Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.00 hodin)
(pokračuje Martin Kupka)

Co se týče konkrétního nominanta Michala Šimka, rozhodně neplatí, že bychom nad závěry nominačního výboru mávli rukou a ignorovali ho. To jsme určitě neudělali. Já jsem se s Michalem Šimkem osobně setkal, bavili jsme se o tom, jaké jsou jeho předpoklady, stejně tak takový pohovor nastal i na straně Pirátské strany. Co je důležité, že kromě jeho osobní zkušenosti s provozem dráhy v pozici strojvedoucího on zároveň vykonává člena dozorčího orgánu společnosti zajišťující provozování městské hromadné dopravy. A i odezva na jeho aktivity v tomto dopravním podniku důležitého českého města je vnímaná pozitivně, kam přináší i inovace, kam přináší i odezvu z konkrétní praxe z toho území.

Zároveň bych chtěl dvakrát podtrhnout, že zákon, který přijímala tato Poslanecká sněmovna v předchozím období na základě doporučení tehdejší vlády, sám v sobě zahrnoval to, že se může stát, že se ministerstvo, ministerstva neztotožní s doporučením samotného nominačního výboru. I v minulosti se to opakovaně stalo. Já vítám, že ten zákon počítá s tím, že může dojít k rozporu mezi doporučením nominačního výboru a příslušným ministerstvem.

V předchozím období se to stalo celkem dvakrát od platnosti toho samotného zákona, a to v roce 2021 v případě nominace člena Dozorčí rady České exportní banky, kde Ministerstvo financí tehdy také nesouhlasilo s doporučením nominačního výboru a rozhodlo a zároveň zdůvodnilo svoje rozhodnutí v rozporu s tímto doporučením. A totéž se stalo v září roku 2020, a to v případě Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, kde tehdy šlo o jmenování Ministerstvem zemědělství.

S ohledem na to, že ten zákon přesně počítá s podobnými situacemi a předpokládá, že ministerstvo svůj postoj zdůvodní, přesně to jsme učinili, v souladu se zákonem jsme rovněž zveřejnili to naše vysvětlení a doporučení, pokládám ten postup za zcela korektní. A zároveň se ohrazuji i proti tomu, co zaznívalo, že by to měla být nějaká trafika. Tady se obávám, že i v tom názvu té samotné interpelace by pan poslanec podrážel nohy sám sobě, protože ani jeho nominace v tomto směru přece není politickou trafikou. A práce správní rady, tak jak zaznělo i z mé odezvy, z toho, co můžu sledovat, je opravdu povětšinou věcná, kdy většina těch rozhodnutí je přijímána konsenzuálně a kdy například návrhy na úpravu KPI, které připravuje Ministerstvo dopravy, procházejí pochopitelně také mojí kritickou analýzou a finálním doporučením, tak jsou v rámci toho kolektivního orgánu přijímány povětšinou jednomyslně. A to pokládám za klíčový signál.

Budu dál sledovat to, jakým způsobem se Michal Šimek na práci té správní rady podílí. I z toho, co jsem zmínil, i z jeho zkušeností osobních, praktických, v roli strojvedoucího i z jeho role v dopravním podniku, tak jsem přesvědčený, že je schopen tu roli vykonávat správně a že tam je schopen přinášet zkušenost, kterou zase jiní členové správní rady nedisponují.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Pan poslanec má zájem reagovat? S faktickou ano, nejste přihlášen, to nevadí, ale můžete samozřejmě z místa.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem udělal rychlý telefonát do Dopravního podniku města České Budějovice, protože to je ten orgán, o kterém tady pan ministr mluvil, a v globálu jsem o jeho práci nenašel vůbec nic. To znamená, že ten člověk nějakým způsobem není úplně to, co tady pan ministr říkal, odborně zdatný a výborný a tak dále. Já ho nekritizuji v tom dopravním podniku, já jsem jenom zjišťoval informace o tom, jak odborně a moc působí v této záležitosti. Tak to jenom k tomu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Kolovratník má zájem s faktickou? Normálně? Tak ano, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Není to faktická, normálně přihláška do rozpravy, už bude velmi stručná. Potvrzuji tu roli opozice, která vlastně v tom období je v té správní radě první, a tady na mikrofon řeknu, že ta práce tam funguje normálně, věcně, takže toho si vážím a děkuju za to.

Na pana Šimka jenom poslední reakce, pane ministře, když nebyl doporučen tím výborem, ono tam bylo zmíněno, nebudu to teď citovat, i jeho nízké mediální zkušenosti tak jen při té kontrole jeho práce nebo nějaké supervizi připomenu, co teď proběhlo v médiích ve vazbě na to železniční neštěstí v Pardubicích, tak pan Šimek jako člen správní rady do médií pustil zprávy o tom, že podobné neštěstí čekal dřív na jiných částech české železniční sítě, u Prahy a podobně. Způsobil tím opravdu poplašnou zprávu. Starostové dotčených obcí psali dopisy na management Správy železnic - shodou okolností dnes o tom na správní radě budeme mluvit. On řekl, že je ve správní radě a že čekal podobné neštěstí jinde. Tak to je taková glosa, jak mediálně takový člověk nominovaný Pirátskou stranou v té správní radě funguje. A víc k tomu nemám co povědět. Děkuji za reakci.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nevidím nikoho, kdo by se hlásil dále do rozpravy, ani faktickou nevidím, tak rozpravu končím. Táži se pana poslance Kolovratníka, jestli navrhuje usnesení? Nikoliv. V tom případě děkuji za spolupráci a konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednání odpovědí na písemné interpelace poslanců. A na základě dohody z organizačního výboru bychom se nyní měli věnovat neprojednaným bodům z bloku zákony první čtení, a to v pořadí, zkrátím to pouze body 12 až 24, bod 8, body 26 až 29, body 115 a 116 a bod 30. V 11 hodin potom, připomínám, bychom se následně měli věnovat pevně zařazenému bodu 152. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 161, což jsou ústní interpelace. A ještě mi dovolte vás informovat, že na 109. schůzi Poslanecké sněmovny byl projednán bod 159 schváleného pořadu, a proto je na 108. schůzi neprojednatelný. Nemusí se hlasovat o jeho vyřazení. Předtím, než bude zájem, případně vás, vážené poslankyně a poslanci, vystoupit ke změně schváleného pořadu, jsem zde zaznamenal zájem o vystoupení s přednostním právem pana předsedy Babiše. Tak máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové a hlavně, vážení spoluobčané. Já tady zítra z pracovních důvodů nebudu a další schůze až 8. nebo 9. července, tak považuju za potřebné, abych tady navrhl jednání k některým tématům. A na pana mistra nebudu reagovat, on je šťastný člověk, protože může prodávat naši práci. A když bude otvírat v prosinci tu strakonickou dálnici, kterou Karel Havlíček vybojoval, tak doufejme, že se dozvíme, že i on má nějaký PPP projekt, ale o tom jsem nechtěl mluvit.

Chtěl bych hlavně ubezpečit Českou televizi, že tady vystupuji podle jednacího řádu. A taky jedno z témat jsou vlastně poplatky, navýšení poplatků, to je jedno z témat, o kterém budu mluvit. Pro mě je to jenom korupce a určitě Česká televize nám nebude říkat, jak tady máme a kdy máme vystupovat. A Česká televize nám taky nebude říkat, jestli máme chodit do pořadu, nebo nemáme. A my si rozhodneme, kdy a kde oznámíme, jestli jdeme do frakce, nebo ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP