(15.50 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Tak musím říct, že mě to trošku mrzí - omlouvám se za ten výraz, ale mě ten zákon přijde trošku odfláknutý. Vy víte, že jsem se tomu věnovala velmi intenzivně, pořádala jsem k tomu semináře. Trošku mě mrzí, že ani mediálně nebo v rámci Poslanecké sněmovny jsme se tomu více nevěnovali, ani na podvýboru pro kulturu, a to, co mě mrzí - ještě řeknu jednou - je to, že tento zákon jste odmítli poslat do výboru týkajícího se regionálních záležitostí, protože se to dotýká územních samosprávných celků poměrně významně.

A na závěr si dovolím říct, že my zákon podpoříme, nicméně pokud budeme ve vládě, tak ho určitě znovelizujeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Svoboda.

Než dorazí, načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Kubík celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Karel Rais od 14 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Sadovský Petr celý jednací den z pracovních důvodů a pan poslanec Vomáčka Vít od 15.30 z pracovních důvodů.

Pane poslanče, vaše dvě minuty k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych si dovolil jenom stručně zareagovat na paní kolegyni Pokornou Jermanovou, která tady teď říkala, že jsme se tomu na podvýboru pro kulturu nevěnovali. Tak jenom bych chtěl uvést na pravou míru, že na jednání podvýboru jsme to téma samozřejmě měli, paní poslankyně se účastnila, probírali jsme tam pozměňovací návrhy za účasti Asociace divadel včetně zástupců odborů a vedení Ministerstva kultury. Lze to určitě najít v zápisu.

Paní kolegyně Jermanová tam zmínila, že nahraje pozměňovací návrhy. Já jsem ji tam o ně požádal, abychom o nich mohli diskutovat, a paní poslankyně - a to je tady potřeba tedy na rovinu říct, když jste to takhle zvedla - to se omlouvám, nechci tady jít do nějakých konfrontací, ale vy jste tam na mikrofon řekla, že je nahrajete až na poslední chvíli do druhého čtení, že o nich tam nechcete diskutovat. Tak prosím tady neříkejte, že o tom neproběhla debata. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo. Pane poslanče Svobodo, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli považujete jeden podvýbor pro kulturu jako dostatečnou platformu pro to, aby se prodiskutoval za účasti těch, kteří se podíleli na tvorbě tohoto zákona, dostatečně úplně nový zákon, který se týká financování i z oblasti územních samosprávních celků, já nikoliv. Já jsem pořádala dva semináře, které jste měl pořádat vy, vaším prostřednictvím, protože je to tak zásadní zákon, který přináší novou formu do této oblasti, takže by si to toto zasloužilo. A ano, já jsem řekla, že na těch pozměňovacích návrzích pracujeme, a když se na ně podíváte, jsou poměrně systematické, ono to nějakou dobu trvá a já už mám zkušenosti s tím, jak se na výborech pracuje s pozměňovacími návrhy opozice. Já si myslím, že je moje právo to nahrát na poslední chvíli. Já jsem to tak udělala, pan ministr je má, za to děkuju. Předpokládám, že pak před třetím čtením nás seznámí, protože ani od něj nechci, aby na to tady reagoval, protože to není v jeho silách, je to poměrně odborné a není právník, jak já vím, takže já tohle neberu, ani neříkám vůči panu ministrovi, nemám mu to za zlé.

Takže za mě tak, takže říkejte ty věci, jak máte. A za mě - podvýbor pro kulturu se změnil na výlety do příspěvkových organizací a nevěnuje se tématům, kterým by se věnovat měl, a říkám to dlouhodobě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a bude reagovat pan poslanec Svoboda s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji za slovo. Já už to tady rozhodně nechci vést konfrontačně. Jenom bych konstatoval pro paní kolegyni, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, že za prací podvýboru jako jeho předseda si stojím. Návštěvy kulturních institucí, ať zřizovaných ministerstvem, nebo kýmkoliv jiným, jsou naprosto klíčové záležitosti. My potřebujeme informace z praxe, potřebujeme slyšet, co nefunguje, potřebujeme kontakt s tím prostředím.

A já se moc budu těšit na diskusi o vašich pozměňovacích návrzích na dalším podvýboru pro kulturu, protože věřím, že školský výbor nám to zase přiřkne. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Bude pokračovat paní poslankyně Pokorná Jermanová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já jsem začala vystupovat velmi mírně a smírně, protože mám dobrou náladu, ale když chcete ostrou odpověď, tak ji dostanete. Omlouvám se, pane poslanče Svobodo, prostřednictvím pana předsedajícího: abyste zjistil, co je v kultuře špatně, co kultura potřebujete, na to nemusíte navštěvovat příspěvkové organizace. Já to tady říkám pokaždé, když se bavíme o kultuře - zásadní problémy, podfinancování kultury a platy v kultuře. Na to nemusíte jezdit od čerta k ďáblu a navštěvovat kulturní instituce. A jestli si myslíte, že vám tam někdo řekne, že se mají špatně, když nad nimi stojíte, no tak to fakt ne, to jste hodně naivní. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a vracíme se k obecné rozpravě. Přihlášen je pan poslanec Bělor. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Bělor: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já budu pokračovat v konstruktivním stylu v obecné rozpravě. Chtěl bych zdůvodnit pozměňovací návrh, který byl nahrán do systému pod číslem 4312 a předkladatelé jsou kromě mě paní kolegyně poslankyně Jarmila Levko a kolega poslanec Pavel Svoboda.

Pozměňovací návrh se týká pracovněprávních vztahů v kulturních institucích, a to konkrétně evidence pracovní doby, a má vést k jejímu administrativnímu zjednodušení. Navrhuje se zavést obdobný model, který je běžný v oblasti škol u pedagogické činnosti, a evidovat tak pouze tu část pracovní doby, kterou učí VKI na základě rozvrhu práce. V případě umělecké činnosti jde v podstatě o zkoušky a představení či koncerty, kdy umělci pracují společně na jejich přípravě a realizaci. Druhou část pracovní doby pak tvoří samostatná příprava každého jednotlivého umělce na zkoušky a představení či koncerty, která je velmi individuální a liší se podle náročnosti úkolu, role, partu a individuálního stylu práce. Přípravu provádí umělci dle svých potřeb a možností buď doma, nebo na pracovišti. Tuto část pracovní doby je obtížné evidovat, nelze ji ani účinně rozvrhovat či plánovat, protože každý jednotlivý umělec, herec, tanečník, hudebník, zpěvák má jinou potřebu času na zvládnutí individuální přípravy na daný výkon. Přijetím tohoto pozměňovacího návrhu by tuto část pracovní doby VKI nemusela evidovat a došlo by tak k podstatnému administrativnímu zjednodušení. Dnes u kulturních institucí bez ohledu na to, jakou mají právní osobnost, se tato věc obchází často pod tlakem zřizovatele či zakladatele nějakým umělým systémem, který je založen na nějaké konstrukci, a často to vede k takovému úřednickému pokrytectví. Přitom se zapomíná na to, že dokonalou zpětnou vazbou než nějaká úřednická evidence jsou samy umělecké výkony, protože tanečník, který neumí choreografii, herec, který nezná text své role, neřkuli hudebník, který nezná notový part, je často vyvržen tím uměleckým kolektivem ještě dříve, než vedení instituce zasáhne administrativně podle zákoníku práce.

Ještě se k tomu vrátím velmi stručně a formálně v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní vystoupí další přihlášený, kterým je pan poslanec Brož, připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu opravdu velmi stručný, protože všechno podstatné řekla paní kolegyně Pokorná Jermanová a já ta slova všechna podtrhuju. V prvním čtení jsem tady vystoupil s kritikou stavu toho návrhu. Myslím, že nemá cenu opakovat to obrovské množství připomínek z připomínkových míst, které tady byly, včetně Legislativní rady vlády a dalších a dalších.

Chtěl bych zdůraznit, že i na projednávání pozměňovacích návrhů na výboru, jak tady padly, hnutí ANO souhlasilo s velkou částí i koaličních pozměňovacích návrhů a vedla se o nich velmi věcná diskuse. Věřím tomu, že věcná diskuse se povede i o našich pozměňovacích návrzích, protože si myslím, že to je něco, co může tu normu dovést k tomu, aby byla úspěšná potom v praxi, a o to všechno nám jde, protože všichni řečníci se shodneme v tom, že určitá část kulturní obce po tomhle zákonu volá již hodně dlouho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP