(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Samozřejmě, odpovědnost za to nese vláda, protože především kvůli zdražování energií se zdražovalo téměř vše. Já bych tady připomněl, že loni mělo podle evropských statistik nejlevnější ceny energií Maďarsko, které je přitom dovozcem energie, a Česká republika byla na čtvrtém místě, je čtvrtým největším vývozcem, ale zároveň jsme byli na prvním místě, měli jsme nejdražší energie v přepočtu na paritu kupní síly. Takže tady vidíte i tu nelogičnost a opravdu to padá na vrub Fialovy vlády.

Výdaje za plyn se meziročně zvedly zhruba o 44 %, za elektřinu o 26 %, za vodné a stočné o 12 % a za nájemné přibližně o 6 %. Výdaje na bydlení v posledních letech výrazně rostou. Do roku 2021 byl podle Českého statistického úřadu ten růst pozvolný, v roce 2022, tedy po nástupu Fialovy vlády, se výdaje zvedly o 10,4 % a v roce 2023 se výdaje domácností na bydlení zvýšily dokonce o 21,7 %. Na bydlení ve vlastním domě, když to ještě budu strukturovat, loni činily náklady přibližně 8 000 korun měsíčně, tedy 13,5 % příjmů. Téměř tři čtvrtiny částky z toho domácnosti ovšem utratily za energie. V nájmu lidé dali v průměru v České republice něco přes 12 000 korun, 12 251 korun měsíčně, což bylo dokonce 30 % jejich čistých příjmů, takže více než dvě pětiny částky putovaly do nájemného. Dávku na bydlení je možné získat, pokud se za bydlení utratí přes 30 % příjmu, takže v podstatě Fialova vláda žene české domácnosti do závislosti na sociálních dávkách, místo aby zajistila levnější energie, jako to dělají vlády kolem nás. Přitom dneska je ta situace taková, že dvě pětiny domácností žijí ve vlastním domě a zhruba 29 % ve vlastním bytě. Družstevní byt mělo asi 6 % lidí, v nájmu bydlela více než pětina.

Takže já bych chtěl - znova zopakuji - jako první bod dnešní poslanecké schůze, schůze Sněmovny, zařadit bod V České republice se zdražuje bydlení a chceme slyšet, jak to chce Fialova vláda řešit. Já už tady k tomu vyzývám delší dobu a odpovědí je pouze zamítání, zamítání tohoto mého návrhu, návrhu SPD ze strany Fialovy vládní pětikoalice. Nechcete se o tom vůbec bavit, řešení nemáte a mezitím rostou náklady na bydlení občanů. My si myslíme, že to prostě je potřeba řešit, protože občané s tím mají problémy.

Jako druhou věc bych chtěl předřadit návrh zákona SPD na zestátnění exekutorů, protože právě s tím, jak se všechno zdražuje a lidi nemají peníze, je tady obrovské množství lidí, stoupá množství lidí, kteří mají exekuce, a opravdu ti občané už nevědí, kudy kam, včetně jejich rodin. Já už od minulého volebního období tady jménem SPD navrhuji zestátnění exekutorů jako například v Německu. Já si myslím, že by to byl takový ten první krok, aby exekuce přestala být byznys a aby se to vrátilo do takových mantinelů, aby samozřejmě věřitelé mohli dostat peníze zpátky, ale zároveň dlužníci byli schopni splácet. Prostě ve finále ten stav je takový, že končí, ty rodiny končí na sociálních dávkách a v podstatě celý ten problém sanuje stát. Exekutoři vydělávají, právníci vydělávají, ale stát na to doplácí, a ti občané, kdyby se chtěli vrátit do běžného života, potom často musí být na černém trhu, takže na tom tratí v podstatě úplně všichni. Takže vrátit tu situaci tak, aby občané, kteří chtějí splácet, splácet mohli, aby mohli normálně pracovat, aby byli v systému, zároveň věřitelé dostávali také své peníze. To znamená, jako druhý svůj návrh jsem chtěl, abychom zařadili jako bod číslo 2 návrh zákona SPD, který je tady podán, a je to Zestátnění exekutorů.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Můžu se zeptat - tam se jedná o sněmovní tisk číslo 10?

 

Poslanec Tomio Okamura: Jedná se o sněmovní tisk 27. (Předsedající: Děkuji.)

Dále bych chtěl jako bod číslo 3 zařadit návrh zákona SPD, je to tisk číslo 35, který má pracovní název "můj dům, můj hrad". Už jsem se to tady snažil zařazovat několikrát, v podstatě už třetí volební období. Tento návrh jsem podal - už ho podávám třetí volební období a je to návrh, kterým chceme posílit právo občanů na nutnou obranu v případě, že jsou doma přepadeni anebo se tam někdo vloupá, protože dneska je ta situace taková, že když občany někdo přepadne, překoná násilím překážku, vylomí dveře, vylomí zámek, vykopne dveře, vypáčí okno a vloupá se vám třeba v noci domů a vy tam spíte, rodina vám tam spí, spí vám tam děti, tak ještě rozespalý člověk dneska musí zvažovat přiměřenou obranu, aby náhodou toho zloděje nepřizabil - když třeba v rukou nemá zbraň, občan ji nemá taky, tak se ještě bude posuzovat nějaká přiměřená obrana. My chceme, aby občan, který je napaden, byl vždycky v právu, pakliže bude přepaden ve svém obydlí, a ten kriminálník, ten, kdo se vloupá, překoná násilím překážku. A to je přesně ten moment, který je zcela jasný. Tak já bych to chtěl dát jako bod číslo 3, protože ta situace je dneska taková - už jsem tady o tom hovořil, byl to třeba ten případ na Plzeňsku, kdy byl propuštěn vrah, recidivista, a první, co udělal, šel a v noci přepadl manželský pár v důchodu na Plzeňsku. Samozřejmě to bylo v noci, pán vstal a tohohle kriminálníka, který se mu tam vloupal - manželka spala - tak ho legálně drženou zbraní střelil do břicha a ještě byl dlouho potom tento pán popotahován a posuzovalo se, zdali obrana byla přiměřená, nebo ne. Já nevím, dneska podle těch zákonů by se asi měl nechat nejdřív přizabít, aby se mohl bránit, ale to si myslíme v SPD, že je špatně. Takže my chceme, aby byl projednán tento náš návrh zákona "můj dům, můj hrad", který chrání slušné občany, chrání občany, kteří jsou ve svém obydlí, spí tam anebo prostě v jakoukoli hodinu. Samozřejmě myslím, že je úplně absurdní, že dneska chceme na občanech nebo dnešní zákony chtějí na občanech, aby v noci rozespalí posuzovali, jestli ten útočník má v ruce nějakou zbraň nebo je mistr světa v karate nebo co, a poté aby posuzovali, jestli se můžou vůbec adekvátně bránit. Takže návrh zákona "můj dům, můj hrad" na ochranu všech slušných lidí, kteří by měli být přepadeni doma, tak já myslím, že by tu situaci hodně pomohl řešit. Dneska lidé mají různé bezpečnostní zámky, často se doma bojí, bojí se o svoji rodinu, a kdyby ti kriminálníci a tihle zločinci věděli předem, co je čeká, a že ten, kdo je napaden, bude vždycky v právu, tak si myslím, že by to mělo velký odrazující účinek.

Vy jste mi tenhle návrh na předřazení tady opakovaně zamítali, opakovaně jste odmítali tento návrh zařadit, a já bych vás chtěl požádat, abyste tento návrh SPD zařadili na projednání, abychom mohli pomoci občanům, aby se cítili bezpečněji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se zase zeptám, to je sněmovní tisk 13, bod číslo 35, trestní zákoník?

 

Poslanec Tomio Okamura: Mám to jako tisk 34. Ono se to asi tedy z nepochopitelného důvodu...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tisk se nemění, to číslo, to musí být bod.

 

Poslanec Tomio Okamura: 34. Mám to z minulé schůze, tam to bylo 12, tak teď se to možná posunulo jako 13, ale tisk je 34.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Sněmovní tisk 34 tady ale nemáme. To musí být bod číslo 35 a sněmovní tisk 13. Já si to ověřím, pro jistotu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Je to možné, o jedno číslo se to možná... Já tu tabulku mám z minula, tak teď nevím, jestli se to tedy nějakým způsobem neposunulo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, teď už je to jiné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP