Neautorizováno !


(10.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No a potom tady máme našeho oblíbeného moderátora Moravce, který je hlásnou troubu pětikoalice a jejím loajálním obhájcem. Vždycky když tam jdete, tak kolik jich je? Dva na jednoho, tři na jednoho. Příkladem za všechny byl jeho rozhovor před slovenskými parlamentními volbami, ve kterém kritizoval české a slovenské politiky. Václava Klause označil za gubernátora Putina v České republice. Dobře slyšíte, v uvozovkách. Moravec označil Václava Klause za gubernátora Putina v České republice. A pak na mě toxicky zaútočil, na můj slovenský původ. Ano, já jsem se narodil v Československu. A stěžujte si u Klause a Mečiara. Kdyby nerozdělili Československo, tak tady nejsem a možná jsem si mohl ušetřit politiku. Takže Moravec, ne? Slovenský původ. A tohle říká člověk, který vede hlavní politickou debatu na České televizi a který vyučuje budoucí novináře na univerzitě. To je neuvěřitelné.

Tím nijak nezpochybňuji jeho právo na názor. Co ale zpochybňuji, je právo jej veřejně ventilovat a podle toho přistupovat ke své práci, když dělám ve veřejnoprávním médiu, jehož provoz je hrazen z peněz daňových poplatníků. Každý má právo trousit moudra na Twitteru. Ale pak, pokud existuje v mediálním prostředí elementární kultivovanost a pravidla, nemůže takový člověk pracovat ve veřejnoprávním médiu. Ne proto, že má nějaký názor, ale proto, že diskredituje a podkopává důvěryhodnost takového média a za peníze daňových poplatníků se snaží ovlivňovat veřejné mínění pro stranu, které fandí. A ať se to líbí, nebo ne, stejně jako politik zůstává politikem i v soukromí, tak novinář pracující ve veřejnoprávním médiu také zůstává novinářem pracujícím pro veřejnoprávní médium i v soukromí. Takže jako úplně je neuvěřitelné, když se podíváme, jak pan redaktor tedy ještě vlastně učí, učí studenty etický kodex. To nechápu, jak může jako učit na Karlovce etický kodex. Fakt tomu nerozumím.

A samozřejmě dělá, co chce. Má pořady, tady jsou různé články. Další milion eur pro Moravce a spol. na hledání dezinformace. Velký byznys za tím. Americká technologická společnost Google poskytne významnou dotaci ve výši milion eur centru Václava Moravce na boj s dezinformacemi. Tak už ho máme tady, už víme, proč to tam je vlastně. To je jeden, který bude říkat: všechno, co je hnutí ANO, to je špatně. No, takže americká společnost Google mu - tady dostane - a to vlastně řekl bývalý zmocněnec pro média a dezinformace Michal Klíma, to je ten od Radečka Pokorného, ne?, který stále tady tahá za ty nitky, no, tak dostane milion eur na dezinformace. No a to jsou dezinformace... Doposud měli 1,5 milionu eur, to pochází samozřejmě z Evropské komise, takže vlastně my všichni taky to platíme. Takže to už je jasné, jak to s těmi dezinformacemi bude, kdo to bude jako řešit a jak o tom budou mluvit.

Ale nejde jenom o jednotlivce, ale také o nechvalně známé pořady typu 168 hodin a Reportéři. Uvedu pár příkladů. Pořad 168 hodin vytahala loni za uši Rada České televize za porušení hned tří článků Kodexu České televize během reportáže o manželství stejnopohlavních párů. Rada České televize konstatovala, že reportáž byla jednostranně zaměřená, protože dala prostor pouze zastáncům změn v instituci manželství a odpůrci nedostali vůbec možnost vyjádřit své názory. Zdroj: Echo24, Obhajoba Fridrichové neuspěla. Rada České televize dala za pravdu stížnosti Aliance pro rodinu. Podobné stanovisko Rada České televize zaujala kvůli reportáži pořadu Newsroom, v níž byla platforma Zdravé fórum označena za dezinformační a za šiřitele nebezpečných výmyslů, aniž by měla možnost se nějak vyjádřit. Zdroj: Novinky, Newsroom ČT porušil kodex, když nedal prostor pro vyjádření. No, škoda, že to někdo nenapíše k těm Reportérům, ale k tomu se dostanu. Ředitel má vyvodit důsledky.

A konečně nesmíme zapomenout na pořad Reportéři, kde podřízení museli mňoukat před panem Wollnerem, který byl obviněn z bossingu, šikany i sexuálního obtěžování a který nakonec musel potupně z České televize odejít. Zdroj: iDNES, Nový šéf ČT řešil Wollnera a mňoukání ve střižně. Ne? Ta Dobiášová tam nemohla točit ten Dozimetr, ne? To by přece - ale to, že reportéři točili, nevím, desítky reportáží jenom o Babišovi a o Agrofertu a stále dokola různé nesmysly. Klasika. Wollner mňouká a je nemocný Babišem. Taky potřebuje psychiatra jako někteří antibabišovci. U těchto pořadů je názorně vidět, jak si je jejich hlavní postavy zprivatizovaly a často je zneužívaly a dodnes zneužívají pro vlastní politické cíle, protože o předávání nestranných informací veřejnosti jim vůbec nejde. Jo? Takže zdravíme pana ředitele České televize, který přišel na náš klub, my jsme mu řekli náš názor na celou problematiku, ale možná ho to může zajímat.

Kodex České televize a Českého rozhlasu. V této souvislosti si myslím, že je relevantní, ano, abych se věnoval etickému kodexu obou veřejnoprávních médií. Budu mluvit o Kodexu České televize, protože Kodex Českého rozhlasu je skoro totožný, takže je to vlastně stejné. Doporučuju všem lidem, aby si těch necelých padesát stránek přečetli, a možná, uvidím, vám je přečtu později, protože alespoň názorně uvidí, kam se za těch dvacet let naše veřejnoprávní média posunula. A myslím si, že se v konfrontaci s každodenní realitou, kterou lidé vidí na televizní obrazovce a slyší v rádiu, se občané u některých pasáží velmi hořce zasmějí. Já jsem se taky smál. Budu citovat články a jejich pasáže, které mě zaujaly.

Velmi výživný je článek 5 - Péče o informace ve zpravodajství a aktuální publicistice a článek 6 - Diskusní pořady a pluralita.

Článek 5 Péče o informace ve zpravodajství a aktuální publicistice

5.1 Prvořadým úkolem České televize je zprostředkovávat informace ve zpravodajských a aktuálně publicistických pořadech. - No, vidíte, to je asi novinka pro redaktory v České televizi. Tady je to jasně psané. Ne názory a obhajobu vlády, ale informace, i ty, co jsou vládě nepříjemné, jako kauza Dozimetr, kampelička, ten poradce, co tam pral prachy v té kampeličce, pamatujete, ještě stále je poradce, porušené sliby pana premiéra, barmská neziskovka, původ jeho majetku, na to se mě vždy všichni ptali. Pana premiéra, který má své pořady, plno pořadů má v provládním Blesku a další, no, tak ty se neptají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP