Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan ministr je na Twitteru mimořádně agresivní, útočí na nás. Je to skutečně jeden z nejarogantnějších členů vlády. Bylo by dobré, kdyby moderoval tu svoji mluvu na Twitteru i tady. Zažili jsme si s ním dost. Protože když bude grilován v Evropském parlamentu, a jeho právník už tam běhá, aby dostal dobré portfolio, tak mu to tam můžeme všechno připomenout, jestli je to v souladu s hodnotami Bruselu.

Takže my se jenom ptáme, slušně se ptáme. Není to žádný nový investor. Je to firma, která tady je, která dokonce propouští. Ptáme se tedy, jestli dostanou pobídku, jakou pobídku? Protože všeobecně tahle vláda nám tvrdí, že nemá peníze vlastně pro nikoho, jenom pro paní ministryni, která tady znovu žádá na příští rok navýšení o 9 miliard. Tomu rozumím. Škoda že nejsou peníze i pro ty ostatní, kteří to potřebují, jako například ty kuchařky, které na Praze 4 berou 18 500 korun, nebo uklízečky a tak dále. Ale to všechno znáte. Takže my bychom rádi věděli - a je to divné, že vláda jede takovou kampaň, jak je to všechno úžasné a fantastické, ale v detailu nevíme, jaká to bude dotace, jestli bude dotace, co se odpustí, neodpustí. Nechápu, proč k tomu vláda nechce nic říct. Snad se dozvíme, jak to vlastně je.

Takže za mě de facto jenom ty... kolik to bylo? Tři body, pokud si dobře pamatuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, já se omlouvám, mám tu zapsány dva body.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dva body, tak asi dva body. Takže první bod je, že pan ministr Výborný nemá rád zvířata.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, to bylo poté.

 

Poslanec Andrej Babiš: Druhý bod je, že ministr Blažek...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já vám přečtu, co jste tedy načetl.

 

Poslanec Andrej Babiš: První bod je, že pan ministr Výborný nemá rád zvířata.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ne, to byl druhý bod. První bylo - Ministr Blažek má říct, že úředníci jsou hlupáci.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ano, ministr Blažek by měl vystoupit a ujistit nás o tom, že to nemyslí vážně, že za sexuální delikt na dětech někdo bude pracovat veřejně prospěšně 50 hodin, když v Americe za to dostávají třicet let. Takže žádám pana ministra Blažka... To je bod v podstatě Sexuální zneužívání dětí, když chcete stručně.

Další bod je Investice firmy Onsemi, jakou dostane ta firma pobídku? Takže kolik to máte? Čtyři body.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Tři, čili ten první bod bych si ještě prosím ujasnila, jestli mohu.

 

Poslanec Andrej Babiš: Výborný nemá rád lišky, nebo zvířata. Blažek - sexuální zneužívání, investice Onsemi. (Smích v sále.) Co se smějete? Viděli jste ty záběry, ty chudinky? (Ministr Válek oponuje, že jsou ve Sněmovně, ne v kabaretu.)

Já vím, že jsem ve Sněmovně. Už jste zařídil ty léky, pane ministře? Stále se vymlouváte na Německo. Podívejte se na moje video, já jsem vám to znovu nahrál. Děkuji, na shledanou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: No, dobře. Čili ten první bod zní Ministr Blažek, sexuální násilí. (Smích v sále.) Pokud byste, pane předsedo, měl ještě zájem vystoupit, tak se chci jenom ujistit: máte tady dvě přihlášky k návrhu pořadu, tak jenom že máte tady jednu v záloze popřípadě. Děkuji. Nyní s přednostním právem pan místopředseda Havlíček.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení páni ministři, nebudu dlouhý. Navážu na to, co zde říkal pan předseda Babiš, jenom to rozvedu a rovnou nadnesu název mého bodu, a to je Podpora investic v České republice, protože jsem z toho už voľaký zmätený. Pojďme si zrekapitulovat situaci, fakta, čísla, realitu.

HDP v prvním čtvrtletí nám stouplo, roste tedy o 0,2 %. Jinými slovy, je to stagnace. Není to vůbec dobré číslo, tím spíše, že minulý rok byl poměrně slabý. Důvod - a to je to, proč to otevírám - je jasný. Česká národní banka sdělila na konci května, že jako brzda ekonomiky se ukázal pokles investic. Je třeba ještě dodat to, že z České republiky uniká, utíká, do zahraničí ročně víc jak 300 miliard korun na dividendách a úrocích, ačkoliv v programovém prohlášení se přitom pan premiér Fiala zavázal k tomu, že bude řešit otázku odlivu dividend do zahraniční. Samozřejmě nemůžete udělat to, že to někomu zakážete. Cesta je jiná a to je motivace k tomu, aby se zde, zjednodušeně řečeno, zisky utrácely, například odpisovou politikou anebo určitou předvídatelností prostředí, prostě proto, aby tady firmy měly důvod nechávat peníze. K tomu zjevně nedochází, dokonce se zvyšuje číslo odtoku zdrojů do zahraničí.

Je třeba ještě říci to, že neinvestuje podnikatelský sektor, a to z důvodu daňové nejistoty. I když ta není zase až tak vysoká, ať jsem objektivní, i když se daně zvýšily plošně, ale zejména z důvodu energetické nejistoty. Zjednodušeně řečeno, máme nejvyšší růst cen energií ze všech zemí Evropské unie, jeden z nejvyšších růstů ze všech zemí OECD, což je pro firmy zásadní překážka. Problém začíná být už i na trhu práce a rovněž navzdory tomu, že vláda naslibovala hory doly s tím, jak jednoduše se budou moci zaměstnávat zahraniční pracovníci, kteří jsou žádáni tuzemskými firmami, nenastalo prakticky nic.

Je nutné ještě říct to, že stagnují státní investice, veřejné investice. Když se podíváte, tak meziročně mezi rokem 2023 až 2024 dojde k přibližně 9% poklesu. Říkám přibližně, protože záleží na tom, jak nakonec ten rok dopadne, ale beru to podle rozpočtu. Ano, dobře slyšíte, zatímco v minulém roce vláda investovala více jak 200 miliard korun. My jsme to nijak nekritizovali, to číslo nebylo špatné.

My jsme kritizovali jinou věc, a to bylo to, že vláda si na to půjčuje přes Evropskou investiční banku, jinými slovy, že Státní fond dopravní infrastruktury sice vynakládá prostředky pro stavbu silnic, dálnic, železnic, ale - to jsme si my nikdy nedovolili - půjčuje si na to přes Ministerstvo financí u Evropské investiční banky. Přeloženo do češtiny, bude to muset někdo vracet. Příští ministři budou muset primárně splácet dluhy, které zde udělá Fialova vláda v dopravě, a teprve poté budou moci investovat. Má to jít z rozpočtu, má to jít férovou cestou, ale to by vláda nesměla švindlovat v tom, aby si snižovala schodek rozpočtu a přenášela to tedy na další organizace. Ale fakticky i přes toto všechno je zde meziroční pokles 9 % v tomto roce. Podle rozpočtu to bude někde okolo 185 miliard korun.

No, a jak dopadají zahraniční investoři v České republice? Nijak, protože sem žádní nejdou. Vzpomeňme si na totální fiasko s Microsoftem, který jsme my předjednali, vyjednali, dokonce zde nakoupil pozemky. Po dvou letech snažení se na něčem dohodnout s touto vládou, to Microsoft vzdal a prchá pryč, ačkoliv nechtěl žádnou investiční pobídku.

Jak dopadl Intel? Skončil v Polsku. Jak dopadl Volkswagen a gigafactory? Myslím si, že všichni jsme si uvědomili, jakým způsobem k tomu vláda přistoupila, když jsme viděli tu ostudu, kdy se všechno domluvilo v Plzni. Tam se udělalo velké haló, naštvali se tam úplně všichni, od města přes kraj, obce, podnikatelé, aby nakonec tam nebylo vůbec nic. Jenom pro srovnání. Polsko získalo investice Intelu za více jak 4,5 miliardy dolarů. Jak dopadlo TFMC, všichni víme. Po tom, co si tam naši vysoce postavení ústavní činitelé udělali zájezd, získali medaili, tak nakonec investuje v Drážďanech. Ale to bych jim zase až tolik nevyčítal, protože tam skutečně dostali gigantickou pobídku, kterou bychom tady asi nebyli schopni zvládnout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP