(10.40 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Přitom mají ratio všechny. Ignorujete návrh vyzkoušet korespondenční volbu nanečisto, analyzovat ty problémy, odstranit je, a potom to teprve spustit naostro. Protože pro vás je zásadní, aby tahle norma byla platná a korespondenčně se volilo od roku 2025. Ačkoliv vás tady dnes moc nevidím, tak se vám prostě v té Sněmovně líbí a myslíte si, že korespondenční volba vám pomůže k tomu, aby vás tady bylo víc. Nemyslím tedy v tomto sále, ale ve Sněmovně, protože v tomto sále vás mnoho není.

Tato vládní koalice nás tímto návrhem žene do daleko větších problémů u voleb, než bylo doposud nakupování hlasů v určitých regionech. A přiznejme si, že se to dělo a děje, tak to je. Jedna známá česká moudrost říká, že se věci dají dělat rychle, nebo dobře. Zde se volí evidentně právě ta první varianta, protože spěcháte.

Musím tady znovu konstatovat, že současná (?) varianta korespondenční volby je dle mého názoru účelová a nezaručuje dodržení ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování. Ptal jsem se tady ve faktických poznámkách jak pana kolegy Cogana, tak paní kolegyně Potůčkové, co je neústavní na tom, když se tato novela nepřijme? Anebo taky co je neústavní na jakémkoliv z našich pozměňovacích návrhů? Odpověď jsem nedostal. Proč asi? Rozšiřuje se totiž možnost manipulace hlasy a snižuje právě důvěra domácí veřejnosti ve volby jako takové. Tohle chceme? Já ne. Cílem koalice se nestal volič, ale jeho hlas. To je to, co vás zajímá. A pokud se cílem koalice v rámci tohoto návrhu stal volič, tak to není volič, který žije v České republice. Vy tady do roztrhání těla bojujete za voliče žijící v zahraničí, za voliče, kteří tady mnohdy neplatí daně, za voliče, kteří mnohdy neumí česky, za voliče, kteří pomalu ani nevědí, kde Česká republika leží. Tím, co tlačíte, říkáte občanům, kteří žijí v České republice, že jsou pro vás skutečně na druhé koleji. A co od nich očekáváte, je asi pouze platba vyšších daní a odvodů a vedle toho práce až do smrti na základě vaší důchodové reformy. Absolutně nevíte a nemáte odzkoušeno, jak dopadne hlasování poštou a následně na zastupitelském úřadě tou samou osobou. Dovolujete možnost manipulace s volbami osobám, které tu ani neplatí daně. Je to obrovsky riskantní krok i z bezpečnostních důvodů. Právě dnes jsme se tady bavili o hybridních hrozbách, o kyberútocích, o nebezpečí, které nedokážeme na začátku ani odchytit. A právě v tomto období se snažíte prosadit něco, co je lehce manipulovatelné. Uvědomte si to, jaká je doba a s čím do té doby jdete, co jí přinášíte, protože za mě je právě i to riziko z pohledu hybridních hrozeb neskutečně velké.

Kolegyně a kolegové, a prosím znovu, zejména vládní. Přiznejme si, že na jednu stranu chcete rozmělnit trajektorii pádu svých preferencí a volebních možností a na druhou stranu vlastně sami nevíte, jak tenhle experiment dopadne. Uvědomte si, že rukojmími jsou všichni občané žijící v České republice. Tvrdohlavě a sveřepě odmítáte návrhy nás, opozičních poslanců, bez ohledu na to, že znějí logicky a rozumně a hlavně vytvářejí základ pro takovou úpravu, kterou nebude muset příští vláda měnit. A znovu tím míním právě ten návrh na odklad do roku 2026 nebo to, aby v zahraničí směli volit ti voliči, kteří v Česku mají trvalé bydliště, nemovitost nebo v tuzemsku platí daně či odvody, jak to navrhla moje kolegyně Peštová, a jistě to ještě více rozvine. Vždyť přece tento způsob volby by měl být servisem pouze pro ty z nás, kteří pak ponesou - a přímo ponesou - i dopady své volby. Protože volby nekončí tím, že do volební urny vhodím obálku, výsledek voleb se týká celé následující volební období každého občana. A myslím si, že současné kroky vlády všichni občané pociťují nyní dostatečně. A když už ten hlas hodím, nesu tedy za něj následky. Anebo nenesu, když žiju a platím daně kdekoliv jinde na světě, bez vztahu k rodné zemi, bez jakéhokoliv kontaktu, bez jakékoliv odpovědnosti.

Mimochodem, jak vlastně nakonec budeme řešit ty voliče, kteří se ohlásí jako Češi právě z těch politicky nestabilních oblastí, jaký bude ten princip? Každopádně za mě je potřeba tohle řešit. Ten návrh tam máme a musíme se tomu věnovat. A já doufám, že tomuto návrhu dáme také prostor, aby prošel.

Také si pojďme říct vlastně, co se tady možná nakonec odsouhlasí. A právě hlasy koalice. Že třeba hlasy z ciziny by se nakonec započítávaly do čtyř největších krajů místo původně dvou oproti současně jednomu. Pojďme to podpořit. Pořád je to málo, ze dvou na čtyři. Pořád je to málo. Já bych to měl nejradši ve všech krajích, ale aspoň něco.

Dál by i v případě, že by volič odhlasoval poštou, zůstalo by mu právo volit později osobně na zastupitelském úřadu. Hlas zaslaný poštou by se v takovém případě měl vyřadit, protože je to vlastně dublovaný hlas od jednoho voliče. Jak to při té současné předloze zajistíte, aby se to skutečně nestalo, aby skutečně ten hlas zaslaný poštou byl následně vyřazen? Pokud nepodpoříte návrh kolegy Maška, tak nijak. A volič v zahraničí by mohl mít díky této díře v tom návrhu skutečně dva hlasy. Za mě jako je toto úplně, naprosto nemyslitelné. Takže znovu prosím, podpořte návrh kolegy Maška, protože je zásadní.

Chápu, že chcete umožnit lidem, kteří dlouhodobě žijí nebo studují v zahraničí, pohodlnou účast ve volbách bez nutnosti jet k volební urně na mnohdy stovky kilometrů vzdálenou ambasádu. Ale kolega Vondráček říkal, kterých zemí se to týká a kterých taky ne. A není to zase tak strašné. Jenže na úkor právě té hrozby podvodů, to je ten problém. Tady mi řekněte, co je víc, jestli je to transparentní volba, nebo pohodlnost voliče, který už pomalu zapomněl, kde Česká republika leží. To je otázka pro předkladatele tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP