(10.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A já budu pokračovat. Umožněním volebních podvodů a manipulací jen směřujete k tomu, a mluvím k Fialově vládní pětikoalici, že se společnost bude radikalizovat. A pokud se vy z pětikoalice pokusíte udržet u moci podvody a manipulacemi, které by mohly v rámci korespondenční volby být, pak tu hrozí problémy jako v USA, jako například v USA. Hnutí SPD uzákonění vládní pětikoalicí navrženého korespondenčního hlasování principiálně odmítá jako útok na svobodu, regulérnost a legitimitu voleb. A znovu a znovu zopakuji, že váš návrh nezaručuje tajnost hlasování.

Znovu připomínám na závěr svůj návrh na zamítnutí zákona o korespondenční volbě. A nyní dám raději prostor i ostatním poslancům v Poslanecké sněmovně, kterých jsou tady desítky v pořadí, aby se mohli k té korespondenční volbě také vyjádřit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A můžeme přejít k jednotlivým přihlášeným v rámci obecné rozpravy. Poprosím pana poslance Marka Nováka.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, poslední volby do Evropského parlamentu ukázaly skutečně některé velmi pozoruhodné věci. A když jsem se dneska podíval do novinových článků, tak mě spousta z nich zaujala. Nicméně gratuluji hnutí STAN k paní Nerudové, protože podle toho, co dnes napsala, tak je zachránila. To vám přeju, nechte ji mluvit. Mně se to líbí čím dál víc.

No ale co se ukázalo v těch posledních volbách? Například že volební účast dělají programy politických stran a hnutí a jejich úsilí toho, co slibují, také dosáhnout. No a taky poctivé vysvětlování, že volit má smysl. Měli jsme rekordní účast v evropských volbách. Úžasné. No a taky je potřeba si uvědomit to, že žádné mediální manipulace nemohou zabránit svobodné volbě strany nebo hnutí, kterému věřím. A to je v tomto tématu také velmi důležité. A můžu také pochopit to, že se to některým z vás, co tady sedí především po mé pravici, nemusí líbit. To je naše právo, že spolu nemusíme souhlasit. To, že v rámci různých koaličních paktů vyzývají kandidáti k tomu, aby občané křížkovali (?) na úkor ostatních partnerů těchto voleb, bylo také vidět na každém kroku a v konečné fázi se možná taky ukáže, co vlastně takové uskupení vydrží. A co je hlavně drží. Není to ani přesvědčení, ani program, je to pouhá touha po moci. A to je docela smutné. Ještě větším podvodem na voliče byla u některých vládních uskupení volba strategie dát si na čelná místa své favority a za ně neznámé kandidáty tak, aby náhodou voliči nevykroužkovali lidi, které vedení strany vlastně nechce.

Když se bavíme o volbách, tak se bavíme vlastně o strategii jednotlivých stran, o tom, co chtějí, nechtějí pro voliče, ale hlavně o tom, co chtějí pro sebe. A to se ukazuje čím dál více. A proto je potřeba u každé touhy po změně ve volebním systému zbystřit, zauvažovat a vyhodnotit si veškerá rizika a taky i ty příležitosti, dát si to na papír, vyhodnotit si plusy a minusy a říci, jestli skutečně taková změna není v konečné fázi hrozbou.

Co se ještě stalo v těchto volbách, v těch evropských? Dokonce i pan prezident Pavel se k tomu vyjádřil, a to je dobře, že se prezident vyjadřuje k volbám. A mimo to, že neskryl své nadšení z velké volební účasti, tak ještě řekl, že - doslova - nemůžeme přehlížet nárůst podpory extremistů v Evropě. No, nevím, co tím úplně myslel. Ale taky nevím, co je to vlastně ten extremista a kolik tedy těch extremistů v očích pana prezidenta se dnes dostalo do Evropského parlamentu. Ale já věřím, že pan prezident každého osloví a bude s ním řešit jejich program a to, s čím tam šli, pokud ho tolik zajímá, kdo se do voleb dostal.

Sečteno a podtrženo, současný stav a úroveň voleb v České republice spíše než změnu nebo otevření se hlasům ze zahraničí potřebuje kultivaci tady u nás doma, kultivaci uvnitř stran a hnutí ale také třeba kultivaci mediálního světa.

Kolegové z koalice, včetně vašich kolegyň, o co bych vás chtěl poprosit po těch posledních volbách, tak je hlavně to, abyste přestali nálepkovat své protivníky a řešili hlavně ten program pro občany. Český občan skutečně chce návrat ke standardní soutěži politických stran a jejich programů, nepotřebuje vyvolávat jiné spory než právě ty spory faktické a ty spory těch idejí z volených programů.

Bohužel totiž dnes jsme svědky - a vlastně i ta dnešní schůze, způsob jejího svolání a způsob toho našeho rokování je v mých očích důkazem o dalším ohýbání ústavy. Přitom hned v úvodu musím také říci, že správně nastavenou korespondenční volbu v zásadě já osobně neodmítám. Zabývala se jí vláda Andreje Babiše, předchozí vláda. Padly tady argumenty, proč k tomu nepřistoupila. A věřím, že i vy, když jste je slyšeli, tak jste museli uznat, že byly pádné. S tím, co je předloženo, zásadně nesouhlasím a opravdu tomu říkám paskvil. A stojím si za tím. Já dokonce věřím, že ho nechce ani většina vládních poslanců, ale holt musí, protože se premiér Fiala nechal menšinou v jeho vládě vydírat a tomuto tlaku podlehl. Nevím, jestli tomu říkáte silný premiér, to už je na vás.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, jde o to, a vy to všichni víte, o takový zásah do systému voleb, který je, znovu opakuju, potřeba zavést obezřetně a s rozumem, ne poslaneckým návrhem, ne bez odborné diskuse. To, že proběhla dvě čtení ve Sněmovně, nechali jste opozici na výborech a u kulatých stolů vyjádřit se, ještě neznamená, že jste dali dostatečný prostor široké diskusi, široké diskusi veřejnosti, odborné veřejnosti. Jenže ta diskuse, jak je vidět právě v rámci toho procesu jednání o tomto návrhu, vás skutečně ve slepém honu za nejistými hlasy prostě nezajímá. Součástí diskuse je totiž aspoň naslouchání, ale vy nás tady - a opět se to ukázalo u toho, když můj kolega Vondráček tady přednášel a vysvětloval ty pozměňovací návrhy, tak opravdu ty vaše reakce už dopředu dávaly vědět, že vlastně nemáte vůbec zájem nějakému našemu návrhu ze strany opozice dát možnost. Vaše kolegyně z řad předkladatelů, paní kolegyně Potůčková, vlastně tady naprosto všechny ty návrhy shodila ze stolu a to je hrozně smutné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP