Neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

To znamená, že koncesionářský poplatek budou muset platit i ti, kteří televizi či rádio vůbec nesledují - to jsem já, k tomu se hrdě hlásím, nikomu to ani nedoporučuji, kteří se na nás dívají - a z této povinnosti se nemohou vyvázat ani čestným prohlášením o tom, že Českou televizi a Český rozhlas nesledují. Je to nespravedlivé a také nepřijatelné. Dokonce bych řekl, že je to skandální.

Dalším problematických bodem návrhu je zavedení koncesionářských poplatků pro firmy podle počtu zaměstnanců. Společnost s 25 a více zaměstnanci má automaticky platit pětinásobek výše poplatku pro domácnost a pod 100 zaměstnanců desetinásobek výše poplatku pro domácnost a pro firmy s více než 500 zaměstnanci stonásobek výše poplatku pro domácnost. Těchto firem je v České republice podle Ministerstva kultury 1 062. Takhle si Česká televize přijde navíc o 865 milionů korun ročně a Český rozhlas o 331 milionů. Jedna taková společnost ročně nasype České televizi 180 000 korun a Českému rozhlasu 66 000 korun. Veřejnoprávním médiím tak každý rok přidá skoro čtvrt milionu korun. A za co? Že mají možnost zaměstnanci na výrobní lince sledovat Českou televizi? Nebo při slévání oceli poslouchat Český rozhlas? No to je absurdní. Absurdní. Naprosto absurdní. Jak může být ospravedlnitelné, aby firmy platily obrovské sumy za službu, kterou jejich zaměstnanci možná ani nevyužívají? Je to jen samozřejmě další odrbávání podnikatelů ze strany Fialovy asociální a neschopné vlády. No určitě i zaměstnanci televize Nova nebo CNN se dívají na Českou televizi například, když už jsme u toho. Absurdní, skandální, neuvěřitelné, arogantní! A aby toho nebylo málo, tak vláda chce zvyšovat poplatky o inflaci, představte si, pouhým nařízením. Takže tu inflaci, kterou vzali důchodcům a nechali církvím, tak tady samozřejmě v rámci korupce to budou navyšovat. No. Ty důchody, co jsme teď dostali na příští rok, tak tam to ani nepokryje inflaci. Takže to je ten přístup, vážení spoluobčané. Takže to nebude zákon projednávaný ve Sněmovně, v Senátu, podepsaný prezidentem, ale nařízení vlády. Jaká to náhoda.

Otevřeně se zde ukazuje, že nejde o zajištění financování veřejnoprávních médií, ale o snahu zavést nový mechanismus zdanění, který se vyhýbá demokratickému dohledu. Tady předřečníci mluvili o demokracii, ale nevím, co tím myslí, asi demokracie z jejich pohledu. Zabetonování se navždy. Způsob, jakým Fialova vláda navrhuje zvýšení koncesionářského poplatku, není nic nového než nová forma plošné daně. Proto bychom neměli hovořit o koncesionářských poplatcích, ale o televizní a rozhlasové dani. Je to nová forma zdanění, která zatíží téměř všechny občany a firmy bez ohledu na to, zda se dívají na Českou televizi a poslouchají Český rozhlas. To ostatně konstatovala i Legislativní rada vlády, která doporučuje, aby s ohledem na svou povahu a účel byly do budoucna televizní i rozhlasový poplatek upraveny jako daně a byly spravovány podle daňového řádu. Rozhlasový poplatek i televizní poplatek naplňují teoretickou definici daně v širokém smyslu. V takovém případě by se měly spravovat v nalézací i platební rovině podle daňového řádu, nicméně tomu tak není, což je koncepčně chybné a matoucí řešení, uvedla rada ve svém stanovisku k novele zákona.

Hnutí ANO má za to, že by se koncesionářské poplatky měly zrušit a že by se média měla financovat, veřejnoprávní média, nezávisle, jak tady pánové se snaží tvrdit a všichni se jim smějeme. Že by se média měla financovat prostřednictvím rozpočtu, což je spravedlivější a efektivnější řešení. Mimochodem zrušení koncesionářských poplatků chtěli v roce 2009 i někteří politici ODS. Pan ministr kultury je taky z ODS. Ale ta ODS tehdy byla pravicovou stranou, nikoliv progresivistickou, nafialovo natřenou levicí.

V posledních letech každopádně mnoho evropských států již upustilo od systému koncesionářských poplatků. Například v Belgii, Nizozemí, Itálii, Švédsku, Dánsku, Finsku, na Islandu nebo Litvě jsou veřejnoprávní média financována ze státního rozpočtu a nikdo nekvílí, že tam stát likviduje veřejnoprávní média. Loni to udělalo Slovensko, o rok předtím Francie. Ve Velké Británii se již několik let diskutuje, zda by občané měli nadále platit koncesionářské poplatky, které tvoří největší podíl na příjmech veřejnoprávní korporace BBC. V Evropě dokonce více států veřejnoprávní média financuje z rozpočtu než koncesionářskými poplatky. Koncesionářské poplatky přežívají jako relikt 20. století jen v deseti, dobře poslouchejte, v deseti evropských zemích.

Tyto diskuse jsou tedy důležité a relevantní pro nás, protože ukazují, že existují alternativní modely financování, které mohou být spravedlivější a efektivnější než stávající systém. Debaty bychom se tedy neměli bát. Financování veřejnoprávních médií má, jako ostatně cokoli, být předmětem vážné demokratické diskuse bez emocí a hysterických výlevů. Do budoucna bychom tedy chtěli financovat veřejnoprávní média z rozpočtu a v současné době jsme jako hnutí ANO navrhovali alespoň změnu v koncesionářských poplatcích, která by byla spravedlivější a ohleduplnější vůči našim občanům.

V našem návrhu jsme se zaměřili především na ochranu nejzranitelnějších skupin obyvatelstva. Navrhujeme - a já jsem to navrhl jako poslanec, je to sněmovní tisk 294 a je to můj návrh z 8. září 2022 - novela o rozhlasových a televizních poplatcích. A v našem návrhu jsme se zaměřili na ochranu nejzranitelnějších skupin obyvatelstva a navrhujeme, aby osoby, které pobírají starobní nebo invalidní důchod, osoby se zdravotním postižením a nezaopatřené děti byly osvobozeny od povinnosti platit koncesionářské poplatky. Ale samozřejmě pětikoalice tenhle návrh ignoruje, naopak přichází s dalším navýšením. Přesněji řečeno osvobozeny by byly osoby, jimž vznikl nárok na starobní nebo invalidní důchod nebo na průkaz osoby se zdravotním postižením a dále nezaopatřené děti. Tato osvobození by platila, pokud tyto osoby žijí osaměle nebo pokud žijí společně s jinou osvobozenou osobou.

Tento krok je nezbytný pro zajištění podpory těch, kteří se potýkají s největšími životními výzvami kvůli zvýšené finanční a sociální zátěži v souvislosti s raketovým růstem cen energií, potravin i dalších základních komodit, které má svou nečinností a neschopností na svědomí Fialova vláda, ano, která ničí naší zemi, naše životy. Osvobození těchto lidí od povinnosti platit televizní a rozhlasovou daň by jim poskytlo nezbytnou úlevu. Náš návrh by zajistil, že nejzranitelnější členové naší společnosti nebudou zatíženi dalšími finančními náklady, které si nemohou dovolit. Je důležité zdůraznit, že naše návrhy nejsou jen teoretické, jsou praktické a proveditelné změny, které by měly pozitivní dopad na životy mnoha našich spoluobčanů. Oproti tomu současný návrh Fialovy vlády na zvýšení a rozšíření koncesionářských poplatků je nejen nespravedlivý, ale také neefektivní. Nezohledňuje realitu, ve které se mnoho našich občanů nachází, a nebere v úvahu potřeby těch, kteří jsou nejvíce postiženi současnými ekonomickými a sociálními problémy, které způsobila tahle nejhorší, nejprolhanější, nejasociálnější vláda od vzniku samostatné České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP