Středa 10. července 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Karel Havlíček)

153.
Návrh na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize
/sněmovní dokument 4516/

K tomuto bodu byl doručen sněmovní dokument číslo 4516, který obsahuje usnesení výboru pro mediální záležitosti, spolu s důvodovou zprávou. Prosím, aby se slova ujal navrhovatel tohoto bodu a zároveň zpravodaj výboru pro mediální záležitosti, pan poslanec Jan Jakob. Máte slovo

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás nejprve seznámil s usnesením výboru pro mediální záležitosti, včetně doporučení Poslanecké sněmovně, a pak bych tento návrh zdůvodnil. Výbor pro mediální záležitosti se na své 23. schůzi 6. června 2024 k návrhu na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize usnesl následovně. Výbor pro mediální záležitosti Poslanecké sněmovny po vyslechnutí úvodního slova poslance Jana Jakoba a po rozpravě:

I. konstatuje, že projednal jednání člena Rady České televize Lubomíra Veselého;

II. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR odvolat Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize v souladu s § 6 odst. 2 písm. b) zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, podle kterého komora Parlamentu, která člena Rady České televize do funkce zvolila, z funkce odvolá, narušil-li závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady, která je jednou z podmínek členství v Radě České televize;

III. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR přijmout následující usnesení. Cituji: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky podle § 6 odst. 2 písm. b) zákona

č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, odvolává pana Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize.";

IV. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Tolik usnesení výboru pro mediální záležitosti. Samozřejmě potom navrhovaný text usnesení Poslanecké sněmovny načtu v případné podrobné rozpravě, pokud k ní dneska dojde. K samotnému zdůvodnění, proč výbor pro mediální záležitosti přijal toto usnesení a doporučil pana Lubomíra Veselého odvolat z funkce člena Rady České televize.

Je potřeba si připomenout, že pan Lubomír Veselý byl zvolen členem Rady České televize v květnu roku 2020, tedy před více než čtyřmi lety. V průběhu těchto posledních čtyř let byl autorem celé řady nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků, které směřoval zejména vůči ženám působícím v kulturním prostředí, ale také vůči novinářkám. Z těchto důvodů - pak ty jednotlivé případy ještě uvedu - je zřejmé, že závažným způsobem narušil důstojnost funkce člena Rady a že tím zároveň ohrozil dobré jméno jak Rady České televize, tak samotné České televize.

Je potřeba si připomenout legislativní rámec, který je odlišný - na to upozorňuji dopředu - oproti třeba členství a odvolávání členů takzvané velké rozhlasové rady. To upravuje zcela jiný zákon a celý ten postup, legislativní úprava, jsou odlišné.

Jak už zaznělo i v usnesení výboru, tuto záležitost upravuje právě zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, a konkrétně ustanovení § 6 odst. 2. Tady si dovolím ještě jednou ocitovat: "Komora Parlamentu, která člena Rady do funkce zvolila, člena Rady z funkce odvolá, narušil-li závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady." Takto přesně je to v citovaném § 6 odst. 2 písm. b) explicitně řešeno. Pokud tedy člen rady naruší závažným způsobem důstojnost své funkce, komora Parlamentu ho z této funkce odvolá. Pokud tak shledáme tady na plénu, že opravdu pan Lubomír Veselý závažným způsobem narušil důstojnost člena Rady České televize, tak já jsem přesvědčen o tom, že dokonce Poslanecká sněmovna má povinnost ho z této funkce odvolat.

Zároveň si dovolím upozornit i na § 8 odst. 1 tohoto zákona, kde je popisována působnost Rady České televize, a mimo jiné se v tomto odstavci ve dvou písmenech věnuje i záležitosti Kodexu České televize, a to konkrétně v písmenu f), které si dovolím ocitovat: "Do působnosti Rady náleží: předkládat Poslanecké sněmovně ke schválení Kodex České televize, který stanoví zásady naplňování veřejné služby v oblasti televizního vysílání; porušení Kodexu České televize je kvalifikováno jako porušení pracovní kázně podle zvláštního zákona," a dále pak v písmenu i) patří do působnosti rady: "dohlížet na plnění úkolů veřejné služby v oblasti televizního vysílání a na naplňování zásad vyplývajících z Kodexu České televize a za tím účelem vydávat stanoviska a doporučení týkající se programové nabídky."

Z toho vyplývá, že rada jednak předkládá kodex Poslanecké sněmovny a zároveň dohlíží na naplňování tohoto kodexu. A zároveň z toho také vyplývá, že pokud některý ze zaměstnanců České televize kodex poruší, tak jde o porušení pracovní kázně, tedy to má pro něj následky i pracovněprávního charakteru. Ten, kdo předkládá a dohlíží na plnění kodexu, by měl přirozeně kodex také dodržovat.

Teď asi nebudu citovat jednotlivé pasáže Kodexu České televize, případně se k tomu v diskusi můžeme vrátit, ale jsem přesvědčen, že výroky a chování pana Lubomíra Veselého je v jednoznačném rozporu s principy, ale i s konkrétními ustanoveními Kodexu České televize. A díky tomu je evidentní, že když samotní zaměstnanci mají ten kodex dodržovat, a sám člen Rady České televize, který dohlíží na chod České televize, ale i na dodržování kodexu, tak nečiní, jednoznačně poškozuje dobré jméno nejenom rady, ale i celé České televize.

Jednotlivé výroky pana Lubomíra Veselého, které jsou nekorektní, jsou urážlivé, jsou vulgární, narušují lidskou důstojnost a bohužel se týkají zejména žen nebudu teď v tuto chvíli citovat. Doufám, že k tomu nebudu přinucen následnou diskusí. Odkazuji se na veřejný sněmovní dokument číslo 4516, protože si myslím, že ty výroky jsou nedůstojné projednání tady na plénu Poslanecké sněmovny. Nicméně všichni je mohou v tomto dokumentu najít.

Jen upozorním, o jaké případy šlo. V neposlední řadě je to slovní útok na diplomatku Magdalenu Vašáryovou z května tohoto roku, což bylo vlastně i iniciací celého tohoto procesu, nicméně tento slovní útok nebyl jediný za to období, kdy je pan Lubomír Veselý členem Rady České televize. Nebyl to ojedinělý exces, za který by se omluvil. Těch slovních útoků byla celá řada, proto si dovolím upozornit také na urážky dokumentaristky a naší bývalé kolegyně Olgy Sommerové z června roku 2021. Tohoto nedůstojného výroku se dopustil pan Veselý v době, kdy byl ještě externě zaměstnán v Českém rozhlase a následně potom Český rozhlas s ním v srpnu roku 2021 spolupráci ukončil. Dalším případem jsou výroky pana Lubomíra Veselého vůči moderátorce Veronice Sedláčkové z ledna roku 2021. Právě tato aféra vyvolala reakci zaměstnanců Českého rozhlasu, kteří se proti jeho argumentaci ohradili a apelovali na svého generálního ředitele.

Výčet bohužel ještě nekončí. Pan Lubomír Veselý se dopustil slovních útoků třeba na novinářku Johannu Hovorkovou v červnu roku 2020. Poté vznikla petice, která se zasazovala právě o odvolání Lubomíra Veselého z pozice radního České televize. Tehdy tento veřejný apel nebyl vyslyšen, nicméně proběhl soud a v lednu roku 2022 soud rozhodl o tom, že se za svá slova musel pan Veselý paní novinářce omluvit. Mohl bych pokračovat dál, jak se třeba pan Lubomír Veselý vyjadřoval na adresu doktorandky z Univerzity Palackého v Olomouci, jak se vyjadřoval vůči autorům pořadu Newsroom ČT24, to, s jakými lidmi se různě fotil, a v neposlední řadě jeho vulgární výroky vůči předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové.

Závěrem - toto jsou všechno případy, kdy je zcela evidentní, že pan Lubomír Veselý narušil závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady České televize, proto i mediální výbor nebo výbor pro mediální záležitosti se tomuto tématu velmi podrobně věnoval, proběhla velmi podrobná diskuse, kde se téměř všichni, ne-li všichni, přítomní členové výboru vyjádřili a přijali usnesení, které jsem přečetl na úvod. Abych jako předkladatel a zpravodaj výboru byl korektní, upozorňuju na to, že v souladu s jednacím řádem kolegové z opozice vypracovali stručnou oponentní zprávu menšiny poslanců. Tu nepochybně jejich předkladatel tady uvede.

Tak já pevně věřím, že diskuse následná bude korektní, že tady nebudou padat výroky podobné, jako jsem tady uváděl od pana Lubomíra Veselého, které ještě jednou opakuju konkrétní citace jsou ve veřejném sněmovním dokumentu 4516, který jsem zpracoval. A věřím, že v brzké době rozhodneme o tomto návrhu a doporučení výboru pro mediální záležitosti hlasováním tady na plénu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jenom vzhledem k tomu, že mi tady naskakují již faktické poznámky, tak zatím nemůžeme reagovat s faktickou poznámkou a musím zahájit všeobecnou rozpravu, a teprve poté, co vystoupí první, tak můžeme mít faktické poznámky. Ale v každém případě předtím ještě bych poprosil zpravodaje výboru pro menšiny, poslance Martina Kolovratníka, aby se ujal slova. Protože je třeba říct, že k tomuto bodu byl zároveň doručen sněmovní dokument číslo 4535, který obsahuje oponentní zprávu menšiny výboru pro mediální záležitosti. Takže poprosím pana poslance, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré ještě dopoledne. A potvrzuji své vystoupení. V tuto chvíli budu zde v roli zástupce menšiny poslanců, tedy členů mediálního výboru, která v souladu s jednacím řádem s § 40 odst. 2 jednacího řádu připravila oponentní zprávu tady k návrhu, který před malou chvílí přednesl kolega Jakob. A do rozpravy s vlastními argumenty jsem přihlášen následně. Považuji tady tu oponentní zprávu za důležitou, přímo zásadní na úvod té rozpravy, protože tak, jak to pan poslanec Jakob podal, tak ono to opravdu nepopisuje realitu nebo skutečný stav dění, anebo nechci říct, že nepopisuje... Jinak: Není to tak, že to popisuje špatně nebo jinak, ale trochu zkresluje, zkresluje tu situaci, to je asi to správné vyjádření. Proto máme v jednacím řádu institut oponentní zprávy menšiny, který teď přečtu a který to přesně bude ilustrovat a bude ilustrovat hlavně to, že k tomu hlasování, k přijetí toho usnesení doporučujícího, došlo na výboru velmi těsnou většinou jednoho hlasu a hlasovali pro něj pouze zástupci koalice. Zbytek, tedy opoziční poslanci ve výboru, byli proti a svůj názor promítáme do této oponentní zprávy. Takže oponentní zpráva je to číslo dokumentu 129 z 23. schůze výboru, tedy usnesení, nebo dokument výboru 129 z 6. června k návrhu na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize.

Po vyslechnutí úvodního slova poslance Jana Jakoba a po rozpravě níže podepsaná menšina poslanců výboru pro mediální záležitosti má za to, že za prvé argumenty, které předložil poslanec Jan Jakob pro odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize, jsou nedostačující. Jedná se o souhrn subjektivních názorů, který nenaplňuje literu zákona 483/1991 sbírky o České televizi, konkrétně § 6 odst. 2. písm. b).

Za druhé. Dotčené ustanovení zákona o České televizi je určeno pro vystupování členů během zasedání Rady České televize pro případná rozhodnutí a hlasování jednotlivých členů Rady týkající se České televize, nikoliv pro subjektivní posuzování některých veřejných vystoupení jednotlivých členů Rady.

Za třetí. Pan Lubomír Veselý se z jednání výboru řádně písemně a s předstihem omluvil, včetně omluvy za své veřejné vystoupení. Požádal o to, aby jednání o návrhu na jeho případné odvolání bylo možné realizovat osobně, aby se mohl jednání výboru zúčastnit se členy výboru pro mediální záležitosti diskutovat a vysvětlit jim osobně své stanovisko. Toto mu nebylo umožněno a jednání výboru bylo na nátlak koaličních poslanců provedeno bez jeho přítomnosti.

Za čtvrté. Doporučuje plénu Poslanecké sněmovny nezabývat se doporučením výboru pro mediální záležitosti a o návrhu na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize nehlasovat.

Za páté. Určuje zpravodajem oponentní zprávy poslance Martina Kolovratníka.

Za šesté. Zmocňuje zpravodaje menšiny poslanců, aby s touto oponentní zprávou seznámil Poslaneckou sněmovnu.

A důležitá jsou jména nás, kteří pevně stojíme za tímto názorem, jsou to poslanci Martin Kolovratník, Ondřej Babka, Stanislav Berkovec, Lubomír Brož, Marcel Dlask, Igor Hendrych a Aleš Juchelka. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a tímto tedy zahajuji všeobecnou rozpravu. A protože zde mám několik přednostních práv, tak já si dovolím zrekapitulovat, jako první vystoupí s přednostním právem pan předseda Okamura, jako druhý je přihlášen pan předseda Fiala a jako třetí je zatím přihlášen pan místopředseda Juchelka. Poté bychom přešli k jednotlivým přihlášeným v rámci rozpravy, tedy k ostatním poslancům. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vládní pětikoalice tady dnes navrhuje odvolat Luboše Xavera Veselého z Rady České televize, protože chcete místo něj dosadit vašeho koně. Hnutí SPD bude hlasovat proti odvolání Xavera Veselého z Rady České televize, jelikož pro jeho odvolání nejsou relevantní důvody. Vy z vládní koalice máte tady ve sněmovně většinu, takže si diktujete, co chcete. A to navzdory tomu, že v radě České televize by měly být rozprostřeny všechny názorové skupiny, tedy i ty, se kterými vy nesouhlasíte. Udělat z Rady názorový monolit, je přímo v rozporu se zákonem o České televizi a se základním principem, na jakém by měla rada České televize fungovat. To je ale vaší pětikoalici jedno a prosazujete nadále totalitní manýry. Kdo s vámi nesouhlasí, toho chcete zlikvidovat, odsoudit, cenzurovat.

Druhá věc je záminka, pod kterou chcete Xavera odvolat. Je to polemika Xaver versus Vášáryová. Odcituji slova Vášáryové, cituji: "Budeme se muset podívat, kolik procent voličů je vlastně fašistů, neofašistů, neonacistů," řekla. Dodala, že Robert Fico a jeho družina jsou vyčichlí lidé, od kterých nelze čekat nic pozitivního pro moderní Slovensko. A Vášáryová zakončila, cituji: "Tak uvidíme, nakolik se ztotožnili s hledáním voličů mezi těmi nesystémovými voliči, anebo dokonce vysloveně spodinou." Konec citátu Vášáryové.

Tuto citaci Xaver vložil do svého vysílání a poté, co poslal děti pryč od obrazovek, bývalé slovenské diplomatce Vášáryové vzkázal, budu citovat s vynecháním vulgarit: Milá zlatá Vášáryová, ty spodino, já ti ze srdce přeju, aby ti mráz roztrhnul pr... Poté ještě dodal, že to byla v branži kur... Konec citátu. Vynechal jsem samozřejmě ty vulgarity, abych je tady nedořekl, protože by mě mohla zase vládní koalice popotahovat.

Měla paní Vášáryová právo nazvat část voličů SMERu spodinou? Každý má právo na svobodný názor a jakkoliv s jejím názorem a dehonestací voličů premiéra Fica souhlasit nemohu, tak paní Vášáryové její právo říkat si, co chce, neupírám. Na straně druhé každý má právo v občanskoprávním řízení žádat po každém, kdo byl třeba bezdůvodně a neprávem dehonestován, nějakou satisfakci. To stejné svobodné právo říct názor na výroky paní Vášáryové mají ale i všichni ostatní lidé, včetně Xavera Veselého. Jakkoli bych nepoužil tak vulgární slova, platí zároveň právo Xavera vyslovit zase svůj názor a paní Vášáryová, pokud se cítí dotčená, tak se může obrátit na soud a žádat satisfakci.

To, co by ale v demokracii a právním státě nemělo být, je, aby do toho vstupoval stát, neřkuli parlament, a trestal někoho za slovní přestřelku. Tím spíše, když tento souboj vyprovokovala paní Vášáryová a Xaver byl pouze ten, kdo reagoval.

Když budu argumentovat přísně logicky, Xaverův výrok naopak ukázal, že Xaver do Rady České televize rozhodně patří. Podle § 4 zákona o České televizi mají radní zastupovat významné regionální politické, sociální a kulturní názorové proudy. Xaver Veselý nepochybně svým výrokem ukázal, že zastupuje velmi silný názorový proud, který je kritický k lidem, jako je paní Vašáryová. Označovat občany za spodinu, to mi připadá samozřejmě velmi neadekvátní. To je prostě fakt. Jak už jsem řekl na úvod, odvolat někoho za názor a navíc, pakliže to je reakce na urážky, je podle našeho názoru hrubě protizákonné. Pan Veselý sprostě hodnotil sprosté vyjádření. To rozhodně není důvod k jakémukoliv trestu a šikaně, zvláště v situaci, kdy se zastal obrovského množství občanů, těch, kteří byli označeni paní Vašáryovou za spodinu.

Znovu tedy zopakuji, že poslanecký klub SPD bude hlasovat proti odvolání Luboše Xavera Veselého z Rady České televize, a vyzývám vládní pětikoalici, aby přestala zavádět politiku strachu a šikany názorových oponentů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji, pane předsedo. A poprosím dalšího řádně přihlášeného s přednostním právem, a to je pan předseda Radim... (Námitky z pléna, že jsou ještě faktické poznámky.) Už tam máme faktickou. Já se omlouvám. Máme tam tři. Takže poprosím paní poslankyni Malou a připraví se paní poslankyně Nováková a poté s faktickou před přednostním právem ještě pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na pana poslance Jakoba, vaším prostřednictvím. Mám tady takovou prosbu. Abychom předešli zbytečným nedorozuměním, tak hned na začátek řeknu, že způsob některých vyjádření Xavera Veselého mi rozhodně není blízký, ale to neznamená, že ho tady budu moralizovat. Ale já mám vůči pětikoalici především jednu prosbu. Mohl by mi tady někdo z vládnoucí pětikoalice, prosím, vyvěsit stejně jako ve filmu Pravidla moštárny ta vaše pravidla, nějaký návod, podle kterých teda rozhodujete o tom, co je morální a správné, a co není? Já věřím, pane poslanče, že ten film podle knihy Johna Irvinga znáte. Protože ono to teď jako vypadá, že jet v Dozimetru, jezdit s majáčkem do hajan, dávat šifrovaný telefon na hraní dětem místo policie nebo lhát od rána do večera je pro vás jako pro vládní poslance naprosto v pohodě, ale říct sprostá slova na svém webísku, to už jako je špatně. Ale pozor, ono to jako není tak úplně jednoznačné, protože když mluvíte o lidech vulgárně na YouTube, tak to vám, prostřednictvím pana předsedajícího, a panu Lacinovi vadí, ale když někdo mluví jako kanál na síti X a systematicky uráží poslankyně, veřejně známé osobnosti a podobně, tak vaši zástupci z pětikoalice říkají, že máme odpouštět. Tak prosím vás, napište nám ta pravidla té vaší morálky, napište nám, pro koho to platí, pro koho platí rozdávání žlutých karet a jestli jich může být třeba 19 nebo 20 nebo 30, a pro koho jsou jenom karty červené. Přibijte nám pravidla té moštárny dole na čtyřce na vrata, než půjdete odsud, protože já si myslím, že pokud máte taková pravidla, tak my tady zbytečně celé volební období víříme noční prach, jo? A pokud žádná pravidla nemáte a žádná pravidla to nejsou a je to pouze výplod vaší nenávisti proto, že si lidé myslí něco jiného než vy, tak je to fakt další důkaz toho, že nejste to, co říkáte, ti demokraté, ale chováte se fakt stejně jako kdysi komunisti. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím s další faktickou, které nám tady postupně přibývají, a to paní poslankyni Novákovou, poté pan poslanec Fiala, poté paní poslankyně Peštová, pan poslanec Jakob a tak dále. Prosím.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já teď mluvím úplně za sebe jako člen mediálního výboru.

Můj důvod, proč budu hlasovat pro odvolání pana Veselého, vůbec nesouvisí s názory ani paní Vašáryové, ani pana Veselého. Kdybyste se mě zeptali, ke komu mám názorově blíže, tak by to zřejmě byl pan Veselý.

Další věc, kterou bych chtěla říct, je - my pana Veselého tím, že navrhujeme jeho odvolání z rady, rozhodně nijak nelikvidujeme, neničíme ve všech jeho dalších činnostech. My jenom říkáme, že ke kompetencím člena Rady České televize, který má dohlížet na to, aby generální ředitel České televize dodržoval etický kodex především, tak k těm kompetencím patří to, že je schopen se natolik ovládat, aby vyjádření, na které má jistě právo, vyjádřil adekvátní formou.

A směrem k předřečnici. Mně je odporné hrubé a sprosté vyjadřování, ať je z jakékoliv strany. V tom s vámi souhlasím. Ale my neničíme pana Veselého, my jenom říkáme, že se neumí ve formě svých vyjádření rozhodně ovládat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana předsedu Fialu s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já jsem si vzal faktickou, protože bych se asi nedočkal toho svého přednostního práva. Já chci říct, že to, co řekla paní Vašáryová, je pro mě úplně mimo mísu a je to něco nechutného. A já musím říct, že to, co se stalo premiéru Ficovi, jak ho postřelili, a spousta lidí na Facebooku schvaluje to střílení na demokraticky zvoleného premiéra, to je podle mě útok na demokracii. A Vašáryová ty lidi kolem Fica nazvala, že jsou to neofašisti, neonacisti, a s tím já zásadně nemůžu souhlasit.

Já vám řeknu, co je ten problém. Pan Jakob to tady řekl. Ten návrh přece zní - a já to teď budu parafrázovat - vážení soudruzi, bylo by dobré, protože soudruh Veselý se protiví našemu režimu, tak je potřeba s ním ukončit jakoukoliv společenskou, politickou činnost.

Takže my se tady dostáváme do padesátých let. Do padesátých let. A já vím, co vám na tom vadí. Vám nevadí ani to, co řekl pan Veselý. Ale vám vadí to, že pracuje v nějakém soukromém kanálu, který nesdílí ty vaše hodnoty, který neříká ty vaše režimní řeči, který si říká, co chce. A to je ten problém. To je ten problém, že pan Veselý říká to, co si opravdu myslí. Takže proto se s ním chcete jednoduše vypořádat. Prostě vy jste zjistili, že pan Veselý není člověk, který opakuje to, co vy tady opakujete každý den několikrát. A já se toho rozhodně nebudu účastnit. Já se nechci vracet do padesátých let minulého století.

Vážený pane předsedající, dovolte, abych si vzal přestávku na jednání poslaneckého klubu hnutí SPD do 13 hodin. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a tímto tedy vyhlašuji přestávku do 13 hodin.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: (Po chvíli.) Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že byla vyhlášena pauza, mám ještě jedno sdělení, že přerušujeme 108. schůzi Poslanecké sněmovny do pátku 12. července do 9 hodin.

Připomínám, že ve 13 hodin bude tedy zahájena 110. schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

(Schůze přerušena v 12.01 hodin.)

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP