Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Jurečka, připraví se pan ministr Rakušan.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Proč jsme k tomu přistoupili tímto způsobem? Proto, jak jsem tady vysvětloval. Ti lidé, bavíme se o několika stech lidech z celkového počtu 370 000 lidí, nemají nárok získat trojku nebo čtyřku. Pro ně vlastně není standardní hodnocení v rámci příspěvku na péči. My říkáme, je tady možnost tohoto zvýšení proto, abychom to vlastně postavili ve vztahu k té výši příspěvku ve druhém stupni, proto, aby to bylo zjednodušené, abychom tím nezatěžovali dnes už přetížené kapacity lékařské posudkové služby a samozřejmě úřadu práce v rámci sociálního šetření. Na rovinu, také většina těchto lidí si přináší to své potvrzení již z Ukrajiny, když sem přišli. Je naprosto minimum těchto lidí, kteří na území České republiky jsou v situaci, kdy se jim zásadně, dramaticky zhoršil zdravotní stav. To znamená, je to model, který jsme vzali na základě řekněme, nějakého vyhodnocení toho, jaká je ta běžná míra závislosti těchto lidí. Nepřichází nám lidé, kteří by byli ve čtvrtém stupni a řekněme srovnatelně s občany České republiky. No nepřichází. Ti sem nepřijeli vlakem ani autobusem tito lidé a vyhodnocujeme to, že v průměru tato skupina osob odpovídá situaci lidí ve druhém stupni. Zvoleno to bylo proto, aby to bylo jednoduché, jednoduše administrovatelné, jednoduše proveditelné.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Rakušan, připraví se paní poslankyně Pastuchová.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Tak my se tady takhle tematicky budeme střídat. Teď nám to vyšlo, že jsme stihli reagovat přímo na sebe. Tak já když tak s případnou faktickou počkám, až odpoví paní poslankyně Pastuchová, abyste byli s panem ministrem potom hezky za sebou.

Co se bezúhonnosti týče, konkrétní dotaz, paní poslankyně. Děkuji za něj. Bezúhonnost na území České republiky se zkoumá automaticky. Ta je daná, ale tenhle zákon umožňuje i to, že můžeme z toho instrumentu dlouhodobého pobytu vyloučit osoby, které spáchaly trestný čin na Ukrajině, nebo je budeme mít registrovány v kterémkoliv schengenském systému jako lidi, kteří se dopustili nějakého trestného činu. A samozřejmě i tato bezpečnostní prověrka se při udělování nebo přechodu do toho trvalého pětiletého pobytu bude dělat. Tedy bezúhonnost na území České republiky je automatická, plus následná bezpečnostní prověrka. Prověřováno ve všech systémech, schengenských systémech, dohledávány všechny bezpečnostní informace tak, aby ten člověk byl řekněme bezúhonný i reálně.

A jedna poznámka k tomu Maďarsku. Já jsem ráno, dlužno dodat ne od vás, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, zaslechl nějaké výrazy o tom, že dočasnou ochranu jsme měli odmítnout. Právě i to Maďarsko, a dokonce nahlas ji přijalo jako nejjednodušší instrument toho, jakým způsobem se dá v současné době s ukrajinskými uprchlíky naložit. Ani jeden stát na evropské úrovni, ani jeden stát nebyl proti prodloužení dočasné ochrany, protože by to bylo i proti našemu vlastnímu zájmu. Ono to je samozřejmě nejjednodušší.

A co se týká České republiky, my také nevydáváme české doklady, nebudeme je vydávat a i u nás mohou fungovat bez platného dokladu s vypršenou platností (Předsedající: Čas!) v režimu dočasné ochrany. Nikoliv v tom pobytu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Tak já zase přejdu na tu druhou stranu, na pana ministra Jurečku, vaším prostřednictvím. Že jsou tu děti ve čtvrtém stupni, si myslím, že jsou, a měla jsem je vedle sebe v naší vesnici, když to tak řeknu. Ale, pane ministře, vy říkáte, že přijdou s tím průkazem z Ukrajiny. To je dobře, že ho mají. V tom případě jdou k vám, já jsem o tom mluvila, jdou k vám na ministerstvo, ukážou ho. Jak vy posoudíte, že je ten průkaz platný a jakou mají platnost, protože my na posudkovém posuzujeme a přesuzujeme invaliditu, příspěvky na péči. Oni to mohou mít třeba dva roky nebo pět let, protože ta invalidita není trvalá, někdy. Ta není a někdy se odebírá. Vždyť to víte. Takže jak vy posoudíte na MPSV, ten klient už k nám na Českou správu vůbec nepřijde, protože vám ukáže nějaký doklad, předpokládám, že máte nějaké - nevím, jak to kontrolujete, jestli je pravý ten doklad, a na základě toho mu MPSV vystaví papír pro úřad práce. Ono ho tam dá, a tím pádem už je zařazen do osob tělesně postižených. Když jsem říkala, když ho nemá, pošle si elektronicky žádost na Českou správu, a co mně vadí, že když nedoloží ten klient lékařskou zprávu z Ukrajiny, tak Česká správa si za peníze daňových poplatníků do tisíce korun tu zprávu u toho lékaře, kde on nahlásí, že chodí, musí vyžádat. A to platíme my! A to vám taky nevadí?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Lang se nyní přihlásil k faktické poznámce.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Já bych tady navázal na to, co řekl pan ministr a o čem hovořil kolega Mašek, prostřednictvím vás, pane předsedající. Nikde to není napsané - to, co vy jste teď řekl, že když ten doklad expiruje, tak že vlastně na základě toho se tady může udělit ten zvláštní dlouhodobý pobyt anebo vízum dočasné ochrany Ukrajinci, kterému propadnou doklady. To nikde nemáte tam napsané. Vy jste to teď tady řekl. Já si myslím, že jste si to vymyslel, protože nikde to tam není. Tak mi to tam ukažte, řekněte mi ten paragraf, který o tom takto hovoří, a potom tomu budu věřit.

A co říkala paní kolegyně Pastuchová, prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem se dlouho živil paděláním, pozměňováním dokladů, dokonce jsem na to udělal specializaci v rámci Policie České republiky a samozřejmě z té Ukrajiny přicházelo obrovské množství různých padělků, různých listin, cenin, dokladů. Pro paní kolegyni Pastuchovou, na cizinecké policii je jedno oddělení, které se jmenuje oddělení dokladů a specializované činnosti, kde se shromažďují listiny a ceniny z toho státu, to znamená, předpokládám, že když se tam budou dávat takovéto částky, že bychom měli získat od ukrajinské strany vzory, jak to vypadá. Ve své podstatě pakliže je máme, tak potom by ta policie, nebo kdo to bude kontrolovat, nevím tedy, jak to budou kontrolovat někde na MPSV, tak by měli vlastně zkontrolovat, jestli ten doklad je vůbec pravý, protože samozřejmě z té Ukrajiny opravdu přicházelo obrovské množství padělků, a může to být pro nějakou skupinu lidí velice lukrativní. Tak to jenom chci říct, že ne úplně všechno je tak úplně jasné v této oblasti. Takže pakliže nějaké ty názory máme, tak bych byl rád, aby tedy s tím byli ti úředníci seznámeni a abychom vůči tomu také něco činili, když tam budeme dávat takovéto finanční prostředky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan ministr Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Tentokrát opravdu jenom velmi krátce, protože my už jsme na konci, jak mně ještě vypršel čas, a už tady bylo řečeno: čas předsedajícím, tak jsme se neslyšeli. Ale můžeme se podívat na steno a uvidíte, že jsem to takhle, pane kolego, říkal, prostřednictvím pana místopředsedy. Bez platného pasu tady mohou být lidé v režimu dočasné ochrany, ne v režimu toho trvalého pobytu, který dáváme jako alternativu. Ano, to je jenom poznámka, upřesnění toho, co tady padlo na mikrofon a co jsem říkal. Pokud to vyznělo v nějakém šumu jinak, omlouvám se, ale takto. V režimu dočasné ochrany, ne v tom trvalém pobytu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní se vracíme do obecné rozpravy. S přednostním právem se hlásil pan ministr Jurečka, jestli ho chce využít? Ne, využil faktickou poznámku, takže slovo dostane pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Vážený pane ministře, vážený pane ministře, vážený pane zpravodaji, já mám tady velmi krátký příspěvek, protože to už všechno řekla má ctěná kolegyně Jana Pastuchová právě ohledně té sociální oblasti, toho lex Ukrajina VI. Mám tady samozřejmě několik otázek, které se toho týkají. To posuzování, to je samozřejmě jasné. My tady v tuto chvíli vidíme celou řadu problémů, na které jsme upozorňovali i u toho, když jsme schvalovali navýšení příspěvku na péči, a ta disproporce skutečně bude veliká nejen z hlediska toho posuzování, ale i z hlediska těch financí, protože vy v tuto chvíli to navyšujete samozřejmě o 6 600 a 4 400, což poté pro ty, kterým jste nenavýšili tu jedničku, a kde se u jedničky posuzují tři až čtyři životní potřeby, a jen o dvě víc právě u té dvojky, tak si myslím, že bude prostě velmi bych řekl nespravedlivé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP