(11.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já vím, že se to týká vás, nás, ale týká se to všech občanů. A jestliže dnes ve volbách pořád opakujeme lidem "přijďte k volbám" a pořád říkáme, jak ta volební účast v rámci některých voleb není vysoká, a říkáme "přijďte vyslovit svoji vůli, svůj názor", tak já jsem právě přesvědčena o tom, že ti lidé musí vnímat, že naším úkolem je, aby ty volby byly férové, spravedlivé, v souladu s naší ústavou a Listinou základních práv a svobod. Znovu vás žádám, opravdu se nad tím zamyslete, protože ten zákon, který vy předkládáte, je šitý horkou jehlou, není dobře připravený.

A takový paradox úplně na závěr, který jsem dnes i dala na sítě - zákon o zbraních. Když jsem tady předkládala, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, aby ta elektronizace, aby propojení těch systémů bylo dříve než 1. ledna roku 2026, tak vy jste řekl, že by se to nestihlo, musely by se na to dát finanční zdroje. Elektronizace voleb bude také od 1. ledna roku 2026, ale platnost tohoto zákona již bude od 1. ledna roku 2025. Všichni asi víme, proč tomu tak je, ale ten paradox jsem tady v tuto chvíli říci musela. Děkuju vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Zaznamenala jsem váš návrh na opakování druhého čtení, ano? Podle § 95 odstavce jednacího řádu. Děkuji.

Mám zde jedno sdělení, s náhradní kartou 39 bude hlasovat paní poslankyně Jana Hanzlíková.

A nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr Vít Rakušan. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za slovo a přeji dobrý den.

Za prvé v těch ranních hodinách, kdy jsem byl řádně omluven, což bylo skutečně na stenu načteno, jsem zaregistroval nějaké připomínky k tomu, že zde nejsem. Bezprostředně po konci své omluvy jsem se dostavil a jistě ten čas strávím až do konce, kdy je zařazeno pevné hlasování.

Jedna poznámka k tomu, co tady vlastně teď zažíváme. Jsme ve třetím čtení. To obvykle bývá určeno v rámci diskuse spíše k projednávání legislativně technických záležitostí, meritorně se většinou debata odbude v prvním a ve druhém čtení. Nicméně respektuji, že je to závažná norma, respektuji, že ta diskuse v plné palbě pokračuje i teď, a proto i mně dovolte se ještě jednou obecně vyjádřit k institutu korespondenční volby. Máme pevně zařazeno hlasování a jistě by se tady ozývaly vaše legitimní hlasy, že jsem nereagoval, že jsem se nevyjadřoval k těm nejdůležitějším poznámkám, které se v diskusi objevily, že nebylo žádné závěrečné slovo a podobně. Proto mně dovolte ty nejzásadnější věci shrnout právě v tento okamžik.

Čeká nás dnes závěrečné hlasování o novele zákona, který má zavést korespondenční volbu do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu a také volbu prezidenta republiky. Já jsem přesvědčen, a chci to ještě jednou zdůraznit, že tento návrh umožní našim spoluobčanům pobývajícím v zahraničí, aby se bez zbytečných komplikací dostali k realizaci svého základního občanského práva, k jednomu z nejdůležitějších projevů občanských práv, a to je právo volit. Pokud tento návrh dnes schválíme v Poslanecké sněmovně a projde dalším legislativním procesem, potom otevřeme možnost ještě větší participace občanů naší země na rozhodování o tom, kam se naše země bude vyvíjet, jak se má naše společnost vyvíjet a kam má směřovat. Rozdělování našich občanů na různé kategorie, rozlišování, zda v tu danou dobu pobývají na území České republiky, zda vykonávají v tu dobu nějakou práci v zahraničí, ale vztah k naší zemi mají, především mají občanství naší země, považuji za diskriminaci. A jak sami opakovaně v diskusích říkáte - a já kývu, máte pravdu - my přece nerozšiřujeme tímto návrhem zákona okruh voličů, kteří mají právo vykonat svoji volbu ze zahraničí. My pouze umožňujeme komfortnější způsob té volby. Tedy opakovaně tady říkáte, možnost volby ze zahraničí existuje. Ano, je to tak. Proto nerozšiřujme teď žádným způsobem okruh voličů, ale dejme jim možnost komfortu.

Zároveň tím zaplníme jedno z posledních bílých míst na mapě Evropské unie, těch bílých míst, která označují země, kde korespondenční volba možná není. Myslím si, že pozitivní zkušenosti s tímto instrumentem v zemích, které jsou nám blízké nejenom geograficky, ale i kulturně, ale i podobou volební legislativy, jsou podle mě srozumitelným argumentem, proč není třeba se korespondenční volby obávat, proč není třeba vyvolávat v občanech naší země strach, a tím, že ten strach vyvoláváme, sekundárně podrývat důvěru občanů ve volební systém.

Dalším argumentem je určitě i to, že byť se jedná o poslanecký návrh, tak je dlouhodobě expertně připravován lidmi z Ministerstva vnitra i z Ministerstva zahraničních věcí a byl v průběhu projednávání doplněn i o konstruktivní návrhy opozice, za což děkuji. Nicméně je potřeba si také přiznat a neurvávat si to autorství pro tuto vládu. Ano, je to pravda. Korespondenční volba, patří vám za to poděkování, jakkoliv by se mohlo zdát, že s tím přišla až tato vláda, není žádnou novinkou. Já tady musím férově přiznat průkopnickou aktivitu v tomto směru vládám předchozím. Návrh na umožnění korespondenčního hlasování byl již obsažen v návrhu zákona o správě voleb zpracovaném minulou vládou v minulém volebním období. Ten návrh byl na začátku roku 2020 projednán tehdejší Legislativní radou vlády a bylo k němu vytvořeno příslušné stanovisko s doporučujícím závěrem. Tedy už minulá vláda s doporučujícím závěrem své Legislativní rady chtěla pravděpodobně toto pustit do legislativního procesu, ovšem nestihlo se to, byl už konec mandátu. Znovu opakuji, jednalo se o rok 2020, kdy toto stanovisko Legislativní rady vlády vzniklo. Mimochodem obě předchozí vlády měly ve svém programovém prohlášení identickou formulaci. Já si dovolím přesnou citaci: "Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám, včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů." To je citace z programového prohlášení vaší vlády. O to zajímavější je, jak masivní až epidemický názorový posun nastal u poslankyň a poslanců hnutí ANO, protože teď se vyjadřují zcela v rozporu s touto větou. Že si nikdo z nich neponechal to, co zastávali v minulém období, byl to názorový přerod, ale to se prostě stává. Já chci ujistit, že naše vláda oba dva body vašeho programového prohlášení chce splnit a splní. Co se voličských průkazů týče, opět děkuji opozici. V zákoně o správě voleb jste toto podpořili a místní příslušnost pro vydávání voličských průkazů skutečně zrušena bude. Zavedení korespondenční volby, to záleží na suverénním rozhodnutí Poslanecké sněmovny, posléze Senátu dnes a v dalších měsících, co se Senátu týče.

Pojďme ještě jednou k těm základním danostem daného zákona, protože tady se občas dostáváme do úrovně diskuse, která tu přehlednost malinko zatemňuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP