Úterý 9. července 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Skopeček)

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 719/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun. A já ho prosím, aby se ujal slova. Pane ministře, prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala zasadit se o dokončení vyrovnání české společnosti s minulostí komunistického režimu, včetně případu přetrvávajících příjmových nespravedlností mezi utlačovateli a utlačovanými. A v souladu s tímto programovým prohlášením vlády a také v souladu se závěry analýzy, která byla připravena na vládní úrovni, byl připraven tento návrh zákona, kterým se mění zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu. Tím předloženým návrhem se navrhuje především rozšířit okruh osob, které se opravňuje k podání žádosti o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu o ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů. A dále umožnit podat žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu i za osobu žijící, jednak příbuznými, jednak těm spolkům, které už jsou tam dneska, a tady je to podmíněno souhlasem této osoby.

A těmito změnami by měl být rozšířen okruh osob, kterým bylo vydáno osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu a usnadněn přístup k získání tohoto osvědčení osobám, které žádost o vydání tohoto osvědčení doposud nepodaly například z důvodu vysokého věku nebo(?) z jednání s úřady a podobně. Tím návrhem se také navrhuje provést drobnou terminologickou změnu navazující na terminologii občanského zákoníku a upravit způsob odměňování členů etické komise České republiky pro ocenění účastníka odboje a odporu proti komunismu.

Účinnost navrhovaných změn je navrhována prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po vyhlášení zákona, přičemž důvodem tohoto postupu je časová naléhavost k přijetí změn vyplývajících z pokročilého věku některých osob, kterým by se navrhované změny mohly pozitivně dotknout. A ze stejného důvodu se jeví jako časově naléhavé i přijetí návrhu zákona a proto vláda navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas podle § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny již v prvém čtení. Děkuji vám za pozornost a podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane ministře. A nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já se pokusím být velmi stručný. Pan ministr uvedl, co je obsahem tohoto návrhu zákona. Jedná se opravdu o normu mimořádně stručnou, která si dle mého názoru zaslouží schválení v režimu § 90, čímž doporučuji Poslanecké sněmovně, aby projednala v režimu § 90. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se zatím hlásí pouze paní poslankyně Válková Helena. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, budu mluvit i za klub. My jsme to probírali a víte, že vždycky šetříme s tou devadesátkou, nebo podle toho paragrafu 90, to zrychlené projednávání. Nicméně v tomto případě právě proto, aby aspoň někdo se toho dožil, a abychom ty nespravedlnosti napravili, tak samozřejmě klub ANO podpoří i to projednání podle § 90. Nicméně mě osobně mrzí, že se zapomnělo na to vyrovnání si s těmi - a máme ten dluh delší dobu, a zrovna to říkám já a vy dobře víte, proč to říkám, protože já jsem tenkrát nezvedla pro ten paskvil, který byl předložený za druhého volebního období, ruku, protože to musí být jednak důstojné vyrovnání a jednak správně legislativně napsané.

Čili tam ještě měla být zakomponována skupina lidí, kteří byli odsouzeni k ochrannému dohledu z politických důvodů. Nikoliv kriminální recidivisté, to je úplně jiná skupina. Takže tady to je vada toho zákona, jinak že to neobsahuje. Takže jsme o tom diskutovali, ale kvůli tomu ten režim podle § 90 zpochybňovat by nebylo dobré pro okruh těch osob, které teď, pokud to schválíme, budou oprávněné podat žádost o vydání osvědčení dokonce i za osobu, která žije, pouze s jejím souhlasem. To je asi, myslím, úplně klíčové, že je tam zachování souhlasu účastníka odboje a odporu proti komunismu jako nezbytná podmínka k tomu, aby žádost o vydání osvědčení Ministerstva obrany jeho jménem, za jeho života, ze strany třetích osob mohl být například manžel a podobně. Také vítám to - jsem zvědavá, kolik lidí toho využije - že dokonce bude oprávněný za stejných podmínek podat takovou žádost i ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Takže z tohoto pohledu za klub ANO, za mě osobně samozřejmě také, to podpoříme. S panem ministrem Šalomounem se mně spolupracuje dobře, nejen na dětském ombudsmanovi. O to více mě mrzí, že ti, kteří měli ochranný dohled, tak budeme muset ještě zkusit v rámci zbytku toho volebního období - tady to hnutí ANO určitě podpoří -nějaký návrh připravit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Hlásí se pan ministr s přednostním právem.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Jenom v reakci k tomu ochrannému dohledu. Vlastně už z té analýzy, kterou vypracoval Úřad vlády, jak by se dalo ještě pokračovat dál v rámci tohoto odškodňování, tak tam ochranný dohled je a vlastně na spravedlnosti už se to chystá. Ale není to vlastně tak, řekl bych, jednoduché jako tato úprava, kde vlastně substanciálně je to stejné, akorát se rozšiřuje možnost účastníků, kteří iniciují tu proceduru. Ale víme o tom a pracuje se na tom, paní profesorko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy, jestli je někdo v sále? Pokud nikoliv, tak končím obecnou rozpravu. Dotaz, zda je zájem o závěrečná slova? (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Není tomu tak. Nebyla ani podána námitka na projednání podle § 90 odst. 3. Čili nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení. Nejdřív vás ale odhlásím, jak byl požadavek, a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu. Přivolávám zároveň poslance z předsálí. Než kolegové dojdou, přednesu návrh usnesení. Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 719 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení. Počkáme, než se počet přihlášených poslanců ustálí. Počet poslanců se pomalu ustálil.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 333 bylo přihlášeno 142 poslanců, pro hlasovalo 141, proti nebyl nikdo. Tento návrh usnesení byl schválen.

 

Můžeme tedy pokračovat. Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Ptám se, zda je někdo v sále, kdo by se hlásil do podrobné rozpravy? Pokud tomu tak není, končím i podrobnou rozpravu. Předpokládám, že zájem o závěrečná slova není ani v tuto chvíli. (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje, odporu proti komunismu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 719.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 334 bylo přihlášeno 145 poslanců, pro hlasovalo 145, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu číslo 20. Budeme pokračovat ve schváleném pořadu schůze, dalším bodem je bod číslo

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:27.




Přihlásit/registrovat se do ISP