(9.50 hodin)
(pokračuje Tomáš Kohoutek)

Oháníte se teď paní Nerudovou, jak byste chtěli, aby byla komisařkou pro rozvoj regionů a takhle, ale tady máme jasný příklad toho, že to může dopadnout tak, že v této republice budou čtyři kraje, které budou mít většinu ve Sněmovně, a ty malé kraje už si potom, pokud jde třeba o rozdělení rozpočtového určení daní a podobně, ani neškrtnou, protože vždycky ty velké kraje se proti těm malým, mezi které patří samozřejmě i ty kraje, které jsou sociálně vyloučené a mají strukturální problémy, nikdy už se nedomluvíme. Vám to přijde fér? Mně tedy ne. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji, za dodržení času. A nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Nacher. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych opravdu tady v tuto chvíli řekla, že tady vystoupil pan Michálek, který řekl, že s námi chce korespondenční volbu diskutovat. A já bych se tedy chtěla zeptat, kde jsou ti předkladatelé tohoto zákona? Kde je Vít Rakušan, který má volby ještě jako ministr vnitra ve své kompetenci? Kde je Petr Fiala? Kde je Marian Jurečka? Kde je Markéta Pekarová Adamová, která velmi obhajuje korespondenční volbu? Kde je Ivan Bartoš? Kde je Josef Cogan? Kde je Marek Benda? Kde je Aleš Dufek, Jan Jakob, Jakub Michálek? Tady jediná, která tady je, Lucie Potůčková, Eva Decroix, Jiří Navrátil, Michal Zuna, Olga Richterová. Takže vy jste předkladatelé tohoto zákona o korespondenční volbě, vy si tady schválíte pevný čas na hlasování, vy si ho tady prosadíte, a vy tady nejste? Vás tedy vůbec ta korespondenční volba nezajímá! Nebo vás jenom zajímá, abyste zmáčkli ten knoflík! Já tomu nerozumím. Tak jestliže něco předkládám, tak tady musím být a musím se k tomu vyjadřovat.

Pane kolego (k poslanci Balašovi před pultíkem), nevím, co jste slyšel třikrát. Já jsem odpověď na to, že se to bude dávat do těch dvou, popřípadě čtyř krajů, mně to pořád nikdo nevysvětlil. Ano? Jestliže říkáte, že to nelze upravit, no tak ale v jiných státech, například v Rakousku, to dokázali upravit. Ale to je přesně ono. Vy strašně spěcháte, ale já prostě nesouhlasím s tím, proč by mělo být těch 10 krajů diskriminovaných vůči těm čtyřem krajům. No, já to chápu, ono z těch 15 poslanců, kteří to předkládají (Předsedající: Čas!), tak jich je 11 z těch velkých krajů, kam se ty hlasy budou připočítávat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také. Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já odpovím svým ctěným kolegům. Vy se ptáte úplně zbytečně - to je na kolegyni Mračkovou i Kohoutka - protože on vám nikdo nebude odpovídat. Já měl sto chutí dokonce dát procedurální návrh, abychom to tady přerušili do přítomnosti aspoň třetiny předkladatelů například, nebo ministra vnitra. No, ale to je na nic, protože tím si ubíráme my čas, ti, kteří jsou na řadě, protože je prostě pevný čas. Jinými slovy, koalice dovedla aroganci do úplné dokonalosti. Dala si pevný čas, tudíž tady do jedné hodiny nikdo nemůže být, jakékoliv procedurální hlasování my dáme, tak i když ho vyhrajeme, tak je nám úplně k ničemu, protože maximálně bude pauza do té jedné hodiny, protože žádný ministr nebo třetina nebo polovina nebo všichni předkladatelé tady prostě nepřijdou. Vy jste tomu dali teď tedy opravdu korunu. Tohleto je taková arogance, škoda, že ty kamery nejsou vidět, kolik vás tady je. Tady za mnou není nikdo - já si to dávám na sítě, vždycky se mě ptají ti diváci. Za mnou není nikdo, je tady jenom pan ministr Šalomoun, který se nevešel, protože máte ministrů tolik, že se nevejdete do jedné řady, tak je v té druhé, za půl hodiny bude vystřídán jiným ministrem. Takhle to tady funguje.

Takže vy nediskutujete, vám je to jedno, ve 13 hodin se hlasuje pevně a do té doby ty otázky, co tady my klademe, vůbec nemá smysl je klást, protože on nám na ně nikdo nebude reagovat. Budiž ctí, abych byl pozitivní, že tady sedí kolegyně Potůčková, která tady byla i v ten minulý týden. A to já si cením. To já si cením. Ale ti ostatní, fakt jako, nezlobte se na mě, na nás, ale za mě na voliče házíte velký bobek. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní na řadě paní poslankyně Pastuchová. Připraví se pan poslanec Bělobrádek. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak já jsem ke korespondenční volbě vystupovala už dávno, když to začalo. Nicméně já jsem z malého kraje jako moje kolegyně Jana Mračková Vildumetzová. Náš Liberecký kraj má osm poslanců, takže stoprocentně se to našeho kraje může týkat. A já se teď tady rozhlížím po Sněmovně, kolik těch poslanců z Libereckého kraje tady je, a chtěla jsem se jich napřímo zeptat, jestli jim to nevadí. Pan Michálek tady říká, že hovoří s občany a že nechápe, že to blokujeme. Já také hovořím s občany, s občany Libereckého kraje, a věřte, že se jim nelíbí, že budou mít třeba o jednoho poslance míň. Zamyslete se z těch malých krajů, co děláte. To tady budou rozhodovat čtyři největší kraje z republiky? A ty malé úplně dáváte zase do druhé kategorie? Takže mně se to také nelíbí, protože jsem z toho malého kraje a nechci, aby místo osmi poslanců tam bylo sedm, nebo z Karlovarského kraje místo pěti tuším čtyři. A pro tohle vy budete hlasovat za váš kraj? Styďte se!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další na řadě je pan poslanec Bělobrádek, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, já bych, vážení kolegové, kolegyně, chtěl zareagovat ještě na vystoupení z minulého týdne kolegy Nachera, vaším prostřednictvím. Já se jako vy nedomnívám, že když je někdo hendikepován, že se to týká pouze zdravotně nebo tělesně postižených. Slovo hendikep má několik různých významů, používá se například i ve sportu, v dostizích nebo v golfu. A obecně, když je někdo hendikepován, tak je znevýhodněn. Takže jeho použití je skutečně daleko širší než to, jak jste se tady rozčiloval. Já jsem přesvědčen, že to nebylo z vaší strany správně. Ten význam slova hendikepován tady je, protože ten, kdo skutečně nebydlí třeba ve Washingtonu a musí k těm volbám letět třeba stovky nebo tisíce kilometrů, tak je znevýhodněn. A to slovo hendikep skutečně znamená znevýhodněn.

Stejně tak jsem přesvědčen, že hovořit tady o koalici a tím "vy" v otázce obstrukcí taky není správné. Prosím, rozlišujte. KDU-ČSL byla taky obětí těch obstrukcí, když jsme byli spolu ve vládě. Takže jen abyste rozlišoval to vaše všeobecné "vy".

A co se týká té třetí věci, tak já jsem bytostně přesvědčen, že v okamžiku, kdy tady hovoříme o korespondenční volbě, o tom, kdo tady sedí, tak ono je to logické. Například tady byl - to je zas na kolegyni Vildumetzovou - pan poslanec Navrátil, který byl jmenován, tady je. Ne všichni jsou v tom daném okamžiku tady, ale mnozí jsou vedle nebo pozorují tu debatu, poslouchají z televizních obrazovek. Takže aby tady všichni seděli, obzvláště když už jsme v podstatě slyšeli snad všechno, protože že by tady byly nějaké myšlenky, to jsem si nevšiml. Takže určitě ta pozornost tady je i od předkladatelů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času v této faktické. My jsme se vystřídali při řízení schůze, proto přeju pěkné dopoledne. A s další faktickou vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, poté se připraví pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Díky za slovo, paní předsedající. Já jsem chtěla reagovat ještě na své předřečníky, ale ve své podstatě je to i na pana poslance, který byl přede mnou. (Nápověda z lavic ANO. ) Já vím, že to je Bělobrádek, prostřednictvím paní předsedající.

Víte, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, mě to neuspokojuje, když na mě někdo kouká z obrazovky. Já chci odpovědi. Já chci odpovědi. Já jsem si dala pozměňovací návrh - a to, že tady sedí paní poslankyně Potůčková, tak jí děkuji, ale to je tak asi všechno. Doteď mi neodpověděl nikdo na to, proč jsem dostala negativní stanovisko na svůj pozměňovací návrh. Byly tady dvě odpovědi, a pak mi pan poslanec Benda utekl ze sálu! Jo? Ale vůbec nevím, proč mám negativní stanovisko. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP