(10.40 hodin)
(pokračuje Pavel Bělobrádek)

Stejně tak ten návrh, aby se to řešilo přes krajanské spolky a honorární konzuly. Nejsem si úplně jistý, jaké by byly finanční náklady, a samozřejmě i to, zda by byl zajištěn profesionální dozor nad tím, aby proběhly volby, jak mají. Rovnost je samozřejmě - tady už paní kolegyně Potůčková to poměrně jasně vysvětlovala. Myslím, že to, co říkala paní Vildumetzová, je v tomhle smyslu (Předsedající: Čas.) už celkem vyřešeno.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen s faktickou pan poslanec Jiří Mašek a paní poslankyně Lucie Potůčková, takže skutečně jsem předjímala předčasně. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Ano, děkuji za slovo. Budu velice rychlý, já jenom navážu na předchozí diskusi, na kolegyni Janu Vildumetzovou a na kolegu Bělobrádka.

Tam k tomu občanství, pokud to bude tak, jako je to dosud, ten pohled, tak asi by nebyl problém. Nicméně tady se podle připraveného zákona o občanství připravuje něco jiného a to je to občanství až do té čtvrté generace. Takže jde o to, aby v souvislosti s možností volit nevznikli masově nějací novoobčané. Takže pokud to občanství bude tak jako doposud, asi s tím nikdo nebude mít problém. A to je jedna věc.

A druhá věc je k těm preferenčním hlasům do čtyř krajů. Já jsem měl připravený pozměňovací návrh, myslím, jsme ho zmiňovali na jedné z těch pracovních skupin, které jsme se účastnili, a to bylo, aby byly ty hlasy přepočítány podle počtu oprávněných voličů do všech krajů. Tam mně bylo argumentováno tím, že to nelze, že by nebylo možné využít preferenčních hlasů. A co do těch čtyř krajů? Tam bude možné využít preferenčních hlasů pro lidi z ostatních deseti krajů, kteří vůbec neznají to personální zastoupení v těch krajích? Takže to je další věc. Ale prostě rozhodli jste to tak, chcete to tak, tak jenom poukazuju na to, že tam je určitá nesmyslnost i v tomhletom s těmi preferenčními hlasy.

A jinak k té diskusi bude těch připomínek samozřejmě víc, já budu reagovat tady na probíhající diskusi a samozřejmě těch příspěvků k tomu mám ještě více. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Nyní paní poslankyně Lucie Potůčková, poté pan poslanec Bělobrádek.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji, paní předsedající. Budu taky reagovat velmi krátce. Tady několikrát padá to, že se přiděluje občanství třetí a čtvrté, nově třetí a čtvrté generaci. Prosím vás, ta třetí generace už to má. Bavíme se tedy o čtvrté generaci. Pokud se vám nelíbí ta třetí generace, podejte návrh a zbavte ty lidi občanství. To jsem zvědavá, opravdu.

A pak tady, pokud jde o ty konzulární, to byl opravdu jako jakýsi praktický nápad zřízení tedy jakýchsi okrskových volebních komisí v zahraničí. Ano, my jsme to diskutovali s Ministerstvem zahraničních věcí, protože je to především jejich gesce. Tady je zásadní problém v tom, že abyste si zřídili nějakou hlasovací místnost, tak musí být pod ostrahou a ten hostující stát ji musí povolit, dát k ní souhlas. A to není automatické a ty státy ty souhlasy nedávají. Do každé té okrskové komise musíte zaslat člověka, který má odbornou způsobilost, aby tam seděl. Máme dvoudenní volby, takže tam ta celá komise musí někde spát. Spočítejte si ty náklady. My jsme dělali nějaký hrubý odhad a ty náklady opravdu jsou enormní, nehledě na to, že to nemáme zajištěné ani personálně, pokud jde o odbornou způsobilost předsedů a skrutátorů v těch volebních komisích v zahraničí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Pavel Bělobrádek a poté s faktickou zareaguje pan poslanec Radek Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Paní předsedající, vážený pane vicepremiére, kolegyně, kolegové, tak na ten dotaz paní Vildumetzové, prostřednictvím paní předsedající - ne, mně to nevadí, když do Hradeckého kraje ty hlasy nepřijdou. Já to považuju za věc, která není vůbec podstatná. A vlastně navážu i na to, co jsem říkal. To technické zajištění těch nových hlasovacích okrsků mně přijde jako velice komplikované. Přitom ta korespondenční volba z tohohle hlediska nákladově, technicky a organizačně je daleko jednodušší. Takže mně přijde, že to je celkem nápad, který byl zvážen, ale nemyslím si, že by byl úplně realizovatelný. Jenom to personální zajištění. A skutečně, týká se to i našich občanů, kteří jsou v jiných než demokratických a právních státech, takže to by bylo taky velice komplikované.

A poslední věc, ta se týká toho občanství. Ano, je to, znovu opakuju, je legitimní se bavit o tom, zda změnit zákon o občanství. Jsou různé přístupy. Podívejte se na Němce, na jejich zákon krve, nebo jak tomu říkají. To znamená, že i tam je běžné, že do několikátého kolena mohou hlasovat. A já tomu, co říkáte, rozumím, je jistě možné debatovat o tom, ale až to bude na stole, a to teď není, jestli dát nějaké podmínky, jak prokázat svůj vztah nebo něco podobného. Ale to je skutečně jiný zákon, který teď neprojednáváme, a projednáváme to v tom znění, které je v současné době a platí léta letoucí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Radek Vondráček se svou faktickou. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já bych některé věci uvedl na pravou míru. Asi si každý vykládáme něco jiného pod pojmem enormní náklady. V rámci projednávání na ústavně-právním výboru jsem si požádal o materiály a myslím si, že mírně nadsazené údaje o těch jednotlivých komisích mluvily třeba o částce 260 000 korun na jednu takovou volební místnost. Samotná korespondenční volba myslím, že v důvodové zprávě mluví o tom, že s sebou přináší nějakých 15 milionů na to zorganizování a na to, aby se to provedlo.

Když se bavíme o zřízení nějakých nových místností - za prvé, není to pravda, že přijímající státy to neudělují, ty souhlasy. Udělují to rády v podstatě, není s tím větší problém. Upozorňoval jsem na to, že třeba v Polsku se volilo, když bylo mistrovství Evropy ve fotbale, tak bez problémů nám Poláci umožnili, aby se volilo v buňkách u stadionu. Není s tím problém. Jestli to tady ten ministr zahraničí říkal, tak neříkal pravdu. Navíc se můžeme obrátit na naše krajanské spolky a sdružení, aby vypomohly. Máme honorární konzuly. Jde volit rozumná řešení. Zkrátka jak říkala moje maminka, kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby.

A my se tady bavíme jenom o čem? O pár zemích. Jenom v pár zemí, které jsou příliš velké, máme problém s tím, že ti lidé dojíždějí velké vzdálenosti. Proč zřizujeme korespondenční hlasování v Lucembursku? Na co? Proč v Bruselu? Belgie je o něco větší jak Morava. Ještě většina těch našich krajanů nebo občanů tam stejně je přímo v tom Bruselu a můžou si stejně jako ti Češi v Čechách zajít k volbám. Ta korespondenční volba - celou dobu argumentujete Novým Zélandem a Spojenými státy, tak kdyby se pokrylo pár těch větších států (Předsedající: Čas.) volebními místnostmi, tak by to bylo vyřešené. Není zájem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. My jsme vyčerpali faktické. (Poslanec Vondráček naznačuje, že chce pokračovat.) Já teď načtu omluvy, s dovolením, které v mezičase dorazily. Omlouvá se pan předseda Andrej Babiš od 10.40 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Lubomír Metnar do 10 hodin z osobních důvodů, Jan Richter z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Vlastimil Válek z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

A vnímám zájem ještě o jedno vystoupení, to je taková reakce sám na sebe..

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem to nedopovídal, ale stejně začali na mě mluvit, tak už se k tomu nebudu vracet.

Ta myšlenka byla jednoduchá. Tady se nikdo ani nepokusil připravit nějaký koncept, že potřebujeme pokrýt Spojené státy, Kanadu, Austrálii, možná některé jihoamerické země. My vlastně nemáme analýzu, kde ti naši občani jsou. Dělá se to prostě bez čísel. Řeší se to nejjednodušším možným způsobem - a to je korespondenční volba, která v sobě ale nese tolik úskalí. A my už tady o tom mluvíme tolik hodin, kdy jsme vás upozornili na ty nedokonalosti a hlavně na to podstatné, že může být ohrožena důvěryhodnost voleb v České republice, jestli to stojí za to.

Nejvíc občanů máme stejně v Evropě. Nejvíc občanů volí, pokud vím, ve Velké Británii, v Belgii, v Nizozemí. A to jsou všechno země, kde bez problémů se mohou lidé dostavit na naše velvyslanectví. Případně když se podíváte na mapu, můžeme zřídit ještě další dvě místnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP