Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.50 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

My jsme se snažili i v rámci té vyhlášky o stavebních úřadech komunikovat se stavebními úřady. Požadavků o to nějaké sjednocení nebo sloučení jsme v tom zhruba šestisethlavém kvoru nakonec našli pět a samozřejmě tím, jak je ta soustava složitá a ve své podstatě i personálně poddimenzovaná z řady důvodů, tak jsou to jedny z doprovodných problémů celé této velmi náročné a myslím tím pro všechny náročné operace.

Promiňte, že jsem nereagoval nebo nemluvil k pořadu schůze, nedalo mi než reagovat na některé věci smírně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní vidím, že dorazil pan předseda Andrej Babiš. Ale je dohoda, že pustí pana kolegu Oklešťka, a na něj mám prosbu, zda by byl tak laskav a upřesnil mi název návrhu bodu.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji. Ten návrh zní: Informace ministra Bartoše ve věci připravenosti digitalizace stavebního řízení. Prosté, jednoduché.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. (Poslanec Okleštěk: Děkuji.) A nyní s přednostním... (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon žádá o slovo.) Ano, s přednostním právem dávám vám tedy přednost. Prosím, máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, pane ministře Bartoši, já tady s vámi nepovedu odbornou debatu, jestli je systém takový, nebo onaký a tak dále. Vy nás tady vždycky zasypete různými takovými termíny, kterým samozřejmě většina neodborníků nerozumí. To je jednoduché. Můj ctěný kolega Laďa Okleštěk, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vám tady položil naprosto jednoduché otázky. Ty otázky měl od úředníků ze stavebních úřadů, kam si zavolal, zeptal se jich, komunikoval a oni mu řekli jasné jednoduché věci. Tady zástrčky, támhleto, tam to nefunguje. Tak prosím, mluvte a odpovídejte, když tedy chcete reagovat, pane ministře, na tyto jednoduché otázky. To není jenom problém tamhle, předpokládám, že to byl Olomoucký kraj. To slyšíme z Libereckého kraje, to slyšíme z Karlovarského kraje, to slyšíme z dalších x krajů, já to slyším v Brně. To je prostě problém celé republiky. Tak prosím prohlasujte, máte tady většinu, my vás podpoříme rádi, prohlasujte zařazení bodu mého kolegy Ladi Oklešťka, a řekneme si třeba hodinku, my to nebudeme tady natahovat na nějaký dlouhý čas, hodinku, a odpovězte na ty otázky, jak tamhle je to s těmi zástrčkami, s těmi počítači, jak je to s tím proškolením, jak to, že nefungují tyto přístupy. A nezahrnujte nás tady těmi vašimi prostě jakýmisi vznosnými, vzletnými, různými projektovými výrazy, mluvte s námi normální řečí, tak aby ti lidi, kteří mají problémy s tím stavebním řízení, tak aby vám rozuměli. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní tedy s přednostním právem je připraven pan předseda Babiš a pana poslance Sílu prosím o strpení. Prosím, máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení spoluobčané, my jsme měli jednání s panem prezidentem, nás pozval kvůli nadcházejícímu summitu NATO a myslím si, že to jednání ze strany pana prezidenta bylo jasné. My jsme jasně formulovali, že pro hnutí ANO je strašně důležité, aby válka skončila, aby byl mír a aby zbrojaři přestali vydělávat stovky miliard na tom, že umírají lidi. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

Proběhla mírová konference v Ženevě. To určitě je pozitivní, ale neměla žádný, aspoň podle mého názoru, efekt, protože tam nebyli hlavní hráči. A hlavní hráči budou sedět v rámci zasedání NATO, kde bude pan prezident. A kdo jsou hlavní hráči? No, tak Spojené státy, Francie, Velká Británie, Německo, Turecko, Kanada a samozřejmě Ukrajina si musí sednout za stůl s Ruskem bezpodmínečně, bez podmínek. A na té druhé straně pan prezident, a já s ním velice souhlasím, mluvil o Číně. Ano, Čína je velký světový hráč. Takže pokud všechny tyto země si sednou za stůl bezpodmínečně, tak ta válka by mohla skončit a uvidíme jak. Takže my jsme stále mluvili o míru a je otázka, jestli členské státy NATO, a já jsem panu prezidentovi znovu zopakoval, že v preambuli zakládací listiny NATO je tam slovo mír devětkrát. Takže mluvím o tom proto, že pan premiér teď nedávno vlastně dával tweet, kde se odkazoval na Demagog, a já jsem si to načetl a já bych chtěl tedy tady přečíst, co já jsem řekl, a samozřejmě pozdravuju i Deník N. Dneska budu hodný.

Takže co jsem já řekl? Začátkem roku 2022 pod koordinací tureckého prezidenta probíhaly rozhovory mezi ruskou a ukrajinskou stranou a podle Ukrajinské pravdy byly blízko dohody. Demagog říká: Pravda, hurá, takže nevím, jestli to pan premiér četl. A co říká Demagog? Turecko v březnu 2022 zprostředkovalo několik kol mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Server Ukrajinska pravda tehdy vydal článek s vyjádřením tureckého prezidenta Erdogana, dle něho se Ukrajina s Ruskem shodovala na čtyřech ze šesti požadavků, kterými Rusko podmiňovalo konec války. Takže jsem měl pravdu. A za to jsem si vysloužil u Deníku N titulku, že mluvím jak Putin. Samozřejmě je to lež. Je to lež. I k té anexi Krymu. V listopadu 2019 jsem to odmítl na návštěvě Ukrajiny. Tak aby bylo jasno, protože tady v tom prostoru...

Takže ty zisky zbrojařů jsou nechutné. (Poslanec Babiš ukazuje plénu tabulku.) Já mám tady tabulku, je to World News. Tak víte, kolik stála ta munice, ten granát 155 milimetrů před válkou? 800 dolarů. Víte, kolik stojí teď? 4 800 dolarů. 122 milimetrů, granát rocket launcher, stál 900 dolarů a stojí 6 000 dolarů. 125 milimetrů, tank ammunition, stála 1 200 dolarů, stojí 7 420 dolarů, a tak dále. Je nechutné, že zbrojaři vydělávají stovky miliard na válce, kde umírají lidé. Je to nechutné. Nechutné je to (Potlesk v levé části jednacího sálu.) a my všechno to máme platit. Měli by mít nějakou morálku a nezneužívat tuhle válku na byznys, protože někdy mám pocit, že celou Evropu ovládají zbrojaři. Takže tolik k tomu.

Já si myslím, že jsme jasně řekli jako hnutí ANO, že si sednout za stůl, Rusko a Ukrajina a další země, které o tom rozhodují, neznamená, že někdo podporuje Rusko. Rusko je agresor, nemělo se to stát. Takže aby bylo jasno, o čem jsme jednali, já jsem rád, že pan prezident nás pozval.

Teď bych chtěl vlastně mluvit o tom, co mi píšou občané, a to je úplně neuvěřitelné a vlastně mi to psala rodina - eXtra.cz, to je takový asi bulvár: "Za zneužití dítěte 50 hodin veřejně prospěšných prací. Ministerstvo chce snížit tresty, odborníci kroutí hlavou." Takže já navrhuju bod, aby tady pan ministr Blažek řekl, že ti jeho úředníci jsou hlupáci. Kdo tohle mohl navrhnout? Já tady mám článek, další: "Americký politik se přiznal. Za zneužívání nezletilých v Praze" - dokonce v Praze - "mu hrozí třicet let." Takže Američan, asi pedofil, v Praze tady dělal hrozné věci a hrozí mu třicet let, a tady nějaký úředník... A já pevně věřím, že pan ministr tohle popře. Vždyť to není možné, aby tady vlastně sexuální delikventi s dětmi dostávali trest 50 hodin veřejně prospěšných prací. No, totální šok! Já myslím, že se tady někdo úplně zbláznil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP