Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Podobně probíhá digitalizace zdravotnictví, stát spouští aplikaci eRecept, který pomůže i se sháněním léků v lékárnách, digitální očkovací průkaz, EZKarta, která bude mít v budoucnosti další funkcionality, a tak bych mohl pokračovat.

Bohužel pokračovat nemohu, protože, a mě to velmi mrzí, ale od 9.40 jsem omluven z důvodu jiných pracovních povinností, ale aspoň takto ve stručnosti jsem chtěl ukázat v reakci na otázku paní předsedkyně Schillerové, jaká konkrétní opatření jsme udělali, jaká konkrétní opatření teď děláme, jaká konkrétní opatření připravujeme, a také na konkrétních číslech ukázat, že to funguje a že ekonomický růst v České republice zaznamenáváme už v letošním roce.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a vnímám paní předsedkyni Alenu Schillerovou a její přihláškou s přednostním právem. (Premiér odchází ze sálu.)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Takže já tomu rozumím, že tady po té oslavné řeči pana premiéra, jak je všechno zalité sluncem, odchází, je omluven. Takže já tím pádem navrhuji přerušit do přítomnosti pana premiéra, protože já mám mnoho co na srdci, co bych mu ráda řekla, a myslím, že můj ctěný kolega Karel Havlíček by mě také doplnil. Takže já navrhuju přerušení, protože ta debata pro mě rozhodně neskončila a na konkrétních číslech bych demonstrovala, kdyby tu pan premiér seděl, nebudu to dělat, když tu nebude, bych demonstrovala, že ani jedno číslo, které uvedl, tak není v pořádku a není tak růžové, jak si ho lakuje. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom žádost o upřesnění. Předpokládám, že chcete hlasovat o přerušení do přítomnosti pana premiéra. (Paní poslankyně souhlasí.) Je to v pořádku takto.

 

Předvolám kolegyně, kolegy z předsálí, budeme o tom hlasovat, jenom zopakuji, pro ty, kdo teď přijdou, budeme tedy hlasovat návrh na přerušení projednávání této odpovědi do opětovné přítomnosti předsedy vlády České republiky.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh na přerušení? Kdo je proti návrhu na přerušení do přítomnosti předsedy vlády?

Hlasování číslo 28, bylo přihlášeno 99 poslanců a poslankyň, pro bylo 57, proti 5. Konstatuji tedy, že návrh na přerušení byl přijat.

 

Tímto tedy končím projednávání této interpelace.

A dostáváme se k odpovědi následující, ale já si ještě dovolím načíst omluvy. Takže omlouvá se paní poslankyně Margita Balaštíková, a sice od 11.30 do 17 hodin z pracovních důvodů, Bohuslav Svoboda z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Martin Dvořák do 14.30 hodin z pracovních důvodů, Jozef Síkela od 13 hodin z pracovních důvodů.

Následující odpověď: Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci rušení daně z neočekávaných zisků v roce 2025. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 678 a jelikož projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 23. května 2024 do přítomnosti předsedy vlády, tato podmínka není naplněna, opět přerušuji.

Dále předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci inkasa daně z neočekávaných zisků za rok 2023. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 679. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 23. května 2024 do přítomnosti předsedy vlády. Opět tato podmínka nyní není splněna, budeme pokračovat, až bude splněna.

Dále předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci dezinformace europoslance Vondry. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 683. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 23. května 2024 do přítomnosti předsedy vlády. Opět vzhledem k jeho nepřítomnosti a omluvě tato podmínka není naplněna.

A my můžeme přistoupit k následující odpovědi, kdy ministr spravedlnosti Petr Blažek odpověděl na interpelaci poslankyně Ivety Štefanové ve věci postupu samosoudkyně Okresního soudu v Ostravě. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 712.

Zahajuji rozpravu a táži se paní poslankyně, zda chce vystoupit? Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Z důvodu nepřítomnosti pana ministra dávám návrh na přerušení tohoto bodu do jeho přítomnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, čili já opět zopakuji, budeme hlasovat o návrhu na přerušení do přítomnosti pana ministra spravedlnosti. Kdo je pro tento návrh na přerušení?

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro návrh na přerušení? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu na přerušení do přítomnosti ministra spravedlnosti?

Hlasování číslo 29, hlasovalo 101 poslankyň a poslanců, pro 72, proti 1. Konstatuji, že tento návrh na přerušení byl přijat.

 

Tímto tedy také přerušuji projednávání této odpovědi.

Dostáváme se k odpovědi následující, v pořadí poslední. Ministr dopravy Martin Kupka odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci Politická trafika pro Piráty - proč vláda dosazuje nekompetentní osoby do orgánů státních organizací. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 717.

Zahajuji rozpravu. Pan poslanec Kolovratník, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobře. Já děkuji za slovo a potvrzuji, mám od týmu pana ministra informaci, že je omluven, souhlasím s tím, není v tom žádný problém, a prosím tedy i u tohoto bodu o jeho přerušení do doby přítomnosti pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. My tedy budeme hlasovat o návrhu - přerušit i toto projednávání do přítomnosti pana ministra dopravy.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh na přerušení do přítomnosti ministra dopravy? Kdo je proti?

Hlasování číslo 30, vyjádřilo se 102 poslankyň a poslanců, pro 73, proti 1. Konstatuji, že toto bylo přijato.

 

Přerušujeme tedy do přítomnosti pana ministra dopravy.

Můžu konstatovat, že jsme pro projednali odpovědi na písemné interpelace poslanců tam, kde byly naplněny podmínky.

Já se nyní trošku obracím na pana předsedu Marka Bendu. Tak co - mám informaci... Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Dohoda byla taková, že nebudeme v tuto chvíli pokračovat, budeme pokračovat až v 11 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, čili já vyhlašuji pauzu do 11 hodin. Sejdeme se opět v 11 hodin zde v tomto sále. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 9.49 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP