Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(20.10 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

A je to něco podobného, jako ty naše neustálé debaty, posledně dva a půl roku, o svobodě slova. Svoboda slova tu není proto, aby si každý mohl říkat to, co se nám líbí, ale aby mohl říkat to, co se nám zrovna líbit nemusí. A stejně tak zbraně samozřejmě mohou způsobit tragédie, když dojde k jejich kriminálnímu zneužití. Na druhou stranu je to právě ta pomyslná tenká hranice, na kterých si můžeme demonstrovat, že ta společnost je pořád ještě demokratická a že tady fungují ústavní principy. Já tedy děkuju za to, že už se přestává používat ten termín rychlonovela, že jsme pochopili, že to asi nepůjde nějakou zkrácenou, zrychlenou cestou. Od toho je ten parlament, abychom se nějakým způsobem tady o tom otevřeně bavili. A doufám, že tento tisk budeme mít možnost projednat i na půdě ústavně-právního výboru.

Děkuji vám za pozornost. Snažil jsem se redukovat, jak to jenom šlo. To jsem opravdu měl všechno připravené (Ukazuje své materiály.) a nečetl jsem z toho vůbec nic. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Rozpravu, do níž se nikdo další už nehlásí, končím. Případně je zájem vůbec o závěrečná slova? (Ministr: Ano.) Pane ministře? Stručně zareagujete? Tak prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju za slovo, paní předsedkyně. Děkuju za vstřícnost předsedkyni a předsedům poslaneckých klubů za to, že jsme mohli i oproti dohodě první čtení tohoto zákona dokončit. Už minule to vyšlo tak, že jsme přerušovali. Já jsem si psal pečlivé poznámky na vystoupení všech svých kolegů, pokusím se je neztratit a vy byste mi to jistě připomněli. Evidentně půjdeme do výboru, kde budeme o těch věcech diskutovat v nějaké míře i podrobnosti. Já jsem připraven i ve druhém čtení zareagovat podrobně.

Jenom možná jedna reakce na to "my nevíme, co se stalo". My víme, co se stalo. My víme, co se stalo. Pachatel legálně drženými zbraněmi zabil velké množství lidí, převážně mladých. A já se domnívám, že je naší povinností, abychom byli schopni na takovou situaci co nejrychleji zareagovat. A ne tím, že budeme mít nějaká opatření, která tomu snad stoprocentně zabrání, takovou naivitu v sobě nikdo nemáme, to se určitě nestane, ale udělat maximum pro to, aby i používání střelných zbraní a jejich držení bylo v souladu s tím, co my chceme, s nějakou zásadní společenskou zodpovědností a zvýšením pocitu bezpečí.

Pan kolega Mašek tady trochu nefér v rámci svého vystoupení část strávil tím, že říkal, že něco tajím, tutlám, nemluvím, nestalo se. Já ještě jednou zopakuji jenom fakta. Generální inspekce bezpečnostních sborů není pod ministrem vnitra. Dokončili své vyšetřování a informovali vás o tom - i oproti vašemu očekávání hovořili i o metodických doporučení Policii České republiky. Sám jste to přiznal, zpochybňovali jste to na výboru, že s nějakými metodickými doporučeními a čímkoliv jiným přijdou. Přišli. Přišli. A teď příští týden na bezpečnostním výboru, který je svolán, bude Policie České republiky prezentovat svoji analytickou zprávu a bude prezentovat svoje poznatky a své komentáře ke zprávě Generální inspekce bezpečnostních sborů. Všechno probíhá tak, jak má, to znamená Generální inspekce bezpečnostních sborů, analytická zpráva Policie České republiky.

A kdy státní zastupitelství? Tohle už konečně prosím přiznejte i v dalších kolech našich diskusí. Kdy státní zastupitelství dokončí trestní řízení, zda ho uzavře, neuzavře, na to nikdo z nás nemá vliv. A do té doby ani vy, ani já, ani kdokoliv jiný na určité spektrum informací prostě nárok nemá. Ani je nemám já k dispozici. Takže prosím, žádné tutlání. I já čekám. Ta diskuse nekončí, to jsem řekl opakovaně, není uzavřena. Není uzavřena celospolečensky, není uzavřena tady, není uzavřena na výboru. A já doufám, že státní zastupitelství tu půlroční lhůtu dodrží a že ty informace ještě v červnu budeme mít. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Pan zpravodaj má také zájem o závěrečné slovo. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já už nebudu dlouhý. Chtěl bych zhodnotit průběh projednávání novely zákona o střelných zbraních. Bylo navrženo projednat tuto novelu zrychleně podle § 90. To bylo z úst paní předsedkyně Aleny Schillerové z hnutí ANO vetováno. Návrh na zkrácení lhůt podán nebyl. Byl však podán návrh na vrácení k přepracování, a to z úst pana poslance Maška a pana poslance Kotena, o čemž bych poprosil následně hlasovat. Děkuji. To je vše.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy budeme právě o zmíněném návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování hlasovat. Je zájem o odhlášení. Všechny vás odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

A v mezičase načtu ještě omluvy: pan poslanec Bělobrádek se omlouvá od 19.15 z pracovních důvodů, Kolář Ondřej od 20 z osobních důvodů, Wenzl Milan od 20 ze zdravotních důvodů, Zuna Michal z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty a pan ministr Blažek ruší svoji omluvu.

 

Přivolala jsem kolegyně a kolegy z předsálí. Zopakuji tedy pro nově příchozí, že padl návrh na vrácení k dopracování, což budeme nyní hlasovat. Počet přihlášených se již ustálil.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 25, je přihlášeno 135 přítomných, pro 58, proti 75. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu výboru? Nikoho nevidím.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 26, je nás přihlášeno 134, pro 133, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání bezpečnostnímu výboru, tedy výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh výboru dalšímu. Má někdo takový návrh? Pan poslanec Vondráček, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Vzhledem k tomu, co zaznělo v rozpravě, navrhuji, aby návrh projednal i ústavně-právní výbor. To jsem zvědavý, jak dopadnu se svým návrhem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě někdo má další návrh na přikázání dalšímu výboru? Nikoho nevidím.

 

Zazněl tedy návrh na přikázání ústavně-právnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání? Kdo je proti?

Hlasování číslo 27, je přihlášeno 134 přítomných, pro 60, proti 7. Návrh byl zamítnut.

 

Konstatuji, že jsme nepřikázali dalšímu výboru k projednání.

Nezazněl žádný návrh, který by byl dále hlasovatelný. O lhůtách žádný návrh neeviduji, proto jsme hlasovali o všem, co je možné v první čtení. Končím projednávání tohoto bodu.

Vzhledem k dohodě z grémia přerušuji nyní 105. schůzi do čtvrtka 13. června do 9 hodin a připomínám, že zítra, tedy ve středu 12. června bude v 9 hodin zahájena 107. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám hezký zbytek večera.

 

(Schůze přerušena ve 20.19 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP