. Dámy a pánové, znovu opakuji, podle oficiálních vládních dokumentů Češi jako národ vymírají a toto tempo roste za vlády Petra Fialy závratným tempem. Tato skutečnost by měla být alarmem pro všechny, kdo jakýmkoliv způsobem řeší budoucnost našeho penzijního systému. Dnešní novorozenci jsou totiž ti, kdo za dvacet až třicet let potáhnou udržitelnost našeho penzijního systému. Nebudeme-li mít dostatek ekonomicky aktivních, žádné kafkovské tabulky posouvání věku odchodu do důchodu nám nepomohou. Úsilí vlády by proto mělo být naprosto jasné. Tento trend se musí okamžitě obrátit, a to jak jinak než skutečnou prorodinnou politikou. O tom, jak se bude náš penzijní systém vyvíjet za dvacet a více let, se totiž rozhoduje právě v těchto týdnech a měsících.

Vyzýváme vládu ve světle její vlastní studie k okamžité podpoře mladých rodin a k podpoře mladých párů, aby se nebály mít co nejvíce dětí. Vyzýváme vládu k maximální podpoře výstavby škol a školek, k obnovení školkovného, k podpoře komplexu opatření naší stínové ministryně místního rozvoje Kláry Dostálové na lepší dostupnost bydlení, k rozšiřování zkrácených úvazků v první vlně u státních zaměstnanců nebo ke zvýšení slev na děti a dalším prorodinným opatřením. Jsou to kroky, které se nám dvakrát vrátí. A jsou to zároveň kroky, bez kterých, jak ukazuje zveřejněná studie Ministerstva práce a sociálních věcí, nejenže nebudeme mít dostupné penze, ale jako národ nebudeme mít ani budoucnost.

A proto, paní předsedkyně, navrhuji zařadit bod s názvem Porodnost, a to jako první bod po dnes pevně zařazených bodech. Děkuji vám. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan předseda Okamura, který je dalším přihlášeným, a pak stáhl svoji přihlášku další přihlášený, takže už je na řadě pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych jako první bod za SPD navrhl bod s názvem V České republice se zdražuje bydlení. Situace je totiž skutečně vážná a já bych chtěl, aby Fialova vládní pětikoalice řekla, co plánují, jak tedy chtějí tuto situaci řešit, protože výdaje průměrné české domácnosti na bydlení loni podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o 21,7 %. Lidé mají problémy a vláda to vůbec neřeší. My už tady na to upozorňujeme poměrně dlouho. Měsíčně vydávala průměrná česká domácnost na bydlení 8 299 korun, což bylo 16,7 % jejich čistých příjmů. Podíl těchto výdajů se proti předchozímu roku zvedl z necelých 15 %. Za nárůstem vydané sumy a podílu je zdražení energií, vody a nájmů. Vyplývá to, jak jsem říkal, z údajů Českého statistického úřadu a potvrzuje se to, na co tady SPD celou dobu upozorňuje, že je potřeba řešit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP