(10.30 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já začnu nejdřív u pana poslance Bělobrádka, prostřednictvím paní předsedající. Pane poslanče Bělobrádku, prostřednictvím paní předsedající, ale když jste v současné době na zastupitelstvu města a nejste zastupitelem a chcete promluvit jako občan, tak musíte prokázat, že k té obci máte daný vztah. To znamená, buď tam máte trvalé bydliště, anebo vlastníte nějakou nemovitost. Jinak máte smůlu, nenechají vás mluvit. Pokud nejste zastupitelem, tak vás prostě mluvit nenechají. To je jedna věc. Takže žádná arogance, nic nového, co bychom zaváděli, prostě už to dneska funguje. A funguje to x let a nikdo proti tomu nemá ani popel. Takže já nejsem arogantní vůči těm lidem. Já jim tu možnost chci dát, ale chci pouze, aby prokázali svůj vztah.

A teď k paní poslankyni Potůčkové prostřednictvím paní předsedající. Víte, kdybyste to nechtěli nadělit, to občanství, třetí a čtvrté generaci jenom proto, že jejich prapradědeček byl tady v České republice, tak by mi to ani tak nevadilo. Já jsem to tady obhajovala a říkala jsem, že ten pozměňující návrh tam dávám z předběžné opatrnosti, protože vím, co bude následovat. Protože tyto dvě generace už nebudou schopny prokázat žádný vztah k naší republice, jenom to, že jejich prapradědeček třeba bojoval u Sokolova. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Kohoutek. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane kolego Bělobrádku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, to je přesně ono. Vy jste to tady uvedl, že máme v cizině lidi, kteří studují, kteří pracují, kteří tam vyjeli sbírat zkušenosti. Já jsem třeba také studoval na Erasmu, ale pořád jsem byl občanem, respektive pořád jsem měl trvalé bydliště v Čechách a dojížděl jsem domů. Dneska studenti, kteří studují na Erasmu, tak pořád mají trvalé bydliště v Čechách, mají tady vazby. Pokud vyjedou expati, pokud vyjedou lidi za prací, tak většinou tady mají nějakou nemovitost, mají tady rodiny, mají tady trvalé bydliště. Nově zvolení europoslanci se asi nebudou zbavovat potenciálních nemovitostí, které tady mají, asi si nebudou měnit trvalé bydliště do Bruselu. Pořád mají k té zemi nějaký vztah. A to je přesně ten pozměňovací návrh kolegyně Berniky Peštové o tom, že se jí a nám jako klubu ANO prostě nelíbí, že nějaká čtvrtá generace lidí, kteří k téhle zemi nemají lautr žádný vztah, nikdy tady nebyli, neumějí slovo česky, jsou například třeba rádi, že vědí, jak se jmenuje hlavní město naší země, tak proč tihle lidi by měli ovlivňovat to, jak se bude žít našim občanům, kteří žijí v této republice, prostřednictvím volebního práva a voleb, respektive korespondenční volby? To nám doteď nikdo nevysvětlil a na to se pořád ptáme. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní bude reagovat pan poslanec Igor Hendrych.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Do značné míry to řekl pan poslanec Kohoutek za mě. My za hnutí ANO nemáme skutečně, pane poslanče Bělobrádku, prostřednictvím paní předsedající, problém se studenty, s vědci a lidmi, kteří jsou v zahraničí nějakou omezenou dobu a potom, pokud se vrátí, tak samozřejmě ten potenciál obohacovat českou společnost do značné míry mají. My ale máme především problém s lidmi, nebo aspoň tedy osobně já, kteří žijí v zahraničí dlouhé roky, dlouhé desítky let, mají občanství toho státu, ve kterém žijí, a jsou to především občané té konkrétní země, západní nebo i východní, to je jedno, ve které žijí, a v podstatě nějakou shodou okolností jsou také občany České republiky. Jsou to Američané, Němci, Australané s českým pasem. A když to takhle řeknu, tak si nemyslím, že je urazím, protože oni vykonávají volební právo v té konkrétní zemi a také jsou občané České republiky. Takže si myslím, že i co se týká výkonu toho volebního práva, by mohli aspoň minimální loajalitu k České republice, sounáležitost s ní projevit tím, že se dostaví na zastupitelský úřad. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí pan poslanec Karel Rais, poté paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, následně pak poslanec Pavel Bělobrádek. Prosím, pan poslanec Rais.

 

Poslanec Karel Rais: Dobrý den. Já také ke kolegovi Bělobrádkovi, tentokrát trošku z jiné strany. Vy jste mluvil a viděl jsem v televizi vždycky takové nářky, že musí čtyři dny jet a tisíce kilometrů a já nevím co všechno. My jsme to řešení už v podstatě ukázali minule několikrát. Řešení spočívá v tom zahuštění volebních středisek a volebních center s využitím honorárních konzulů a s využitím různých krajanských spolků. Jenom v Americe jich je kolem 160. Ta náročnost z kanceláře to předělat na volební místnost by nebyla zase tak velká. Samozřejmě to znamená jakousi konzulární pomoc ze strany velvyslanectví. Čili řešení tady existuje a není potřeba v podstatě nikde jezdit tisíce kilometrů.

Proč o tom mluvím? Mluvím o tom z toho důvodu, že je také potřeba zajistit - a to je také součást mého pozměňovacího návrhu, a mohl bych se přidat k tomu, co říkali kolegové, také mi nikdo nevysvětlil, proč ho podřízli, lidově řečeno. Ten spočíval právě v zajištění tajnosti voleb. Já jsem tady říkal čísla, kdy třeba Bělorusko, náhodně jsem si tady teď všiml, tak tam bylo celkem 16 voličů podle statistického úřadu, když byly volby prezidenta. Takže tam je potřeba, aby skutečně byla zajištěna tajnost voleb a aby aspoň podkladové materiály měli všichni stejné a aby si je negenerovali na počítači, jak kdo chce. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Chtěla bych reagovat na pana Bělobrádka, který tady říká, že je velká nerovnost, že lidé ze zahraničí dneska musí jet na zastupitelské úřady, a proto se zavádí ta korespondenční volba. Dobře, pane Bělobrádku, já jsem se koukala, doufám, že to řeknu správně, vy jste z Královéhradeckého kraje. Je tomu tak, prostřednictvím paní předsedající? No a vidíte, ty hlasy, které půjdou ze zahraničí, tak nepůjdou do Královéhradeckého kraje. Myslíte si, že to je ta rovnost? Například v Rakousku to mají uděláno tak, že tam, kde ten občan měl naposledy trvalý pobyt, tak tam automaticky do toho kraje jde ten hlas. A to já považuji za férové a spravedlivé. Takže já se ptám, o jaké rovnosti vy tady v tuto chvíli mluvíte?

Já jsem také zvědavá, jak se podpoří pozměňovací návrh, který jsem předložila v rámci zrakově postižených, kteří také dnes nemají tu rovnost a nemohou hlasovat samostatně. Ozývají se tady hlasy, že to nepodpoříte. Já si tedy pořád myslím, že to podpoříte, protože si říkám, že to snad ani není možné, že byste 83 tisícům lidí z České republiky, kteří jsou zrakově postižení, neumožnili, aby konečně mohli samostatně, svobodně a tajně volit.

A k paní Potůčkové. Není to náš návrh, paní Potůčková. Možná moji kolegové chodili na tu pracovní skupinu, ale jasně tam řekli, že chtějí, aby to, prostřednictvím paní předsedající, aby se ty hlasy přičítaly všem krajům. Vy jste řekli, že je to technicky nemožné. Technicky to možné je a je to váš problém a problém Ministerstva vnitra. Prosím, nehovořte tady o žádné rovnosti, protože žádnou rovnost nezavádíte!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Bělobrádek. Tím končí tato série faktických poznámek. Ano, předjímám. Prozatím končí. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Vy předjímáte, třeba ještě vyvolám sérii dalších.

Já bych chtěl k tomu, co tady proběhlo, že KDU-ČSL navrhovala, aby byla korespondenční volba, už za Sobotkovy vlády. Byl to pan poslanec Gabal. Tak jenom abyste nežili v bludu, že je to něco nového. To je první věc.

Nejde tady o to, že by někomu v zahraničí bylo znemožněno hlasovat. Jde naopak o to, aby mu bylo ulehčeno hlasovat, to znamená, že to, co tady zaznělo, není správné.

Argumentovat komunálními volbami je podle mě vadné, protože u komunálních voleb se s korespondenční volbou nepočítá, to znamená, je to úplně něco jiného. V tomto smyslu nejenom v kvantitativním, ale i v kvalitativním.

Co je legitimní, je určitě debata o občanství. Ale pokud máme strukturu občanství tak, jak je dána teď, tak rozlišovat občany na různé kategorie podle mě nedává smysl. A určitě je legitimní debata o tom, komu občanství přiznávat a komu ne. V tom s vámi souhlasím. Nicméně teď máme definici občanství takovou, jaká je, a rozlišovat, jestli se někdo hodlá vrátit, nebo ne, je velmi složité. Takže buď jim to občanství odebereme nebo těm lidem, kteří občanství mají, tak z nich nedělejme lidi dvojí kategorie. A myslím si, že je dost ponižující, aby prokazovali, jestli skutečně něco o té republice vědí a podobně. Ale je legitimní si tento požadavek dát, s tím já souhlasím, jen si úplně nemyslím, že to je úplně šťastné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP