Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.40 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

To znamená, ten institut buď bude aplikován, nebo nebude aplikován. My ho máme schválně, a to je něco, kde jsem trochu doufal, že opravdu povedeme věcnou debatu a jsme schopni se na tom i dohodnout, protože já vím, že Pavla Novotná z OAMPu tohle představovala i vašim poslankyním, poslancům, bavili jsme se o tom právě jako o instrumentu, který tady má přežít i tohle volební období. Tohle nemá být něco na truc.

A já si myslím - a teď z principu, prosím, chvilku bez vzdělání politiky, do čehož jsme se pustili hned od začátku, takže instrument toho, že lidé, kteří jsou soběstační, mají na to peníze, nic od státu nechtějí, neberou od něj žádné dávky, pracují tady, děti chodí do školy, nemají dluhy, nemají žádnou trestní minulost, mají možnost jiného režimu, trvalejšího, než je ta dočasná ochrana, která právě záleží na té evropské úrovni, bude prodloužena, nebude prodloužena, velká míra nejistoty, ale zároveň velká míra odpovědnosti. A to je něco, kde jsem myslel, že se ideově potkáme, to je zpřísnění, ale zároveň možnost pro ty lidi.

Pro pana kolegu Maška, do žádné pasti jsem se nechytil. Ono stačí číst ty předkládané návrhy. Samozřejmě, že dítě může být invalidní, ale ta rodina musí být finančně soběstačná, soběstačnost té rodiny jako celku. To znamená, pokud to ta rodina ufinancuje, nebude se spoléhat na to, že jí v téhle chvíli bude někdo pomáhat, není to, prosím pěkně, občanství, je to zvláštní přísnější instrument. A po zpřísnění jsme volali. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou. Připraví se paní poslankyně Ožanová.

Než dorazí, načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Lubomír Brož od 18.30 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Králíček Robert od 18.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Krutáková Jana bere zpět svou omluvu od 14.30, pan poslanec Kubík od 18 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kučera Michal od 19 hodin bez udání důvodu, paní poslankyně Válková Helena od 17.45 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Vlček Lukáš od 20 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Kupka od 17.30 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, vaše faktická poznámka.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Dvě poznámky. Na pana ministra. Určitě, my jsme se těch jednání skutečně zúčastnili s paní ředitelkou Novotnou. A na tom je určitě shoda, na pokusu o ten dlouhodobý pobyt a získat tisíce, deseti tisíce těch, kteří tady v republice chtějí zůstat, chtějí pracovat a chtějí spojit svůj život a budoucnost s Českou republikou o tom žádná.

Na pana kolegu Exnera, který připomněl mé navrhování programu a budu na vás, pane ministře, jak to bude s těmi, kteří nemají platné pasy nebo je mají expirované. A konkrétně jsem se ptal na zhruba 120 000 těch Ukrajinců, kteří mají brannou povinnost, a na tu Ukrajinu, pokud si pro ně zajedou, tak tam zrovna zůstanou v armádě a půjdou bojovat. A tady bych chtěl tedy, když už to pan Exner zvedl, tady v tom vidím tu nerovnost, protože, pane ministře, pokud s tím něco neuděláte jako vláda, tak právě řadu z těchto Ukrajinců, kterým teď expirují jejich doklady nebo jim expirovaly, a ověřte si to, jsou to desítky až stovky týdně, prostě tak to je, ty doklady dobíhají, zastupitelský úřad jim je tady nevystaví. My jsme se vás opakovaně na osud těchto lidí, jak se k tomu postaví Česká republika, ptali na výboru, ale vy jste řekl vždycky, že uvidíme, jak se k tomu postaví Evropská unie. Pokud vím dobře, tak se k tomu jediný zatím z Evropské unie postavil čelem vámi ostrakizovaný pan Orbán na jih od nás a řekl, že mohou fungovat v rámci Maďarska s doklady, které mají všechny atributy dokladů, fotografii, všechny věci, pojistky, které ukazují na to, že to je pravý doklad, s tím, že může být expirovaný. Takže vás žádám, jak budeme postupovat my, jinak to nedává smysl ani s dlouhodobým pobytem, ani s prodloužením víza (Předsedající: Čas, pane poslanče.) dočasné ochrany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Ožanová, připraví se pan ministr Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. Já se musím vyjádřit jenom krátce k tomu, co uváděla kolegyně Pastuchová, vaším prostřednictvím. Mě to velmi zaujalo, podívala jsem se na to do zákona a i já to považuji za drobnou, ne drobnou, za velkou nerovnost přístupu vůči našim občanům.

Ale na co chci především reagovat, je, pan kolega Exner, vaším prostřednictvím, a pan ministr, tady mluvili o bezúhonnosti. Já mám sice ten tisk v počítači otevřený, ale já bych se jenom chtěla zeptat: Jedná se o bezúhonnost na území České republiky i Ukrajiny? Nebo pouze na území České republiky? To jsem nestihla z toho zákona vyčíst. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Jurečka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem zaznamenal tady i tu debatu, která se týkala přesahu do agendy Ministerstva práce a sociálních věcí, která tady probíhala a probíhá. Já chci říct tady několik konkrétních faktů. Když se podíváme na systém, který jsme společně - a za to děkuju - společně nastavili za poslední dva roky, tak Česká republika z hlediska adaptace, integrace je dneska zemí, která je na tom nejlépe. 70 % lidí, kteří mohou pracovat v produktivním věku, tak nám pracuje. Když se podíváme na státy kolem nás, tak to je v rozptylu někdy mezi 20 až 55 % zapojení těchto lidí na trh práce.

Těch lidí je dneska přes 120 000. Ano, ta hodnota už je dneska plus minus konstantní, ale souvisí to i s tím vývojem těch lidí, kteří nám tady dlouhodobě teď už na území České republiky zůstávají. To znamená to je jednoznačně pozitivní vývoj, za který samozřejmě patří poděkovat také firmám a celé řadě dalších organizací, které pomáhají se zapojením, se vzděláváním, s jazykovým vzděláváním a tak dále. Pokud jde o ty sociální aspekty. Na rozdíl od většiny států, naprosté většiny států, které vlastně umožnily plnohodnotný vstup do sociálního systému, my jsme se rozhodli vytvořit systém, která má vlastně jako tu vlastní podporu čistě pro lidi s dočasnou ochranou. Mimochodem i díky tomu si myslím, že máme tak vysoké zapojení těch lidí na trh práce, protože jsme vlastně poměrně přísní a poměrně silně motivující k tomu, aby ti lidé si tu práci po těch sto padesáti tak opravdu museli velmi rychle hledat.

A pokud jde o osoby se zdravotním postižením, tak dneska, když se podíváme na výši příspěvků ve dvojce, ve trojce, ve čtyřce, tak ta je jako výrazně vyšší než to, co je dneska indexováno v rámci Hutky. A my to vlastně v tom návrhu od 1. ledna příštího roku dáváme s ohledem na ten vývoj inflační a podobě na úroveň vlastně druhého stupně příspěvku na péči, protože on ten člověk už potom nemá žádnou trojku ani čtyřku. Je to nějaké vyhodnocení situace u těch několika set osob, kde je to potřeba.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Pane ministře, prostřednictvím, ale já se ptám, já ty posudky dělám. Dali jste to na dvojku. Ale vy jste dali TP, ZTP a ZTP/P na stejnou úroveň pro tyhle občany. A u nás to tak není. U nás má někdo jedničku, někdo dvojku, někdo trojku, někdo čtyřku. Někdo má TP, ZTP, ZTP/P, z toho jsou výhody.

Já chci vědět, proč mají mít všichni stejně. Všichni stejně navýšeno. Vždyť je to tak jednoduché. U nás to není, pro ukrajinské občany to bude. A je to TP, přečtěte si, co posuzujeme v těch průkazkách na TP, co tam patří za diagnózy. A ZTP/P, to je tak markantní rozdíl a vy dáváte TP i ZTP/P úplně stejně. Mě zajímá, jak jste přišli na to, že tahle částka, ano, teď jste řekl dvojka, no ale dvojkaři mají všichni ZTP. Takže tépéčka by tam vůbec neměla patřit. Já ty posudky dělám, pane ministře. A šla jsem je dělat na minimální úvazek proto, protože tyhle příspěvky na péči mě zajímají. A proto vám to tady vysvětluji, že je nespravedlivé, aby všichni, kteří dostanou papír, měli stejně. Naši občané to také nemají stejné.

A druhý stupeň, tak to je už sakra šest základních životních potřeb, nesmí zvládnout. Čtyři jste řekli, že jsou skoro zdraví, a nepřidali jste jim ani 500 korun. A tady se to nebude rozlišovat a dostanou úplně všichni stejně 4 400 korun. Pětistovka pro naše občany nebyla a to mně vadí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP