Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.40 hodin)

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Samozřejmě budu reagovat na svého předřečníka pana kolegu Benešíka, vaším prostřednictvím. Pane kolego, my to vůbec nezpochybňujeme, ale my jsme chtěli vytvořit samostatný zákon, který se tomu bude opravdu podrobně věnovat a ne že z toho vznikne takovýhle paskvil, který tady předkládáte.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byl zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Ptám se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy z místa. Není tomu tak. Končím tedy obecnou rozpravu a evidoval jsem zájem o závěrečné slovo, takže pan ministr má slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Dámy a pánové, já si dovolím v závěrečném slově reagovat. Reaguji tak na to, že vy jste dali přímo návrh na zamítnutí a vrácení k přepracování. Tak já myslím, že to jasně avizuje váš postoj k této věci, ale myslím si, že ta vaše vystoupení si zaslouží reakci.

Když se připravovalo programové prohlášení této vlády, této vládní koalice, tak já bych sám od sebe tímto způsobem status umělce do tohoto vládního prohlášení nezařadil. Říkám to tady naprosto jasně a veřejně. Reaguji tím na to, jakým způsobem byl ten Národní plán obnovy koncipován právě ve vztahu ke statusu umělce. Tam nejde jenom o to, že se to učinilo za vaší vlády, že to navrhl ministr Zaorálek, můj předchůdce ve funkci ministra kultury, ale je třeba, aby tady veřejně zaznělo, že toto legislativní opatření v Národním plánu obnovy je zařazené tak, že pokud nedojde k jeho naplnění, tak minimálně stovky miliónů korun, které již byly umělcům vyplaceny z jiných částí Národního plánu obnovy, se budou muset vracet. Já to považuji za velmi neseriózní způsob, kterým se do Národního plánu obnovy status umělce vložil, že jsme se ocitli v jakési tísnivé roli, kdy si ministr Zaorálek a jeho spolupracovníci vzali rukojmí umělce právě tím, že řekli, když nebude status umělce, vracejí se stovky miliónů, které už byly vyplaceny.

Ano, v řadě západních států status umělce zaveden je, v jiných státech zaveden není, ale chci zdůraznit, že je to téma, které se v prostředí kulturních sfér jednotlivých států diskutovalo dlouhé roky nebo dokonce desetiletí. A zdejší představa, že status umělce se najednou zavede do našeho prostředí tím, že se řekne, že to musíme přijmout v rámci Národního plánu obnovy, že koalice i opozice v kterémkoliv parlamentu bude vystavena takovému střetu, je prostě neférové.

Já nejsem šťastný z této situace, ke které zde došlo. Status umělce je relevantní téma k politické diskusi určitě zejména v postcovidovém čase, ale není řešením to, abychom s rukojmími umělci a pod bičem sankcí Národního plánu obnovy tady narychlo přijímali velmi složitou legislativu.

Tento návrh není návrhem špatným. Je to návrh, který je minimální v tom smyslu, abychom zavedli status umělce do legislativy, abychom zavedli některá další opatření a za situace, kdy dojde k tomu, aby Národní plán obnovy mohl být dál rozvinut v legislativě, tak zde bude nosič, na kterém bude možné toto udělat.

Proto já považuji za důležité objasnit ty připomínky, které tady zazněly a kontext, ve kterém byl Národní plán obnovy přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za závěrečné slovo. S přednostním právem se hlásila paní předsedkyně klubu hnutí ANO.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, o co vás, pane ministře, prosila moje ctěná kolegyně, paní poslankyně Pokorná Jermanová? Abyste zareagoval v rozpravě. Já nejdu reagovat teď a Patrik Nacher prostřednictvím pana místopředsedy, já nejdu reagovat věcně, protože samozřejmě, jak říkám lidově, do všeho nedělám, ale chtěli reagovat moji kolegové, takže vy na interpelace nechodíte, ráno, písemné interpelace. Dobře, tak vy budete možná jediný, já mám tamhle v mobilu, kolik vás tady bude, dva tady budete na ústních interpelacích. Na písemných také tady nebyl téměř nikdo. Myslím, že jenom pan premiér. Teď tedy vidím také vládní lavice zejí téměř prázdnotou a ještě zareagujete v závěrečném slovu, aby moji kolegové nemohli reagovat. Fakt to je absolutně nevídané, co vy už si dovolujete.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní budeme hlasovat o přednesených návrzích. Paní poslankyně Pokorná Jermanová navrhla za prvé návrh na vrácení k přepracování. To bude první hlasování a následně případně budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který rovněž paní poslankyně v rozpravě přednesla.

 

Já jsem zagongoval a budeme tedy hlasovat o prvním z návrhů, a to je návrh na vrácení k přepracování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 37, bylo přihlášeno 122 poslanců, pro hlasovalo 57, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Eviduji žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu.

 

Až se počet poslanců ustálí, tak jenom připomenu, že budeme tentokrát hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu. Počet se ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 38, bylo přihlášeno 118 poslanců, pro hlasovalo 56, proti 61. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru než výboru garančnímu? Není tomu tak.

 

Přistoupíme k hlasování o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 39, bylo přihlášeno 119 poslanců, pro hlasovalo 115, proti 1.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako garančnímu výboru.

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru nebo výborům k projednání? Paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dávám návrh na projednání v rozpočtovém výboru, protože jde v podstatě o mandatorní výdaj 100 milionů korun, který bude muset přibýt do rozpočtu kapitoly kultura, a dále sociálnímu výboru, protože se to týká sociálního zabezpečení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, eviduji váš návrh, respektive dva návrhy. Má někdo další návrh na případný jiný výbor? Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat.

 

Nejprve budeme hlasovat o rozpočtovém výboru, aby tento návrh projednal.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 40, bylo přihlášeno 119 poslanců, pro hlasovalo 56, proti 37. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o druhém návrhu, o výboru pro sociální věci, který přednesla paní poslankyně.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 41, bylo přihlášeno 119 poslanců, pro hlasovalo 56, proti 30. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Návrh na zkrácení nebo prodloužení lhůty jsem nezaznamenal, takže jsme se vypořádali s tiskem číslo 690. Končím projednávání bodu číslo 9. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP