Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale já bych začal - já se omlouvám, pan premiér tady není - tak pro mě aktuální téma jsou vztahy se Slovenskem. Včera tady byl pan prezident Pellegrini a já musím ocenit, že pan prezident vyvinul jasnou snahu s panem Pellegrinim urovnat ty vztahy mezi politiky, připomínám. Protože vztahy mezi lidmi jsou skvělé, podnikateli. Pan premiér Fiala po tom, co zničil V4, normálně ji zničil, i když měla úspěch, a dneska je na Evropské radě a samozřejmě s V4 se nebaví, tak úspěšně zničil i vztahy se Slovenskem. No, a v rámci té návštěvy pana prezidenta Pellegriniho to mohl trošku vyžehlit. Ale on ne. Místo toho, aby se zkrátka snažil, tak znovu zopakoval, že konzultace se Slovenskem nejsou na pořadu dne - prohlásil Fiala a svého výroku nelituje. Neuvěřitelné. Tak pojďme si zopakovat, jak ten výrok vlastně vznikl, proč vlastně ty společné konzultace nebo zasedání společné se slovenskou vládou nejsou, na co se vymluvil pan premiér. To nebylo nic jiného, jen kampaň pro kandidáta Progresivního Slovenska na prezidenta Slovenské republiky. Nic jiného to nebylo.

Pan premiér řekl, že schůzka ministra zahraničních věcí Slovenska s Lavrovem je důvod, aby česká vláda se vůbec se slovenskou vládou nebavila. Představte si to. No, a já jsem se chtěl zeptat pana premiéra - a ještě zopakuju, že v ten čas nebo v ten stejný den se potkal ministr obrany slovenské vlády Kaliňák s ministrem obrany Spojených států, ve stejný den. No, a teď si představte, že tento týden telefonoval ministr obrany Spojených států s ministrem obrany Ruska. Takže pan premiér by vlastně měl přestat komunikovat i se Spojenými státy. Dneska je recepce, měl by to vlastně bojkotovat, ne? (Potlesk poslanců ANO.) To je stejný metr, jak tenhle nesmysl. A pan premiér zásadně - a já říkám nevratně - poškodil ty vztahy. A včera ještě znovu přilil olej do ohně tím svým vyjádřením. Neuvěřitelné.

Vážení, já jsem byl na inauguraci prezidenta Pellegriniho, celý den jsem tam byl a seznámil jsem se s ministry slovenské vlády. A představte si, že jeden ten ministr mi říká - no, představte si, tady se nahlásil jeden ministr české vlády na schůzku se mnou. A já jsem byl potěšen. Jsem mu řekl - no jo, fajn, tak to budeme komunikovat. A ten ministr české vlády říkal - ne, ne, to já nemůžu, já nemůžu s vámi se vlastně setkat, to já tedy nechci, já nepřijdu... Co to je, prosím vás? Co to je tohle? To není normální přece. V čem se liší stanovisko slovenské a české vlády? To ty vztahy máme jenom ohledně války? Tady nejsou další témata? Kolik českých firem investovalo na Slovensku? Kolik slovenských v Čechách? Dopravní infrastruktura, energetika a další věci. Takže pan premiér nechce. A já tomu rozumím, protože on vlastně ani nemá co říct, protože on vlastně nerozumí ničemu, tak proto mu to i vyhovuje. Protože i slovenská vláda by viděla, že ten člověk je skutečně neštěstí pro naši zemi a ocitl se tam omylem. Takže skutečně místo toho, aby to vyžehlil pan premiér, tak zase říká, že toho nelituje. A ten dvojí metr je do očí bijící.

V rámci toho se vrátím i k té debatě u pana prezidenta, který byl skutečně tentokrát nadstranický. A jenom zopakuji, o čem jsme se bavili ohledně situace na Ukrajině. Pan premiér tvrdí, že nejdřív porazíme vojensky Rusko a potom budeme jednat o míru. Pan prezident je pragmatický a realista a říká - ano, budeme jednat o míru, když nastane situace na frontě, na bojišti. A my říkáme, hnutí ANO - ne, jednejte o míru hned. A teď je na to unikátní příležitost. 9. a 11. července je ve Washingtonu zasedání NATO. Já jsem se ho jednou zúčastnil v červenci 2018 a byl to zajímavý zážitek. A tam pochopíte, jak to funguje. Ten ženevský mírový summit - v podstatě tam nebyla žádné reprezentace. Koho my potřebujeme, aby si sedl ke stolu bez podmínek? Rusko si nebude klást žádné podmínky. Koho? Tak já vám to řeknu. A všichni tihle hlavní hráči nebyli v Ženevě, ale budou na zasedání NATO: Americký prezident, kanadský premiér, turecký prezident, francouzský prezident, německý kancléř, ano a premiér Velké Británie. A Ukrajina s nimi. A na druhé straně stolu má sedět Čína a Rusko. Tak to má být. Bez podmínek si mají sednout, protože každý den umírají lidé a každý den mají zbrojaři nechutné zisky. Nechutné zisky.

Pan premiér se minule vyjádřil na Twitteru, že má rád Demagog, se odvolával, ale já nevím, na co se odvolával. Já tady mám výpis z Demagogu. Já jsem řekl 5. června, že začátkem roku 2022 pod koordinací tureckého prezidenta probíhaly rozhovory mezi ruskou a ukrajinskou stranou a podle Ukrajinské pravdy byly blízko dohody. Na to konto deník nenávisti mě dal na obálku a řekl, že mám řeč jak Putin. Samozřejmě sprostá lež. A co říká Demagog? Pravda: Turecko v březnu 2022 zprostředkovalo několik kol mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Server Ukrajinská pravda tehdy vydal článek s vyjádřením tureckého prezidenta Erdogana. Podle něho se Ukrajina s Ruskem dohodli na čtyřech ze šesti požadavků, kterými Rusko podmiňovalo konec války - ano, to je jedno, Putin si nemá co klást za podmínky. Ale pokud chceme ukončit tu válku, tak samozřejmě se musí jednat. A my říkáme hned. A já jsem řekl panu prezidentovi Pavlovi, ať to navrhne. Ať to navrhne, aby ta válka skončila. Ale chce někdo, aby ta válka skončila? Kdo to chce? Myslíte, že zbrojaři? Tak já mám tady článek z - jak se to jmenuje, World News - a jmenuje se to "Ukrainian´s arms prize explosion" (?). Takže ty slavné granáty - a k tomu se ještě dostanu - stály před válkou 800 dolarů, dneska je nabídka 4 800. Raketa 122 mm Rocket Launcher stála 900 dolarů, stojí 6 000 dolarů. To je neskutečné! Tihle lidi se nestydí brutálně vydělávat na válce. Ano, všichni se těší. A kdo to platí?

My jsme opakovaně kritizovali tu munici, která je netransparentní. Od 1. února nám tady pětikoalice stále říká, jak zařídí milion granátů a kdy to přijde a tak dále. A my se jenom ptáme, proč tuhle munici kupuje obchodník se zbraněmi? Proč, když je to ještě z členského státu NATO? Proč nekupuje český státní podnik munici? A pan redaktor - já nevím, kdo tam byl, jestli Radek Vondráček - z České televize tam skákal na něj: Jak to víte? No, pane redaktore, já mám i faktury, kdybyste chtěl vědět. A prodejní cena 3 200 euro krát kurz 1,07 je 3 400 dolarů. A víte, kolik je nákupní cena toho granátu? Rozdíl hrubá marže je 1 000 dolarů. 1 000 dolarů na 3 400 dolarů. To je hrubá marže. Od toho odpočítáme náklady na dopravu, ale granát je těžký. A proč jsem říkal, že je to stará plesnivá munice? No, protože je stará a protože i sám obchodník ji musel repasovat. Tak to je.

Co my vidíme, vážení spoluobčané, v tom prostoru teď? Velká propaganda. Došla munice. Kolik jí přišlo? Podle našich informací asi 50 000. Fajn. Ten obchodník má na tom miliardu hrubé marže. Miliardu hrubé marže na 50 000 granátech! Tak to je. To není žádné státní tajemství. Vy to máte dělat transparentně. Není možné, aby zbrojaři vlastně ovládli naši celou zemi. Na pokyn všechno budeme dělat. Vyrostl tam nový Dalík, jak posloucháme. Co to je tohle? Co to je? Je jasné, že bez Spojených států - a my podporujeme tu schválenou pomoc, nejmodernější zbraně. No, je otázka, jak to všechno dopadne. Proč asi po roce volali spolu ministři obrany Ruska a Spojených států? Viděli jsme, co se tam stalo s tou kazetovou municí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP