(16.50 hodin)
(pokračuje Petr Fifka)

Je to v mnohém případě zjednodušení, protože to bude mít pozitivní dopad nejen na pojištěnce, a to zejména z řad chronických pacientů anebo starších pacientů, neboť to jsou ti, kteří mají ty nejnižší limity a kterých se tato záležitost týká nejčastěji. Bude to mít samozřejmě významný dopad i na zdravotní pojišťovny, kterým tím odpadne určitá byrokracie, nehledě na to, že je tam ještě jedna věc, a to je propojení systému eReceptu s databází České správy sociálního zabezpečení, takže pacienti, kteří jsou uznáni invalidními ve II. a III. stupni, a přitom nejsou uživateli invalidního důchodu, tak o nich bude záznam v tomto systému, budou tam spadat automaticky, aniž by tak, jak je to teď, tento svůj stav dokládali.

Jenom drobností je v neposlední řadě součástí toho návrhu upřesnění kvalifikačních požadavků na osoby, které provádějí kontrolu tohoto systému, a to na Státní ústav pro kontrolu léčiv, neboť tam nebude požadováno vzdělání tak, jak je to v případě kontrol léčivých přípravků.

Závěrem si myslím, že tento návrh je, abych tak řekl, "vítejte v 21. století", kdy se skutečně posouváme ve věci, která je pro naše pacienty, a zejména seniory a zejména chronicky nemocné velmi diskomfortní. V tuto chvíli to přenášíme už na ten systém a doufejme, že funkčnost toho jim zjednoduší výrazně život. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Kamal Farhan se ještě hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Kamal Farhan: Pane předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, jenom krátce bych se vyjádřil. Já si myslím, že nebudu opakovat slova pana ministra. Já si myslím, že ta novela nebo transpozice je jednoduchá. Jedná se vlastně o novelu zákona č. 48/1997 Sb., nečeká nás velká novela čtyřicetosmičky. Tady byl cíl adaptovat vlastně na český právní řád nařízení Evropské unie 21/22-82 o hodnocení zdravotnických technologií. Já si myslím, že pan ministr to představil de facto stručně a jasně.

Co mě zaujalo, je pozměňovací návrh, který tady předkládají kolegové poslanci. Já si myslím, že lze souhlasit s panem předkladatelem, kolegou Fifkou, vaším prostřednictvím, v tom smyslu, že by to mělo ulehčit pacientům a lidem, kterým budou pojišťovny vracet doplatky, že se nebudou zabývat tím a platit to v lékárnách. Moje otázka je - protože nechci říct, že to je nešvar, ale tento pozměňovací návrh neprošel zdravotním výborem, takže jsme neměli možnost podrobněji si ho načíst. Já jsem ho načítal teď těsně před tím, co byl vložený do systému. Já bych tady vznesl jeden důležitý dotaz na předkladatele. Možná že jsem to nezaznamenal, ten pozměňovací návrh byl docela dlouhý, i když samozřejmě svým způsobem je jednoduchý, ani v důvodové zprávě jsem to nezaznamenal, a zajímalo by mě, odkdy čeští pacienti mohou toto zlepšení, jak bylo představeno, očekávat? Protože ten zákon vyjde v platnost, vyjde ve Sbírce, a já jsem tam nezaznamenal, odkdy bude Ministerstvo zdravotnictví nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv - je to jedno, prostě státní správa - schopná zajistit IT řešení takové, aby to pacienti pocítili, a to já tam nevidím. Protože pokud to vyjde v platnost a vyjde to ve Sbírce, tak podle mě to bude platit hned, a já si úplně nejsem jistý, že od prvního dne, co to bude, to bude fungovat pro české pacienty. Děkuji za odpověď, pokud mi na ni předkladatelé odpoví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Fifka.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji za relevantní otázku, odpovím na ni. Předpokládáme platnost od 1. 1. 2025. Je to i hodně technicky podmíněno tím, že ty systémy se musejí připravit, a nehledě na to, že přecházíme z jednoho na druhý, to znamená, je potřeba vypořádat všechny dosud nezúčtované započitatelné poplatky u pacientů. Takže jenom chci podotknout, že tento návrh je zpracován ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a Státním ústavem pro kontrolu léčiv tak, aby tam došlo k co nejhladší transpozici na tento nový systém.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Ano, s faktickou.

 

Poslanec Kamal Farhan: Ještě krátkou faktickou k tomu. To je samozřejmě dobře, pokud to bude platit od 1. 1. 2025, ale ta otázka byla, kde to v tom pozměňovacím návrhu máme, kde to máme třeba v přechodném ustanovení? Já jsem to tam prostě nenašel. Tohle je samozřejmě nějaký slib, který tady slyšíme na mikrofon. Těch slibů samozřejmě může být spousta a na sliby už jsme si kolikrát zvykli, ale ne vždycky byly plněny. Takže já jsem to ani v přechodném ustanovení nenašel, a proto se ptám, kde je to tam napsané? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Žádnou další faktickou nevidím. Nevidím ani nikoho, kdo by se hlásil ještě do obecné rozpravy, čímž ji tedy končím.

Máte zájem, pane ministře, o závěrečné slovo? Nikoliv. Pan zpravodaj také ne.

Tak můžeme jít na rozpravu podrobnou. Opět připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být řádně odůvodněny, a o slovo se přihlásil pan poslanec Fifka. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji, pane předsedající. Tímto bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu skupiny poslanců, který jsem přednesl v obecné rozpravě a který je v systému zanesen jako sněmovní dokument 4487.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji vám. Vzhledem k tomu, že se nikdo další nehlásí, podrobnou rozpravu končím.

Závěrečná slova - je zájem, pane ministře? Nikoliv, pan zpravodaj již také ne.

Děkuji tedy za spolupráci a končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

A můžeme přejít k dalšímu bodu, jedná se o

 

5.
Návrh poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové,
Marka Výborného, Martina Baxy a Kláry Kocmanové na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích,
o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 354/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele pan poslanec Josef Bernard. Prosím.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, kolegyně, kolegové. Jsme ve druhém čtení, přesto mi dovolte krátkou rekapitulaci této navrhované změny. Jedná se o změnu zákona o státních svátcích, významných dnech a ostatních svátcích, a to změnu takovou, že bychom zavedli osmnáctý významný den, který by se nazýval Den samizdatu.

Zdůvodnění tohoto kroku vidím ve třech základních rovinách. Ta první - určitě uctít památku statečnosti lidí, kteří samizdat tvořili, distribuovali a často za to platili cenou nejvyšší a často i komunistickým kriminálem. Ta druhá rovina je, že obecně si zaslouží svoboda slova připomenutí, je to základní stavební kámen naší demokracie. A za třetí, slovenský a český samizdat je součástí sbírky Libri prohibiti a ta je zapsána od roku 2013 do kulturního dědictví v rámci UNESCO.

Proč 12. říjen? Tady budu velice stručný. Dovolte mi jenom jednu citaci. V říjnu roku 1988 byl uvězněn Ivan Polanský, Slovák, vydavatel samizdatu, a 92 vydavatelů samizdatu napsalo otevřený dopis tehdejšímu prezidentovi Gustávovi Husákovi. Dovolte mi jenom jedinou větu, citaci z tohoto dopisu: "Vyzýváme vás, abyste buď Ivana Polanského propustili na svobodu, nebo osvědčili důslednost své zvrácené spravedlnosti tím, že uvězníte nás všechny." Proto 12. říjen a moc vás poprosím o podporu této změny.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo. Konstatuji, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jakožto výboru garančnímu. Usnesení vám byla doručena jako sněmovní tisk tisky 354/2 a 354/3.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, pan poslanec Matěj Ondřej Havel, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP