(10.00 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Já jsem to ukazovala x právníkům a nikdo mi neřekl, že by to bylo špatně, že by to nebylo komfortní, že by tam viděli něco, co by bylo v rozporu. A přesto jsem dostala negativní stanovisko. A já chci vědět, proč jsem dostala negativní stanovisko. Co je špatného na tom, když zvolím metodu korespondenční? Protože právo neberu. Právo volit můžete. Ano, doletíte si, dojedete si vlakem, dojdete si pěšky, dojedete si autobusem, ale to právo máte. Ale ta nová metoda, kterou vy přinášíte, že můžou volit korespondenčně, to je nadstandard. A já říkám, pokud tento nadstandard někdo chce mít, protože se bavíme přece o těch lidech, co tam jsou krátkodobě a vrátí se třeba za rok, za dva, za tři, tak ti přece jsou schopni prokázat svůj vztah k České republice, jestli tady mají nemovitost nebo jestli platí daně nebo jestli platí sociální, zdravotní, důchodové pojištění, prostě jsou schopni to prokázat, není to pro ně problém. Oni to musí prokazovat, i když jsou tady, protože občanství vám u voleb nestačí. Když máte jeden den propadlou občanku, tak vás nenechají volit. Prostě vás vykážou (Předsedající: Čas.) a končíte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Nacher, připravit se může paní poslankyně Margita Balaštíková s další faktickou poté. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já děkuju aspoň kolegovi Bělobrádkovi, že reaguje, protože ostatní tak nečiní. On tady otevřel to téma před týdnem, kdy jsme se tady bavili o tom, kdo je či není hendikepován. Tak já to dám do kontextu, v kterém jsme se o tom bavili.

Já jsem spoluautor pozměňovacího návrhu, který má umožnit komfortnější volbu pro lidi se zrakovým postižením. Vaše koalice řekla ne, nebudeme pro to hlasovat. A v tomto já říkám, tak tady je někdo, kdo má skutečný hendikep, který nemůže ovlivnit, naproti tomu vy jste použili slovo hendikep pro někoho, kdo žije, bydlí nebo studuje v cizině. Ale to je jeho volba. Ten zdravotní hendikep není volba. To není svobodná volba, v tom je obrovský rozdíl. A ten kontrast, kde vy těm jedněm chcete pomoct a na ty druhé z vysoka kašlete, to je to, co mi tam vadí. Protože najednou tam hledáte - není to technicky dodělané, musí se to řešit koncepčně a podobně. Ne, my jsme to řešili s Národní radou osob se zdravotním postižením, což je největší zastřešující organizace lidí s hendikepem. To jsou prostě výmluvy. Platí - buď chcete obecně pomoct těm lidem, nebo ne. Anebo to chcete dělat selektivně. Vy jste se rozhodli pomáhat selektivně. Na lidi se zrakovým postižením vy kašlete a hledáte ty klasické výmluvy à la jistě, pane ministře, jistě, pane premiére, z toho seriálu. Takhle to je. A podle mě to je úplně zbytečná rozprava v momentě, kdy v této chvíli, jak jsem řekl, se vyměnili ministři, je tady jeden ministr a jede se dál.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí se svou faktickou paní poslankyně Margita Balaštíková, poté pan poslanec Tomáš Kohoutek. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych chtěla prostřednictvím vás, paní předsedající, reagovat na svého předřečníka, pana kolegu Bělobrádka. Vždycky když uděláme nějaké rozhodnutí, tak bychom si měli zvážit, co to rozhodnutí přináší za pozitiva a negativa. Ti lidé, když se rozhodli opustit naši zemi z jakýchkoliv důvodů, jeli tam za prací, chtěli utéct třeba z toho systému, který tu byl, cokoliv, tak si museli přece uvědomit, jaké to má pro ně plusy a minusy. A my teď těmto lidem, kteří jsou třeba i dlouhodobě pryč, už nemají ani řádné povědomí, děláme nějaký velký, velký nadstandard. Teď tady všichni říkáte, jací jsou to chudáci. Ale oni se přece rozhodli odjet sami, oni z toho mají i nějaké požitky a ty už na tu misku vah nedáváme. Takže to je dosti velký nepoměr, co tady ukazujete. Protože absolutní spravedlnost přece není. A mohu vám říci, jak já zase přijdu k tomu, že o mé zemi rozhoduje někdo, kdo tu x let nežije, téměř už nic neví, ví to jenom z médií, neplatí tady daně, které já tady platím, nezajímá se o ni, a najednou bude rozhodovat o tom, co tady bude, jak to tady bude probíhat? A já když budu chtít jít volit do sousední vesnice, protože tam zrovna budu pobývat a rozhodnu se, tak si budu muset vyřídit voličský průkaz, obíhat různé věci. A taky to bylo mé rozhodnutí a nebouřím se tady, abyste udělali výjimku. Takže si uvědomme, že tady schováváte za jakousi výjimku nějaký váš řekněme volební potenciál, který očekáváte.

A to, že tady nejste a neposloucháte námitky mých kolegů, pak sem přijdete a zvedáte ruku... Já se tedy ptám pro co, když jste ani neslyšeli ty námitky? Vy jste se totiž už dopředu rozhodli, že cokoliv tady řekneme, je pro vás nezajímavé. Vy jste se rozhodli protlačit tento zákon (Předsedající: Čas.) silou těch vašich hlasů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Kohoutek s reakcí na diskusi, poté pan poslanec Pavel Bělobrádek. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuju, paní místopředsedkyně. Tady už bylo řečeno, že ke všemu, co jsme vyřčili, nám bylo zodpovězeno a už se tady točíme v kruhu a opakujeme neustále ty samé otázky. Ale kolegyně Berenika Peštová to řekla a já bych to chtěl taky slyšet. Proč nám někdo nevysvětlí, co je špatného a proč nesouhlasíte s jejím pozměňovacím návrhem, když jenom chce, aby volit korespondenčně mohli ti, kteří mají něco společného s naší zemí? A na ty věci bychom se měli dívat v kontextu a v souvislostech. A otvíráme tady Pandořinu skříňku, protože samozřejmě následně nás čeká projednání tisku novely zákona o státním občanství a vy tam chcete dávat státní občanství čtvrté generaci, někomu, kdo prohlásí, že jeho pradědeček byl československým občanem nebo českým občanem. A proč člověk, který třeba se narodil před pár lety, v životě v České republice nebyl, česky neumí ani slovo, možná ví, kde jeho předci mají rodiště, tak proč takovýhle člověk, který neví o České republice lautr nic, by měl volit? To nám někdo pojďte vysvětlit. Řekněte nám, proč chcete, aby takovíhle lidi ovlivňovali dění v téhle zemi, a pak se o tom můžeme bavit. Ale na to nám doteď nikdo neodpověděl. A my se prostě na to budeme ptát, dokud to půjde, a budeme se klidně ptát do té jedné hodiny. Pak nás sice utnete jako u všeho, nedá se nic dělat, ale všeho do času. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí se svou reakcí na průběh rozpravy pan poslanec Pavel Bělobrádek, dále jsou přihlášeni Jiří Strýček a Petr Letocha. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Jenom technická. Často tady zaznívá pan ministr "Šalamoun", a on se jmenuje Šalomoun, protože to je to biblické jméno syna krále Davida a to není "Šalamoun", ale Šalomoun od slova šalom. Tak to jen technická.

Druhá věc. Pan poslanec Nacher tady na mikrofon, ale explicitně řekl, že význam slovo hendikep je jenom pro ně. Když tak se můžeme kouknout do stenozáznamu. Já nijak nerozporuju ten váš návrh. A také pokud jsem tím byl myšlen já, rozhodně jsem neřekl, že na všechny otázky bylo odpovězeno, to mi prosím nepodsouvejte, to jsem neřekl... (Poznámka z pléna.) No ale to není z vaší strany, to jste špatně pochopili. Myslel jsem, že z vaší strany ty argumenty proti tady byly už řečeny. Já jsem žádné nové v posledních několika hodinách tedy neslyšel.

A také musím říct, že to, že tady někdo není, neznamená, opakuju, že vás neposlouchá. Pokud paní poslankyně toto explicitně tvrdí, tak je to spekulace. A já říkám, že jsou tady technické možnosti, můžeme být mimo sál a stejně diskusi velmi pozorně poslouchat. Takže to tak není. Nebýt v sále neznamená neposlouchat diskusi. Proto tady máme všelijaké technické prostředky, existují televize, existuje dokonce možnost sledovat to přímo v kancelářích, na chodbách, stejně tak je možné si zapnout internetový přímý přenos. Takže to tak skutečně není, já sám občas poslouchám diskusi ve své kanceláři. Takže to tak není, že to neposloucháme. Nebo jestli to víte, tak vyjmenujte, kteří to jsou. Prostě takhle to není, to je skutečně spekulace.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Jiří Strýček. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Dobré dopoledne. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl jenom v krátkosti zareagovat na některé z předřečníků, bohužel se na mě dostala řada až teď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP