(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ještě vás poučím z toho, že ropa má různé kvality, ta se dá rozlišovat, ale plyn se nedá rozlišovat. Plyn má jednu specifikaci. Jednu. Jednu. A když ho někde na severu Německa namíchají s LNG, amerického a Katar a Norsko a nevím co všechno, a Rusko, tak nikdo neví, jaký je. A vy tady jenom vykládáte nesmysly a vůbec tomu nerozumíte. A ten plyn stále krásně teče, teče z Ruska přes Ukrajinu na Slovensko a stále teče. Takže vykládáte nesmysly a nám podsouváte, že my jsme něco měli dělat. Ano, my jsme chtěli ten Stork postavit, tak teď ho můžete udělat. Tehdy jsme měli na to dotaci z Evropy. Poláci nechtěli. A proč nechtěli? Protože si postavili plynovod s Norskem a ten ústí kde? Někde na hranici slovensko-ukrajinsko-polské. Ano. Takže prosím vás, nevíte vůbec o tom nic, vykládáte nesmysly. A vy nakupujete plyn? Víte, kdo vůbec je největším distributorem plynu v České republice? Víte to vůbec? No Innogy. Komu patří Innogy? No tomu zlému Maďarsku, tomu Orbánovi. Takže 40 % prodeje plynu v České republice dělá Orbán! Ten zlý Orbán, ta Vé čtyřka, kterou jste rozbili, protože jste totálně neschopní, proto. Tak mi tady nedělejte přednášky o energetice, když o tom nic nevíte.

A mimochodem, plyn nakupuje ČEZ, tak tam měl ještě kontrakt na Gazprom, ten dotekl. A fajn, bude nakupovat dále. Pokud byste chtěli něco a napravit ty chyby, ty divoké privatizace, ty kuponky vašeho tady hlavního koaličního partnera, no tak jste měli vykoupit ten ČEZ a mohli jste vlastně udělat z toho znovu energetickou státní firmu, která mohla přispět občanům, že by neplatili za elektřinu 6 000 korun, ale jenom 1 500 korun. Ano. Ale to by potom ti vaši kámoši, miliardáři, neměli stovky miliard zisku z elektřiny a z dalších energetických dodávek a tak dále. Takže prosím vás, co to tu vykládáte? Nic o tom nevíte. Tak nebuďte směšný. Nebuďte směšný. Viděl jste v životě nějakou rafinérii? Nebo viděl jste někdy terminál na plyn? Víte vůbec o tom něco? Takže přestaňte s těmito pitomostmi.

My jsme tady zdědili po vás, zdědili po vás, v roce 2013, když Nečas se objímal s Putinem v Moskvě, ve vládě, kde seděl Fiala se Stanjurou, a vy máte stále tu drzost tady něco vykládat o nás, ne? My jsme přišli v 2014, potom, potom co vláda v 2013 tady ničila tuhle zemi, a vy ji znovu ničíte. Takže přestaňte s těmito nesmysly prosím vás. Nevíte o tom vůbec nic, co to je plyn, co je ropa a děláte jenom politiku a utrácíte zbytečně peníze. O ropě se rozhoduje ve Varšavě, plyn je jeden. A proč jste nezařídil tedy ty sankce? Proč teče ještě ten plyn z Ruska přes tu Ukrajinu? Jak je to možné? Vy nevíte o reálné politice vůbec nic. Tak přestaňte nám dělat tady přednášky. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Vzhledem k tomu, že zatím máme posledního přihlášeného s přednostním právem, a to je paní Schillerová, tak jenom anoncuji, že za chvíli bychom zahájili přerušený bod.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, moc jsme se toho nedozvěděli. Zaujalo mě, pane ministře, jak jste říkal, že nebudete komentovat politickou stránku, která se týká druhé části vaší koalice - ne, vy jste jedna koalice. Jedna pětikoalice. A co udělá? Kterákoliv jedna část dopadá na ten zbytek. Z toho se prostě nemůžete nijak vymluvit, to říkám jednoznačně.

Vy jste řekl, že jsme se tady sešli na moji žádost. Ano, to je pravda. Ale my jsme se tady neměli scházet na moji žádost. Vy jste měli přijít aktivně, sami nás informovat. Vy jste měli konečně vystoupit ze své bubliny, do které jste se uzavřeli, máte pocit, že vlastně nic mimo tu bublinu už vás nezajímá. Vy nechodíte na interpelace, vy nechodíte, většina z vás, na výbory, nezpovídáte se nám tak, jak se zpovídat máte. Takže já musím přijít a vyzvat vás, abyste o tak zásadní věci, jaká tady zazněla, informovali. No a jak to dopadlo? Pan premiér řekl pár obecných klišé a odešel ze sálu. Evidentně ho to nezajímá, taková zásadní věc. Následován záhy ministrem vnitra Rakušanem. Ten nám řekl o průběhu vyšetřování, to je v pořádku, ale my se ptali na úplně něco jiného.

Já to shrnu. Ty informace se začaly objevovat, já to tady mám chronologicky zpracované z médií, 7. června; 7., 8. června rezonovaly, vyústilo to 10. na brzku. Sedmého, osmého června, co to bylo za data? Nebyly volby náhodou? Já si myslím, že byly volby. A nechci vám nic podsouvat, jenom dělám chronologii z médií. Desátého zazněl ten zásadní výrok, který v podstatě mě donutil, a mé kolegy, k tomu, abych tady vystoupila a vyzvala vás. Kdy začnete se chovat jako skuteční demokraté, tak jak o tom neustále mluvíte, jak toho máte plná ústa? Kdy začnete s námi komunikovat? Kdy začnete se zpovídat tady na půdě Poslanecké sněmovny?

A já se znovu tedy ptám - vidím, že ani kolegy z pětikoalice to nezajímá. No bodejť, když to nezajímá pana premiéra a ministra vnitra, tak bodejť by to zajímalo pětikoaliční poslance. Takže já se ptám: jsou tam vazby na Rusko, nebo tam nejsou vazby na Rusko? Nic jsme se nedozvěděli. Pokud by byla odpověď ano, pak se chceme ptát, co s tím budete dělat a co to pro nás znamená. Takže mně nezbývá nic jiného než požádat své ctěné kolegy, členy bezpečnostního výboru, aby iniciovali svolání mimořádného zasedání bezpečnostního výboru, tam snad se s nimi bavit budete, tam přijdou zástupci zpravodajských složek, tam se snad něco dozvíme. A na základě toho se netěšte, já se vrátím znovu. A hnutí ANO se vrátí znovu a bude se vás ptát. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Vzhledem k tomu, že s přednostním právem se již nikdo nehlásí, tak můžeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu, kterým je

 

1.
Návrh poslanců Víta Rakušana, Petra Fialy, Mariana Jurečky,
Markéty Pekarové Adamové, Ivana Bartoše, Josefa Cogana, Marka Bendy,
Aleše Dufka, Jana Jakoba, Jakuba Michálka, Lucie Potůčkové, Evy Decroix,
Jiřího Navrátila, Michala Zuny a Olgy Richterové na vydání zákona,
kterým se mění zákon o správě voleb a některé další zákony
/sněmovní tisk 596/ - třetí čtení

Konstatuji, že projednávání tohoto bodu jsme přerušili na této schůzi dne 12. června, a to v rozpravě. Prosím, aby místo u stolku tedy zaujal za navrhovatele pan ministr Vít Rakušan a zpravodaj garančního výboru, pan předseda Radek Vondráček. Připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 596/9, který byl doručen dne 13. května 2024, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 596/10.

My tedy budeme pokračovat v přerušené rozpravě, do které se přihlásila celá řada poslanců. Mimo jiné je zde přednostní právo pana předsedy Okamury. Pouze podotýkám, že ale musíme dojet ještě faktické poznámky, které jsme přerušili v minulém projednávání. A já tedy prosím, aby s faktickou poznámkou reagoval pan poslanec Nacher. Pane poslanče, máte zde faktickou poznámku. Vzdáváte se jí? Pak zde byla přihlášena paní poslankyně Ožanová. Ona má zájem vystoupit. Jenom připomínám, že další s faktickou je přihlášená paní poslankyně Adámková a pan poslanec David Pražák. Poté s přednostním právem vystoupí pan předseda Okamura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP