Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Proč to říkám? Podle studie Ernst and Young jsou pro investory naprosto zásadní následující body. Když pominu likviditu finančních trhů a sílu domácího trhu, protože celá řada z nich to bude exportovat, tak jedna ze zásadních podmínek je stabilita na trhu s energiemi, jinými slovy, náklady na energie jsou hned na třetím místě. A když se na to podívám, jaké jsou hrozby, tak třetí nejvyšší hrozba jsou právě ceny energií. To je hlavním důvodem, proč k nám nejdou firmy. A tady se ptejme pana ministra Síkely a spol., proč v roce 2022 totálně podcenili tu situaci? Spoléhali na evropské řešení. A jak to dopadlo, všichni víme. Navzdory tomu, že elektřinu vyrábíme, vyrábíme ji za levno, tak ji máme jakožto jednu z nejdražších z celé Evropské unie. A růst cen elektřiny je úplně nejvyšší v České republice.

Tuzemské firmy - jak které - některé vyčkávají, některé investují pozvolna, některé odcházejí do zahraničí. Firma Brano - Spojené státy. Firma Petrof část výroby přesouvá do Indonésie. Další firmy míří do Číny. Ale to je problém nejenom České republiky, to je problém i v Evropě. Jinými slovy, máme zde zaděláno na poměrně velký problém s budoucími příjmy. Tato vláda ukazuje, kde všude se bude škrtat, ale neukazuje už to, kde budeme v určité době brát příjmy. A ty zajistíme jedině růstem hrubého domácího produktu, který musí být zdravý, musí být opřen o podnikatelskou aktivitu, o to, že firmy budou slušně vydělávat, budou generovat přidanou hodnotu, budou zaměstnávat, budou platit daně, budou exportovat. A neříkám snad nic nového. Proto, a to je důležité říct, velmi vítáme investice firmy Onsemi v České republice tím spíše, když ta firma vážně zvažovala to, že bude investovat možná v Jižní Koreji, možná ve Spojených státech. Ale způsob komunikace vlády a způsob, jak se k tomu vláda staví, je pro nás v tuto chvíli nepřijatelný.

Za prvé je třeba si uvědomit, že investice Onsemi, kdy vláda hovoří o tom, že zde bude na úrovni 2 miliard dolarů, což může být někde okolo 45 miliard korun, není jistá. Jednoznačně se v tiskové zprávě Onsemi mluví v podmiňovacím způsobu. Samozřejmě bude záležet na tom, jaké finální podmínky si s vládou vyjedná. Nicméně ty podmínky minimálně v podobě té nabídky ani premiér Fiala, ani ministr Síkela neoznámili. Jestliže někdo řekne a) a pochlubí se tím, že stál u toho, že sem přijde tahle investice, a my to nevyčítáme vládě, že se tím pochlubí, tak musí říct za b), co udělali pro to, aby sem ta investice skutečně přišla? A jsou dvě varianty: buď jsem ten investor přišel proto, protože to je pro ně výhodné z úhlu pohledu lokality, z úhlu pohledu toho, že zde stávající Onsemi, to znamená výrobce v Rožnově pod Radhoštěm, splňuje všechny podmínky, že má silnou pozici v rámci toho mezinárodního prostředí, tak poté to není v uvozovkách tedy zásluha vlády, ale je to víceméně zásluha toho lokálního výrobce; anebo ta vláda v tom skutečně sehrála svoji roli, pomohla při vyjednávání, zjednodušeně řečeno, udělala nabídku, na základě té nabídky se společnost Onsemi rozhodla, že sem skutečně půjde, třeba i tím, že to podmínila, bude-li tato nabídka.

Tomu všemu bych rozuměl. Ale pak je třeba, aby to ta vláda řekla, aby řekla, co domlouvala, aby řekla, kde je ta nabídka, a pochopitelně aby za b) u toho ukázala, co jsou přínosy tohoto projektu. Protože se nejedná o stamiliony, nejedná se ani o zřejmě jednotky miliard, ale podle všeho se může jednat až o částku přesahující 10 miliard korun. Proč? Protože podle vyjádření ministra Síkely, ale i dalších by se ta pobídka mohla pohybovat v horní výši maximálně povolené podpory, a to by mělo být, nebo to je ta maximální povolená, 27,5 % z té proinvestované částky. Rozumíme si? To je částka přes 12 miliard korun. Takováto pobídka zde nikdy historicky nebyla, ani co se týká výše, ale ani co se týká procent vůči té proinvestované částce. To znamená, já to beru tak, že v uvozovkách i ten stát investuje. A ten stát musí tu investici zdůvodnit před svými občany, před ostatními firmami, malými a středními firmami, ostatními, kteří třeba chtějí žádat rovněž o investici, protože nemůže to být tak, že jeden ano, někdo jiný nikoliv, musí ukázat svoji koncepci, svoji strategii, jak bude postupovat dále. A musí hlavně tedy zdůvodnit jasně a jednoduše, proč je připraven alokovat do tohoto projektu částku, která může přesahovat 12 miliard korun.

Pochopitelně i za nás jsme realizovali investiční pobídky. To znamená, my si uvědomujeme, že pokud sem má někdo přijít, tak ten stát musí pro to něco udělat. Především musí mít podnikatelské prostředí připraveno, to znamená, musí mít stabilní ceny energií, musí mít predikovatelné daňové prostředí, musí mít dobrou odpisovou politiku, musí umět dlouhodobě pracovat s trhem práce, zajišťovat kvalifikované lidi a tak dále. A současně ano, jedna z těch pobídek nebo jedním z těch důvodů, proč sem někdo přijde, je i to, že se přihodí nějaká forma konkrétní podpory, například daňová úleva, případně přímá podpora, to znamená, konkrétní částka, která se do té firmy vloží. Jsou různé způsoby. Dokonce v Německu to třeba dělají tak, že tam vstupují nějaké tamní firmy a podobně.

Co tím chci jenom říct? Když sem přišel Nexen, tak se jednalo o investici 22 miliard, pobídka byla 3,6 miliardy, na procenta to bylo 16 %, čili vidíte, že to je výrazně méně, než kolik je tady ta maximální možná, která se dnes skutečně skloňuje, opakuji: 27,5 %. Ještě můžu říct, že jsme třeba podpořili BMW, což byl dobrý projekt, jsou na Sokolovsku a tam ta pobídka byla 528 milionů korun, takže výrazně nižší částky, než o kolik se jedná zde. Ještě jednou opakuji: více jak 12 miliard korun.

Takže my žádáme vládu, aby za prvé řekla, jaké podmínky domluvila, byť je to předběžná domluva, my rozumíme tomu, že pak někdo přijde a začne se teprve ve finále žádat a vláda to musí schválit a poté se to tedy začne notifikovat. Ale předpokládám, pokud se s někým domluvila, že mu tu nabídku dala. Současně musí říct, co to přinese. A musí to vysvětlit úplně jednoduše. Musí to vysvětlit tak, aby to pochopil běžný občan. Musí to být srozumitelné, není to malá částka, říct ano, bude to stát 12 miliard korun, zaměstnanost v regionu stoupne o tolik a o tolik, bude to mít dopad na hrubý domácí produkt takový a takový. Ne, že pan Síkela se odvolá na to, co sdělil investor.

Vláda má desítky, stovky úředníků, kteří dokážou všechno tohleto propočítat. Kde jinde by měli ukázat schopnost dopadu do ekonomiky než při takhle velké, dokonce možná největší investici, která tady je? To znamená v krátkodobém, ve střednědobém horizontu, ukázat hrubý domácí produkt, ukázat, jak se to projeví na exportu, kolik se tady předpokládá, že se z toho bude exportovat? To jsou důležité informace, které by měl nejenom trh, ale i lidé vědět. Mělo by se to možná ukázat i z úhlu pohledu dodavatelských, odběratelských řetězců, to znamená, na co se v uvozovkách mohou těšit menší a střední firmy. Budou z toho mít nějaký efekt? Nebudou z toho mít nějaký efekt? Zapojí se do toho? Nezapojí? Jsou to naprosto běžné podmínky, které se při tomto běžně domlouvají. A ten stát v momentě, kdy toto anoncuje, a říkám, v momentě, kdy se tím pochlubí, tak tohle musí říct. Pokud by ta vláda v dané chvíli nic neříkala a řekla pouze: ano, přijde sem možná nějaká investice a začínáme jednat, pak bych tomu rozuměl. Ale tato vláda to tak neudělala, tato vláda si marketingově stoupla před národ a řekla: my jsme zajistili tuto investice, bude zde rekordní investice. A? A nic. A to je to, co my v tuhletu chvíli chceme: když už jste to otevřeli, tak to prosím pěkně, jasně řekněte.

Mimochodem, firma Onsemi je dobrá firma, já jsem tam byl nedávno, strávil jsem tam skoro celý den a myslím si, že to má dobře připravené. Takže to není výtka vůči firmě Onsemi, která žádá tuto pobídku, ale je to na vládu, aby zdůvodnila, kolik kam bude dávat a co to přinese. Dělají to i jiné země. Když se podívám do Německa, třeba do té TSMC investice, to jsou Tchajwanci, kteří se nakonec rozhodli neinvestovat v ideologicky blízkém Česku, říkám to v uvozovkách, poté, co dali medaile našim ústavním činitelům, ale pragmaticky se rozhodli investovat v Drážďanech, v zemi, která úplně nejvíce obchoduje s Čínou z celé Evropské unie, tak to dopadlo nakonec tak, že tam bude vlastnit TSMC, čili ten Tchajwanec, 70 %, a firmy Bosch, Infineon, NXP a tak dále tam budou mít po 10 procentech. Taky proto se to nejmenuje TSMC, ale ESMC, ale to je jedno.

Musíme vidět to, že se trochu znervóznily trhy, negativně reagovali někteří další investoři v České republice. I proto je třeba jim to vysvětlovat, i proto je třeba ukazovat, proč se to vynakládá. A hlavně, bude se v tom pokračovat? Mohou nějakou podporu očekávat další investoři, nebo ji nemohou očekávat? Bude to jenom jednorázová záležitost? Co malé a střední firmy, které logicky dneska jsou nervózní? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP