Neautorizováno !


(10.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, takže pevně doufám, že toto doplnění vypadne, protože dát veřejnoprávním médiím takovou pravomoc, to je jako udělat kozla zahradníkem nebo Piráta protidrogovým koordinátorem - včera konečně skončil ten propagátor drog, ale pan Bartoš toho lituje - nebo členovi ODS svěřit boj proti korupci. To je asi podobné.

Pojďme se ale podívat na pár příkladů toho, jak zaměstnanci České televize a Českého rozhlasu poskytují objektivní a ověřené, ve svém celku vyvážené a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Určitě si, vážení spoluobčané, vzpomenete, vždycky to má velkou sledovanost, na ty předvolební debaty. Ne? Tak pojďme se k tomu vrátit. 6. října 2021 se na České televizi konala závěrečná debata před volbami do Poslanecké sněmovny, kterou vedla moderátorka Witowská, toho času a vlastně dodnes v politickém střetu zájmů kvůli svému partnerovi. Tehdy mě tato paní ve finální debatě osočila z toho, že když jsem v roce 2009 kupoval nemovitost ve Francii, tak jsem plánoval i vstup do politiky. Takové tvrzení je zcela scestné, to ale paní moderátorce nebránilo vypouštět taková moudra v přímém přenosu. Normálně si to vymyslela. A já mám na to i svědka, protože paní Kubátová, nevím, jestli ještě pracuje u bakalovců, to je totálně protibabišovské médium a proti hnutí ANO, dobře ví, že ten rozhovor v září 2011, kde to všechno vzniklo, tak že to bylo (nesrozumitelné). Ale paní Witowská už věděla. No tak ona věděla hlavně to, že někdo, její přítel a přítel po boku, si vybral prezidenta už v roce 2018. To byl dobře plánovaný a dlouhodobý projekt. Takže toto je ukázkový příklad toho, jak vypadá zaujatá novinařina. Předvedla vlastně, že jsme nepohodlné opoziční strany, jo. Kritiku vůči názorovým oponentům u nich nahradila nesnášenlivost a někdy až nenávist živená nejen penězi oligarchů, ale bohužel i koncesionářskými poplatky.

Takže teď Česká televize předvedla tu novinařinu, respektive tady pan moderátor Řezníček, ten pracoval v tom správném prostředí při prezidentské debatě, kde jsem diskutoval s Petrem Pavlem. Jo? A to není můj výmysl, to je analýza, která konstatuje na základě zadání Rady České televize - a tu analýzu vypracoval profesor Jan Jirák a docent Martin Charvát, hlavně to viděli diváci v přímém přenosu u televizních obrazovek - analýza konstatovala, že přístup moderátora byl k oběma kandidátům nerovný od samého počátku. Petra Pavla nechal moderátor volně mluvit bez přerušení a nakonec k Pavlovovu hodnocení kampaně zaujal souhlasné stanovisko, když sdělil Babišovi, že má možnost se svému sokovi omluvit. Ve studii se píše: Zvolenými otázkami - to je ta nezávislá analýza - tím, že Petra Pavla nepřerušoval - to dobře známe, ne, Patrik to zná dobře a ostatní, Karel Havlíček, ale oni tam jdou, já už tam nechodím, chválabohu, takže nepřerušoval Petra Pavla a je to normální, že přerušuje jen naše lidi Česká televize - nechal ho všechny odpovědi doříct a potvrdil souhlas s jeho hodnocením kampaně, vytvořil obraz kandidáta, který má takovou autoritu, že může kampaň, které se zúčastní, reflektovat a k formulování svých stanovisek si umí zjednat dost prostoru. Expozice duelu byla jednáním moderátora vychýlena směrem ke zdůrazňování nedůvěryhodnosti jednoho kandidáta - to je stále ta analýza - a věrohodnosti a autority kandidáta druhého, konstatovali autoři analýzy. Zatímco Petr Pavel dokončil prakticky všechny své repliky bez přerušení a jen zcela výjimečně ho moderátor usměrnil, Andreji Babišovi moderátor skáče do řeči, a to i promluvami, které ho jednoznačně staví do pozice advokáta Petra Pavla, napsali renomovaní akademici. No co si to dovolujou vůbec?

Moderátor předvedl také cílenou manipulaci, když mi nedal dostatečný prostor se jasně vyjádřit k článku 5. Nato dezinpretoval moje vyjádření tak, aby vypadalo, že by nechtěl, aby v hypotetickém scénáři Česká republika přispěchala na pomoc napadenému Polsku, když jsem se vyjadřoval v tom smyslu, že takovou debatu ani nechci připouštět, protože by to znamenalo třetí světovou válku vedenou jadernými zbraněmi. Ano, já jsem tehdá řekl, že nepošlu mého syna do války. Nepošlu. Ale -

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane předsedo, já vás budu muset na chviličku přerušit.

Dovolte, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci a vážení členové vlády, dovolte abych na galerii pro hosty přivítal předsedu Knesetu Státu Izrael, Jeho Excelenci pana Amira Ochanu. (Přítomní povstávají a dlouze potleskem vítají hosty.) Stejně tak dovolte, abych přivítal i všechny členy jeho delegace Knesetu Státu Izrael.

Děkuji a můžeme pokračovat, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Určitě zdravíme naše přátele z Izraele a myslím si, že jsou zděšeni, co se stalo ve Francii, kde vyhrála extrémní levice. To naše média neříkají, jen že je extrémní pravice. Ano, my jsme se spojili proti legální migraci s lidmi, kteří nechtějí, abychom se stali cizinci v naší zemi. A to, co se děje v Evropě, a samozřejmě Izraele se to týká, je hrozné. Hrozné. Jo? Takže určitě zdravím kolegy v Izraeli, zdravím Bibiho, držím mu palce. Vždycky jsem podporoval Izrael. (Potlesk.)

No, takže jdeme dál. Vyhaslá moderátorská hvězda České televize Železný v lednu 2022 ukázal svoji profesionalitu a nestrannost, když v živém vysílání pořadu Události, komentáře neudržel své emoce na uzdě a ve vzteku hodil po našem poslanci Patriku Nacherovi papíry. No, tady mám citaci. Patrik nám to určitě bude tady vykládat, jak to bylo. Ne? Události, komentáře. Proč tam chodíte vůbec? Ne? Reportéři, 168 hodin, Newsroom, Moravec, všechno provládní pořady, kde vám jenom skáčou do řeči, dehonestují. Minule jsme si dovolili, nikdo nešel za nás do pořadu Události, komentáře komentovat frakce. A co je vás do toho, vážená televize? My budeme chodit tam, kde my chceme! My nejsme vaši podřízení! A může stokrát vaše redaktorka říct, že jste nás zvali. Jo? Já už k vám nechodím, jediný slušný tady, co se bavíme, je Petr Vašek, ne? Ten je objektivní. Chudák zase má polibek smrti. Ale to nevadí, aspoň za mě, já se s ním bavím. Takže... A proč jsme měli mluvit o té frakci? Ještě nebyla hotová. My budeme mluvit, kdy chceme. Můžete si tam nechat tu vaši židli, kolikrát chcete. Nás to vůbec nezajímá. Nejsme vaši podřízení. Vy žijete z našich peněz! A teď mluvím za dost občanů České republiky. No, takže ty papíry, ne? Jako pan redaktor samozřejmě v minulosti tam na Twitteru vždycky měl výlevy vůči Babišovi. Ne? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP