Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Ale jestli tedy tímhle neotevíráme takovou Pandořinu skříňku, jestli skutečně nestojí za to, to vrátit k projednání, vzít to trochu šířeji, říct, co je ten cíl, co je ta podstata, komu chceme pomoct, a ne tady vlastně za mě jakoby dát spíš červený hadr, že ve výsledku to nepomůže těm lidem v kultuře, když se podívám na ty počty, ale třeba mi pan ministr odpoví, ale zároveň to fakt vyprovokuje k tomu, abychom tedy tady napříště přišli se statusem sportovce, statusem nějakého jiného oboru. Tak jestli bych mohl poprosit pana ministra o reakce, a já se když tak pak přihlásím faktickou. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo tři faktické poznámky. S první vystoupí pan poslanec Svoboda. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuju za slovo, pane předsedající. Já si dovolím stručně reagovat na své předřečníky, vaším prostřednictvím.

Tak za prvé, ta legislativa musí být přijata, protože je to jedna z komponent Národního plánu obnovy. Národní plán obnovy schválila předchozí vláda v čele s hnutím ANO a ČSSD za ministra Zaorálka, věřím, že tohle nebude nikdo rozporovat. Takže ta krásná slova, která tady pronášíte, jak to má být jinak a jak to být nemá a tak dále, co k tomu dodat? Prostě jsme povinni tento zákon přijmout. Žádný zákon není dokonalý. Víte všichni dobře, že je vždycky kompromis a maximum možného. Přesto přese všechno já tady za panem ministrem budu stát a pro ten zákon budu hlasovat. A věřím, že i všichni mí kolegové.

Dovolte mi už jen stručně pár poznámek. Paní kolegyně Jermanová, vaším prostřednictvím, tady například zmiňovala, že ten zákon tady vytváří nějaké elitářské umělce, ale hned v druhé větě řekla, že by ten zákon měl specifikovat konkrétní umělce, pro které by měl být ten status umělce. Tak jedno, nebo druhé.

Potom, co se podvýboru pro kulturu týče, ano, podvýbor ho dosud neprojednal, ale, kolegyně, kolegové i z opozice, vy jste přece členy tohoto podvýboru. Já jsem nezaznamenal ani jednou jedinkrát, že byste na tom jednání podvýboru tento bod projednání navrhli. Budu se těšit na jeho projednání! Děkuju za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se pan poslanec Babka. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo. Já bych si dovolila reagovat na pana kolegu Svobodu. Pane kolego Svobodo, prostřednictvím pana předsedajícího, ano, ten zákon musí být přijat. Je schválen v Národním plánu obnovy. Ano, minulá vláda aktivizovala status umělce, protože během covidu zjistila, že propadávají některé profese podporou. To ano. Ale vy jste hned na začátku vlády měli začít intenzivně pracovat na novém zákoně. Vy jste zvolili jednodušší cestu - novelizaci, ve které všechny tyhle věci, o kterých se tady bavíme, o kterých se zmiňoval kolega Nacher, ty tam prostě do té novely nedostanete, protože vytvořit nový zákon je náročnější, ale také se v něm dá vychytat mnohem více věcí.

Co se týče vašeho postoje, kde chcete stát, to je vaše věc, to mě úplně nezajímá, ale musím říct, že na podvýboru pro kulturu, kdy jsme projednávali zákon o veřejných kulturních institucích, tenhle požadavek zazněl. Byl tam přítomen pan ministr Baxa, tak tady prosím nelže! Opravdu to nedělejte! Kdybyste svoji práci dělal tak, jak ji dělat máte, tak automaticky tyhle nové zákony zařadíte sám! Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Babka s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuju za slovo. Já bych se možná, že jsem nepřímo řekl to, co po mně řekl můj ctěný kolega Nacher, ohledně té komunikace toho vlastně, jaký status nově zavádíme, a je jasné, že je to navázáno na ten Národní plán obnovy, a teď spíš je to moje neznalost, protože nevím, pane ministře, jestli ten název status umělce je podmínkou toho, aby to bylo zavedeno, jestli opravdu není možné se zamyslet nad tím, že by to byl status pracovníka v kultuře, status kulturního pracovníka, protože prostě navenek to od pravicového ministra nebo ministra z pravicové strany vyvolává určitý dojem, že tady chcete jmenovat nějaké nové národní umělce a podobně. Takže děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámku vystoupí paní poslankyně Adámková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si dovolím jednu takovou noticku, prosím pěkně. Přestože mám v kulturním prostředí řadu kolegů kdysi dávno z dětských dob a tak dále, oni jsou mezitím význačnými umělci, tak mě tady malinko teď zamrzelo, co jsme slyšeli. Chápu, že se potřebujeme s něčím vyrovnat. Vidíte, že naše připomínky jsou velmi věcné a z terénu, není tam vůbec nic populistického, ale prosím pěkně, neříkejte jako poslanci tohoto váženého řekněme parlamentu, musíme teď něco přijmout. Nemusíme nic! Ta Poslanecká sněmovna je suverén. (Potlesk poslanců ANO 2011.) Předkládáte návrh zákona, který není dokonalý, naprostý souhlas, a to je řečeno velmi dobře, čili víte, že se tam dá mnohé zlepšit, ale protože stojíte neochvějně na svých pozicích, tak prostě zlepšení nechcete. Nechcete ho ani vidět, ani přijmout, ani o něm diskutovat. Čili byla bych velmi ráda, kdybychom i do budoucna si neříkali z pozice dikce něco, že musíme. Děláme tady pro lidi. Každého nás někdo volil. Někteří jsou samozřejmě v uměleckém světě. Chápu, že problém je. My o něm chceme diskutovat velmi věcně, ale z pozice síly stoosmička, prosím vás, je velmi dočasná. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem si teď přihlásil faktickou, za prvé, abych tedy vyzval pana ministra, jestli tedy nám bude nějak reagovat, jestli je přihlášen s přednostním právem, abychom na něj my mohli reagovat, aby to nebylo v závěrečné řeči. To je prostě legitimní dotaz.

A pak navážu na to, co říkal moje ctěná kolegyně předchozí, že vám vždycky, když se hodí, tak vy říkáte, že musíte ta rozhodnutí předchozích vlád napravovat, měnit, rušit, a tam, kde se vám to nehodí, tak takhle kolem toho běháte, to bylo u toho migračního paktu, a řeknete, že navazujete na nějakou pozici předchozí, a takhle demagogicky začnete argumentovat, že vlastně jsme za to vinni my, protože ten prapůvod jakoby byl náš návrh. Ne! Ty pozice jsou prostě různé. Srovnáváte tady situaci z roku, já nevím, kdy to bylo, to bude vědět Jarka Jermanová, 2019, 2020, dneska jsme 2024. Něco úplně jiného.

Takže prosím pěkně, stůjte si za těmi svými návrhy. My to teď z nějakého úhlu pohledu kritizujeme, kolegové to kritizovali už dříve. Prosíme, jestli ministr kultury na to může reagovat, na ty otázky, které tady zazněly, ať už jde o ten statuse umělce, nebo ty počty, a aby tak učinil ještě před uzavřením rozpravy, abychom na něj případně mohli reagovat. Já vám za to budu velmi vděčen.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Benešík. Načtu dvě omluvy, než dorazí. Opltová Michaela se omlouvá od 10.30 hodin z rodinných důvodů, a to je vše. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já tu diskusi chápu tak, že nebude zákon, nebudou peníze pro Národní plán obnovy. To je prostě celé. Parametry Národního plánu obnovy dojednávala Babišova vláda. Několikrát jsme to na výboru projednávali a byli jsme o něm informováni. Čili držme se faktů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a teď tam problikla paní poslankyně Pokorná Jermanová k faktické poznámce. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP