Pátek 28. června 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Olga Richterová)

142.
Návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Jenom konstatuji, že jsme se tímto bodem zabývali dne 26. června 2024, kdy proběhlo první kolo volby a byla to volba tajná. Poprosím, aby pan předseda volební komise Martin Kolovratník zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Ještě v návaznosti na ta předchozí vystoupení doplním za volební komisi informaci, že následně teď vyhlásíme lhůtu na změny v orgánech Poslanecké sněmovny. Bude připravena až v tom přespříštím týdnu. Mandát složí noví poslanci za ty tři kolegy, kteří se teď s mandátem rozloučili, abychom následně pak v úterý - tuším, že to je 9. 7 - mohli už jednotlivé výbory a komise Poslanecké sněmovny naplnit.

Ale teď k tomu jedinému volebnímu bodu. Je to bod z této středy, kdy nebyla obsazena obě dvě místa návrhu do Senátu a Senát nás o tu lhůtu žádal právě do dneška, tak věřím, že teď ta volba už by mohla být úspěšná, je to tedy druhé kolo volby člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Předevčírem v tom prvním kole 26. června byl na jedno místo zvolen kandidát pan Jan Mrzena s počtem 125 hlasů, kvorum bylo 85. Do druhého kola postoupil jeden kandidát - pan Michal Klíma a bylo to těsné, získal 83 hlasů, ale zvolen tady nebyl. Proto teď zopakujeme to druhé kolo. Je to jeden jediný hlasovací lístek a prosím, paní předsedající, myslím, že na to můžeme dát 10 minut do 14 hodin. Jenom prosím ještě, aby schůze nebyla uzavřena, abych po 14. hodině mohl ten výsledek vyhlásit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Takže stačí přerušení skutečně do 14 hodin? (Ano.) Děkuji. Rozprava se tedy již nevede, byla ukončena. Já přerušuji projednávání tohoto bodu na tajnou volbu a přerušuji 108. schůzi Poslanecké sněmovny do 14 hodin, což je čas stanovený na provedení tajné volby.

 

(Jednání přerušeno ve 13.51 hodin.)

(Ve 14.00 hodin místopředsedkyně Richterová oznámila přerušení do 14.02 hodin a poté znovu do 14.04 hodin. Jednání pokračovalo ve 14.04 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě načtu omluvy, jež v mezičase dorazily. Omlouvá se pan poslanec Lubomír Brož, a sice od 13.45 hodin z osobních důvodů, a dále pan poslanec Josef Kott od 13.30 hodin z pracovních důvodů. A ještě chviličku posečkáme, než dorazí pan předseda volební komise. Mělo by to být každým okamžikem.

 

(Jednání přerušeno od 14.04 do 14.06 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já nyní žádám pana předsedu volební komise, pana poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledkem volby, která proběhla před přerušením schůze.

 

Takže tímto otevírám ten přerušený bod 142. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. A tímto bych chtěl vyseknout poklonu přítomným poslancům a poslankyním, kteří zde s námi jsou na vyhlášení výsledku, a i členům vlády a chci říct, že jsou nejlepší a nejtrpělivější - ti, kteří vydrželi. A teď už vážně. Vyhlašuji tedy výsledek volby Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Počet vydaných hlasovacích lístků 124, stejně tak počet odevzdaných platných i neplatných lístků, tedy všichni, kteří přišli k volbě, lístek odevzdali. Neodevzdaných 0, kvorum nutné pro zvolení bylo 63. Michal Klíma získal 73 hlasů, a tím tedy byl zvolen jako kandidát na návrh Poslanecké sněmovny pro Senát. To je důležité, Senát nás žádal o termín právě do dneška. Takže odesíláme obratem toto jméno k posouzení Senátem. Volba končí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Tímto tedy končíme tento bod a já přerušuji 108. schůzi Poslanecké sněmovny do úterý 9. července do 14 hodin a všem přeji klidný zbytek dne.

 

(Jednání skončilo ve 14.07 hodin.)

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP