Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My měníme definici znásilnění, abychom zlepšili postavení obětí, aby bylo spravedlivě potrestáno co možná nejvíce pachatelů, bojujeme proti podmínečným trestům - tady Táňa Malá a další poslanci z pětikoalice a na tom jsme se i domluvili - a tady pachatelé odcházejí od soudů s podmíněnými tresty a ministerstvo přijde s tímhle? Takže proti tomu my budeme zásadně bojovat. Zásadně bojovat. Takže obecně prospěšné práce za zneužití dětí? Peněžitý trest za sexuální trestné činy? A kde je tedy ten dětský certifikát, na kterém jsme se domlouvali, pane ministře? Na tom jsme se domlouvali, protože pokud jednou pedofil zneužije děti, dostane nějaký trest a ten trest je vymazán, tak my jsme zásadně proti. To musí být doživotně - doživotně musí být pedofil diskvalifikován v kontaktu s dětmi. Vy jste to přece slibovali. Vždyť jste slibovali, že v březnu to bude napsané. A řešíme to od roku 2022, byla dohoda a teď tvrdí pan ministr, že v rámci pětikoalice se musíme bavit. Takže já bych rád slyšel od pana ministra, a navrhuji tenhle bod, aby nám potvrdil, že tohle je omyl a že na toho úředníka by se měl skutečně podívat, protože lidi, kteří zneužijí sexuálně děti, to mají doživotně, nesmí pracovat s dětmi. Takže to je další bod.

No a potom další bod, který mě zaujal a co bych navrhoval, je, že pan ministr Výborný nemá rád zvířata. Nemá rád zvířata. Tak já vám vysvětlím, proč. Včera jsem se setkal s paní Kristýnou Cábovou ze Svobody zvířat a zase jsem se dozvěděl plno věcí. Jsem starý, ale učím se každý den. A v rámci novely mysliveckého zákona je tam norování. Pět tisíc lišek ročně, hlavně mláďata, jsou zabity, protože někdo noruje. Dokonce je na to 2 000 psů, tak zvaných norníků, kteří na to trénují, a lišky jsou zavřené v klecích a oni na ně útočí. Občas i Česká televize má dobré pořady a možná jste to viděli, co to je za hnus. Co to je za hnus! A tady nejde o to, že vlastně - ano, ty lišky je určitě potřeba regulovat. Mimochodem, myslivci údajně ročně zastřelí asi 80 000 lišek, aby se nepřemnožily, to jsou všechno informace, které jsem dostal, mají nejmodernější technologie, termovize a tak dále. Takže tady tenhle návrh - a pan ministr Výborný se tváří, to mě nezajímá, to mě vůbec nezajímá. Takže já chci jen říct, že v rámci té novely mysliveckého zákona my určitě budeme chtít tohle řešit. Je to nehumánní. Ano, já vím, že jsou to zvířata, ale pokud někdo zabije lišku a ta mláďata tam vlastně zemřou, protože nemají co jíst, tak to je fakt hnus. Plus je tam navržena samozřejmě doba hájení čtyři měsíce, a mimochodem některá zvířata to hájení mají a tak dále. Takže to bych chtěl řešit a o tom se bavit. Myslím si, že i v rámci pětikoalice to uznají někteří poslanci. Je mi líto, že pan Výborný se k tomu staví, jak se staví. Takže to je další bod.

No a potom samozřejmě se chci vyjádřit jenom zatím okrajově, nevím, jestli tady kolegové vystupovali, k lex Ukrajina VII. Já jsem jenom tady četl takové titulky, taky jsem natočil video, kde čtu ty titulky a nakonec neříkám nic, aby mě média nemohla napadnout. Čtu jenom titulky. Takže: "Nizozemci zavírají všechny Ukrajince, kteří přicestují letadlem." Potom je tady další titulek, a to je v Německu, CSU - to jsou ti, kteří vyhráli, CDU/CSU - volby: "CSU chce z Německa vyhnat Ukrajince, kteří nepracují." To je další titulek. Potom je tam další titulek: "Ukrajinci poslali do Česka 115 miliard, banky zjišťují, zda nejsou z korupce." Další titulek.

Já bych chtěl jenom říct, že nás pětikoalice tady přesvědčuje, jak je to všechno skvělé. Vy jste nebyli schopni přivézt z Bruselu ani euro a ti Ukrajinci samozřejmě, my jsme je tady přijali, postarali se, stojí nás to, nevím, 50 miliard, a vy teď tvrdíte, že vlastně tím, že u nás pracují - a to je dobře - že je to výhodné. No, já bych vám věřil, ale samozřejmě vám nevěřím, protože vy jste nejprolhanější vláda od vzniku samostatné České republiky. Tak nám předložte všechny Ukrajince, kteří sem přišli od války a kteří mají zdravotní pojištění a k tomu zdravotnímu pojištění, k tomu jménu doplňte, kde pracují, v jaké firmě, a ještě nám tam doplňte, kde bydlí, a ještě nám tam doplňte, kam chodí jejich děti do školy a co dělá rodina. Potom můžeme vůbec vědět, kdo vlastně u nás je a kdo u nás není, abychom nemuseli poslouchat, že jsou tady různí podnikatelé, kteří, nevím, to slyším mezi lidmi, pašují prostitutky nebo pašují brance. Pan ministr přišel usmívá se, určitě nám něco řekne k norování. Nemá rád zvířata, já jsem navrhl bod, pane ministře, můžete se vyjádřit. Takže ti Ukrajinci - měli bychom vlastně vědět, kolik skutečně... To my nevíme, vláda mi tady dává nějaká čísla a já samozřejmě kvituju to, že u nás Ukrajinci pracují, ale mají mít stejná práva a povinnosti, jako má každý občan České republiky. No tak to je další, bude o tom určitě řeč. Nevím, jak tady kolegové vystupovali, ale já si nemyslím, a pokud je to pravda, že lex Ukrajina VII je transpozice z Bruselu - nevím, jestli je to pravda, paní Mračková Vildumetzová tady není - tak samozřejmě s tím zásadně nesouhlasím. Nebude nám Brusel diktovat, kdo u nás bude žít a pracovat. Ale nevím, pokud to není pravda, tak se omlouvám, ale takhle jsem to pobral a taky jsem to takhle četl od jednoho novináře na Twitteru. Takže to je tahle věc.

A potom další věc je, že tady minulý týden pětikoalice oslavovala, všude jsme to viděli na sítích a médiích, že konečně sehnala nějakého investora. Samozřejmě žádného nového investora nesehnala, je to výrobce čipů, který tady už podniká. A víte, kdo to původně je? No je to Tesla, naše Tesla. Já jsem nestudoval, nedělal jsem si rešerši na privatizaci, kdo to zprivatizoval, kolikrát se to přeprodalo. V Tesle kdysi pracovalo 11 000 lidí. Takže to je ta naše bývalá Tesla, a teď tahle firma, jak jsem se dočetl, musí propouštět. Slibovala (nesrozumitelné), musí propouštět. A pan premiér tady, celá pětikoalice měla oslavné články a tweety, že údajně bude investovat 44 miliard. No fajn, ale my jsme se od vás nic nedozvěděli, my jsme se nedozvěděli, za kolik let bude investovat. My vůbec nevíme, kdo tam bude pracovat, za jakých podmínek to bude fungovat. A pokud chcete té firmě dát pobídku, no tak jste to měli udělat najednou. Vláda měla schválit: Tady chceme dát pobídku a otázka je, jaký prospěch bude mít Česká republika z této investice. Já se tomu nebráním, ale když pan ministr průmyslu mluví o pobídce až 27 %, tak bychom se mohli domnívat, že ta firma dostane až 12 miliard nějaké úlevy a tak dále. Takže my o tom nic nevíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP