(17.00 hodin)

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednal tuto novelu na své 37. schůzi 24. května 2024 a pověřil mě tím, že vás mám seznámit s usnesením, které zde bylo přijato. Konstatuji, že zmíněný výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky sněmovní tisk 354 schválit v předloženém znění a nepřijal k němu žádné pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a tímto otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásila už řada poslanců. Jako první pan poslanec Matěj Ondřej Havel.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji, budu velmi stručný. Já bych si dovolil navrhnout jednu změnu, a sice takovou, že v původním návrhu té novely je účinnost uvedena k 1. červenci 2023, což samozřejmě nedává v současnosti smysl, a proto potom v podrobné rozpravě bych navrhl změnu účinnosti na 1. ledna 2025. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, mám poznamenáno, děkuji. Poprosím dalšího přihlášeného a to je pan poslanec Kettner.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, já budu velice stručný. Náš klub tento návrh samozřejmě podporuje, ale je to taková typická ukázka paradoxu dnešní doby. Zažil jsem to tajné poslouchání Hlasu Ameriky, zažil jsem i pokoutní předávání právě toho samizdatového šíření literatury. A teď to máme navržené od vlády, která si zavede vlastně cenzuru, zavede si kontrolu nesprávných názorů a ta stejná vláda, která vlastně bojuje proti myšlence samizdatu jako takového, teď navrhuje jako významný den. Takže znovu opakuju, víc to nemůže vystihovat paradox dnešní doby než právě tento návrh, když někdo, kdo proti svobodnému šíření názorů bojuje, vlastně to chce zavést jako významný den. Takže já opakuju, ano, my jako klub SPD jsme rozhodně pro, podpoříme, ale je to tragikomické. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášenou je paní poslankyně Berkovcová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. My, náš klub hnutí ANO, váš návrh samozřejmě podpoříme. Asi není důvod nevyjádřit respekt a úctu lidem, kteří v době totality byli natolik stateční, že vydávali samizdatovou literaturu. Nicméně si myslím, že ve světle aktuálních problémů, které naše země má, se toto jeví jako naprosto zbytečný návrh zákona. Skutečně bychom měli řešit důležitější věci. A já tady připomenu - a přihřeju si tak trošku svoji polívčičku ze školství - připomenu zoufale podfinancované školství, nejenom regionální školství, ale i vysoké školství. Připomenu situaci, kdy školy, ředitelé škol nemají peníze na nepedagogy, řeší, zda zaplatí kuchařky, školníky, uklízečky, nebo je propustí, anebo je zaplatí, ale z peněz učitelů. To znamená, že učitelům se nezvýší platy, jak jste slibovali. To jsou problémy, které máme řešit, a ne zákony jako toto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Dalším z přihlášených je pan poslanec Pavel Bělobrádek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, kolegové, kolegyně, já bych chtěl načíst pozměňovací návrh k tomuto tisku. Tento pozměňovací návrh je z dílny pana poslance Jana Bartoška, který je pro dnešek omluven, takže jsem to za něho načetl. Je to sněmovní dokument 4490 k tomuto tisku.

Dovolte mi, abych vás stručně seznámil se zdůvodněním navrhované změny. Ta změna je, aby se doplnil ještě jeden návrh, a to vložit slova "24. červen, Den Orla". Orel je tělovýchovná kulturní jednota, která už má více než sto let svého trvání. Její členové byli pronásledováni jak komunistickým, tak nacistickým režimem, přičemž tento den je zvolen jako den, který se týká Jana Kubiše. Jan Kubiš se narodil 24. června 1913, proto 24. červen navrhujeme jako Den Orla. Ano, Jan Kubiš spolu s dalšími parašutisty, kteří zahynuli v Resslově ulici při bojích s nacisty, tak čtyři z nich byli orlové - Jan Kubiš, Josef Bublík a také Gabčík s Valčíkem. To znamená, že orlové se podíleli společně se sokolským odbojem na likvidaci Heydricha.

Domníváme se, že i to, že desítky orlů byly popraveny, mučeny, zahynuly v koncentračních táborech, je významný přínos této organizace společně se Sokolem v rámci nekomunistického odboje vůči nacistům. Stejně tak byli pronásledováni vrcholní představitelé i další členové v rámci komunistického režimu. Orel jako takový tedy spolupracoval - a domníváme se s panem kolegou Bartoškem, že by si tato organizace, která se již před druhou světovou válkou připravovala na budoucí odboj, už v rámci této tělovýchovné jednoty vznikaly skupiny, které se na odboj připravovaly, a část vedení Orla byla zapojena do Obrany národa, že by si to zasloužila. Proto i jako připomínku jsme symbolicky zvolili datum narození Jana Kubiše.

Tolik na vysvětlení a zdůvodnění navrhovaného pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Vidím, že nikdo se již nehlásí do obecné rozpravy, čímž tedy končím tuto rozpravu.

Pane předsedo, máte zájem o závěrečné slovo? Nikoliv, pan zpravodaj rovněž ne.

Můžeme tedy přejít do podrobné rozpravy. Opět připomínám, že pozměňovací i jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být odůvodněny, a o slovo se přihlásil pan poslanec Matěj Ondřej Havel.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji za slovo. Jak jsem říkal v obecné rozpravě, já si tedy dovoluji navrhnout, aby v čl. 2 Účinnost se slova "1. července 2023" nahradila slovy "1. ledna 2025". Odůvodnění je snadné, původně navržená účinnost je nereálná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Do rozpravy je dále přihlášen pan poslanec Pavel Bělobrádek.

Mezitím využiji chvíle a přečtu omluvu. Pan poslanec Michálek od 17.30 bez udání důvodu. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já se tímto hlásím k sněmovnímu dokumentu 4490 tak, aby byl 24. červen prohlášen Dnem Orla. Podobně již máme mezi těmito dny zařazen Den sokolstva, takže tady Den Orla. Zbytek jsem odůvodnil.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Nikdo další se nehlásí, čímž tedy končím podrobnou rozpravu. Je zájem o závěrečná slova ještě? Ani pan předseda, ani pan zpravodaj.

 

V tom případě končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji za spolupráci.

 

Můžeme přejít k dalšímu bodu číslo

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 90/2016 Sb.,
o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 424/2023 Sb.,
o požadavcích na přístupnost některých výrobků a služeb
/sněmovní tisk 682/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, aby s tímto návrhem zákona vyslovili souhlas poslanci a poslankyně již v prvém čtení, a z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, z pověření vlády před vás předstupuji s odůvodněním návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, a zákon č. 424/2023 Sb., o požadavcích na přístupnost některých výrobků a služeb. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP