(10.20 hodin)

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl zareagovat na svého ctěného kolegu, pana poslance Strýčka, s tím dotazem, proč to tady nikdo neřekl ještě, proč vlastně ta novela má začít platit od roku 2025. Ano, nikdo to tady oficiálně neřekl, ale já jsem zaznamenal, je to možná tři čtyři měsíce, že pan poslanec Lochman, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, v jenom televizním pořadu řekl, že ty propočty vypadají, že v podstatě ta zahraniční volba ovlivní ty volby do té míry, že to udělá jeden až dva mandáty. On to řekl v televizním pořadu a mě celkem mrzí, že se k tomu tady nikdo nechce z vládní koalice přiznat a neřekne to tady, jak to řekl on v té televizi. Tady. Protože pak máme samozřejmě my jakoby tuhletu hypotézu, že v podstatě jde skutečně o to, aby se ve světle těch špatných preferencí volebních, které vládní koalice v současné době má, se pokusí tenhleten poměr zvrátit. Pan kolega Lochman to řekl napřímo a řekl to v televizi, ale myslím si, že by to měl říct někdo i tady, aby se jakoby skutečně i občan České republiky, volič kohokoliv, upřímně dozvěděl tedy, jak to vlastně ta vládní koalice myslí. A myslím si, že by to bylo v danou chvíli fér. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat na pana Bělobrádka, který tady říkal, že v době covidu se elektronicky hlasovalo. Tak tomu určitě tak nebylo. V době covidu měli možnost lidé jet na ta konkrétní místa, kde mohli z automobilu hlasovat, ale hlasovali v souladu s ústavou, v souladu se Listinou základních práv a svobod, to znamená, hlasovali tajně a svobodně a především osobně. Takže zjistěte si to. Já si myslím, že možná elektronické hlasování je v rámci zastupitelstev, což také svým způsobem kritizuji, protože jsem přesvědčena o tom, že z důvodu samozřejmě covidu je to možné, ale není to určitě z důvodu toho, že někdo jede na dovolenou a pak si bude hlasovat na důležité hlasování, aby to té koalici prošlo. Takže to opravdu jako považuji úplně za znehodnocení vůbec zastupitelské demokracie jak na úrovni měst, obcí, tak krajů. Nevím, možná se to dostane i do Poslanecké sněmovny, že třeba už nebudete muset být v těch kancelářích a budete moct být úplně někde jinde, jenom budete mačkat ten knoflík. Uvidíme, čeho se dočkáme do budoucnosti.

Ale já bych ohledně paní Potůčkové. Já nevím, o jaké rovnosti tady v tuto chvíli mluvíte. Víte, my se tady s vámi přeme a říkáme, že by se měla změnit jak popřípadě ústava nebo Listina základních práv a svobod, ale vy byste na to potřebovali většinu těch hlasů v té Poslanecké sněmovně, vám by nestačila ta vládní koalice. Já bych to považovala za férové, ano? Protože pak by už nebyl ten rozpor, o kterém my tady v tuto chvíli hovoříme. A já doufám, že budu mít prostor ještě dnes vystoupit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Pavel Bělobrádek.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Budu reagovat na svou ctěnou kolegyni, paní poslankyni Potůčkovou, prostřednictvím paní předsedající. Já samozřejmě jsem nejenom rychle slyšela, ale i rychle vnímala, ale stále jsem tam nenašla od pana profesora tu svoji odpověď jako. Protože ve své podstatě to, co jste říkala, tak já s tím nemám absolutně problém, protože to právo volební všichni mají. Všichni můžou volit. A vy ve své podstatě dáváte jim nadstandardní metodu volby. To znamená, že volit můžou, ale to, aby volili korespondenčně, tak můj pozměňovací návrh říká: ano, prokažte svůj vztah k dané zemi, a máte několik možností, jak ho můžete prokázat. A potom máte tu vaší nadstandardní volbu, to znamená, že budete volit korespondenčně.

U nás v České republice je to taky tak. Všichni máme volební právo. A jestliže někdo chceme volit někde jinde, tak si musíme vyřídit voličský průkaz. Taky je to nadstandardní metoda, protože musím na ten úřad, musím tam dát občanku, musím vyplnit určitá lejstra, abych dostala ten volební průkaz, že budu volit někde jinde. Ale taky můžu volit jenom v určitých volbách touto metodou. Nemůžu volit takhle komunálně, protože musím prokázat v daném místě trvalé bydliště a nemůžu volit vedle v městě a říct, já volím přece v tom druhém. To nejde. Prostě také musím ta pravidla dodržovat. Proto říkám, že mi stále nikdo neodpověděl, co je špatného na tom, když jsem dala čtyři možnosti, jak můžou ti lidé prokázat svůj vztah k České republice, protože se jedná o lidi, kteří se budou vracet. Jsou tam třeba na stáži, jsou tam na Erasmu, nebo jsou tam pracovně, ale vracejí se zpátky. Takže pro ně není problém ten vztah k České republice doložit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Pavel Bělobrádek, poté paní poslankyně Lucie Potůčková. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Já jsem hovořil, pokud jsem to neřekl srozumitelně, tak jsem hovořil o hlasování v rámci zastupitelstva, nikoli o tom, že to bylo hlasování ve volbách. A dává to svoji logiku, protože jsem logicky navazoval na vystoupení kolegy Kohoutka, který hovořil o tom, že tady nejsou, a tak dále. To znamená, v rámci kontextu je řekl bych logicky vyloučeno, že bych mluvil o hlasování voličů, a mluvil jsem o vzdáleném elektronickém hlasování zastupitelů. Tak to je první věc.

Druhá věc. Já bych požádal, abychom si uvědomili, že hovoříme o lidech, kteří jsou třeba v zahraničí právě proto, aby tam získali zkušenosti a aby se mohli vrátit do České republiky. A jsou to třeba studenti nebo jsou to vědci, výzkumníci, jsou to lidé, kteří přinesou obrovskou hodnotu, když se vrátí k nám. A jestliže jim český stát řekne, že vlastně jejich problémy nás nezajímají, ať si trhnou nohou a ať si obětují peníze a čas, a tak si letí tisíce kilometrů, zaplatí si letenky, vezmou si jeden nebo dva dny dovolené, tak ať to prokážou, že mají nějaký vztah k České republice - to mi přijde arogantní! To mi přijde potupné! To mi přijde dehonestující vůči těmto lidem, z nichž opravdu část jsou lidé, u kterých chceme, aby se vrátili a přinesli si tyto zkušenosti a použili je ve prospěch České republiky. To jsem o tom přesvědčen. Myslím si, že hovořit o nich s despektem, o lidech, kteří jsou v zahraničí, není úplně vhodné. Takže bych poprosil, jestli bychom se k tomu mohli postavit takto.

A potom ještě tady zaznělo, že korespondenční volba je nadstandard. Já si myslím, že ačkoliv jsem lingvista amatér, že přesnější by bylo, že je nestandardní. Protože standardní je, že jste doma a jdete volit v tom okrsku. Tohle je nestandardní, že to jako není běžné. Ale neřekl bych, že to je nadstandard.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Lucie Potůčková.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Já se pokusím znovu k paní kolegyni Berenice Peštové a zkusím to říct asi takhle, prostřednictvím paní předsedající samozřejmě. To, že se vám odpověď nelíbí, neznamená, že vám neodpovídáme. Zkusím to dopřesnit. Tady je podstatné to slovo, slovo Marka Antoše, které jsem četla, to je to bezdůvodné rozlišování, bezdůvodná nerovnost. Když se podíváme na vyjádření Ministerstva vnitra k vašemu pozměňovacímu návrhu číslo C, pozměňovací návrh by zaváděl zcela nedůvodnou nerovnost mezi českými občany v zahraničí z hlediska způsobu hlasování, neboť ti, kteří by navržená kritéria nesplnili, by měli volební právo a mohli i nadále hlasovat, ale pouze na zastupitelských úřadech. Proto je tam ta bezdůvodná nerovnost.

Ano, i v některých jiných státech, jako například v Německu, zavedli tuto možnost, kde by museli vlastně ti občané prokazovat ten vztah, ale i se postupně, už se od toho odbouralo, už to není pravda, už se nemusí prokazovat ten vztah. Takže tam, kde to bylo zavedeno, se postupně od toho upustilo. Mimochodem to už zde zaznělo.

A velmi krátce k těm čtrnácti krajům - a budu reagovat na paní kolegyni Vildumetzovou, prostřednictvím paní předsedající. Je to váš návrh. My původně jsme chtěli do dvou krajů, na základě vašich neformálních jednání koaličních s opozicí se tam doplnily ty čtyři kraje. Anebo se na to pojďme vykašlat úplně, změňme volební systém a zaveďme s jednou konstituencí jeden volební district, tak jak to mají na Slovensku. Ale to je o změně ústavy a to by se vám jako regionálním politikům ani mně nelíbilo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. A nashromáždila se celá řada faktických. Nejprve paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Tomáš Kohoutek, Igor Hendrych, Karel Rais. Prosím, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP