Neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Čl. 5.3 Aktuální publicistické pořady v České televizi nabízejí především kritickou reflexi reality, musí jít do hloubky věcí, zjišťovat pravé příčiny jevů a popsat rozsah následků. Publicistické pořady také dávají ucelenější prostor aktérům událostí vyjádřit argumenty, jimiž zdůvodňují své postoje. - O tom, jak redaktoři České televizi zástupcům hnutí ANO a dalších opozičních stran skáčou do řeči - Patrik Nacher, ten to asi miluje a dělá to skvěle, že tam chodí - a nenechají nás domluvit bych mohl vyprávět velmi dlouho, ale já už tam nechodím. A když jsem napsal Moravcovi dopis, že tam nikdy nepřijdu, tak ho nikdy nezveřejnil a znovu tam dával nějakou židli. Tak ještě jednou, Česká televize, už nikdy nepřijdu do žádné debaty k vám. A minule, když tam byl Karel, tak zase tam byli za koalici SPOLU tři. Když jsme byli v debatách do komunálních voleb, Řezníček, ten správně edukovaný, tak jich tam bylo pět. A jak to oni dělají? Jako pustí reportáž, oni se všichni vyjádří, a když my se chceme vyjádřit, tak se nevyjádříme. Už je to tak průhledné všechno. Takže prakticky každou nedělní debatu, každé interview, každé Události, komentáře moderátoři nenechají naše zástupce pořádně ani domluvit.

Při sledování vývoje demokratické společnosti je nezbytné uvádět investigativní publicistické pořady věnující se závažnému porušování zákona, korupci a ochraně práv a zájmů občanů. - Je zvláštní, že korupční kauza Dozimetr nebo zmizelé stamiliony v kampeličce pana premiéra veřejnoprávní média jaksi přehlížejí.

5.4 Zařazení a pořadí informací ve zpravodajské agendě se řídí vahou předpokládaných dopadů na život obyvatel České republiky. - Proto je samozřejmě při zpravodajství preferována pětikoalice. Ano, tak to je jako fakt výborné, protože všichni víme, co tahle pětikoalice dělá se životy našich spoluobčanů.

5.6 Ve zpravodajství a aktuální publicistice Česká televize dbá na přesnost a nestrannost spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti. - No a přesnost a nestrannost jde ruku v ruce s Českou televizí, jako je pravdomluvnost a plnění slibů ruku v ruce s Petrem Fialou.

5.7 Česká televize striktně rozlišuje mezi zprávou a hodnotícím soudem, komentářem. - To je výborný vtip. To je jako tvrdit, že Petr Fiala rozlišuje mezi pravdou a lží.

Zprávou se rozumí skutkové tvrzení informující o určitém ději nebo stavu. Zpráva také zpravidla obsahuje informaci o postoji hlavních aktérů události, která je předmětem zprávy. Oproti zprávě vyjadřuje hodnotící soud názory, postoje nebo pocity. Česká televize musí dokázat pro diváky jednoznačnou formou oddělit zprávu od hodnotícího soudu. Zvláště není přípustné směšovat zprávu a hodnotící soud v jedné větě redaktora. Rovněž není dovoleno vydávat pouhé domněnky za zprávy. - Tak to jsem moc rád, že to Česká televize má rozdělené, jen vypadá to tak, že ten kodex její redaktoři, vážený pane řediteli Součku, nikdy nečetli - tak doufám, že vy si ho přečtete a uděláte jim seminář, pošlete je na školení - nebo mají základní potíž s porozuměním psanému textu. Já vám ho možná i přečtu potom.

5.8 Zpráva musí být založena na zjištěních a ověřených údajích. Česká televize je při získávání a zpracovávání informací plně podřízena imperativu zjistit a divákům zprostředkovat pravdivý obraz skutečnosti. - Je zvláštní, že Petra Fialu s jeho lhaním nikdy Česká televize pořádně nekonfrontovala. Tam nepouštějí ta videa. Nepouštějí. Mně Witowská na posledním interview, co jsem tam byl, pouštěla nelegální odposlechy, které tady tahle parta polistopadová na mě zorganizovala, nelegální odposlechy vytržené z kontextu, ale to mi pouštěli. Panu premiérovi samozřejmě nepouštějí nic, protože jsou v týmu. To je jeden tým. Aha, pardon, ještě pokračuji - a divákům zprostředkovat pravdivý obraz skutečnosti. A v případech, kdy to pro nemožnost opatřit si všechny informace není bezezbytku uskutečnitelné, postupovat s cílem pravdě se maximálně přiblížit. Zamlčení důležité informace nebo potlačení jeho podstatného aspektu bude vždy hrubým porušením tohoto imperativu.

5.9 Česká televize smí odvysílat zprávu ověřenou alespoň ze dvou důvěryhodných a na sobě vzájemně nezávislých zdrojů. - Ano, to známe, jak v České televizi fungují důvěryhodné zdroje. To jsou ti experti. Oni totiž ten systém, ten polistopadový kartel, mají stejné experty, to jsou různí takzvaní experti. A vážení spoluobčané vždy se musíte ptát, kdo je platí, kde byli. Protože samozřejmě ti politologové někdy pracují pro takovou stranu, potom pracují zase pro jinou stranu, ale vždycky je to často o penězích a ti experti - a já vám dneska o těch expertech budu ještě vyprávět. - Takže dva důvěryhodné, na sobě vzájemně nezávislé zdroje. Pouze v případě informací, které oficiálně zpřístupnily veřejné úřady a instituce, postačí jeden oficiální zdroj, není-li z okolností zřejmé, že jde o nepravdivé nebo nepřesné údaje. Pokud je v naléhavých případech pro nemožnost ověřit informaci u druhého zdroje a s ohledem na váhu veřejného zájmu, k němuž se zpráva vztahuje, výjimečně nezbytné odvysílat informaci pocházející pouze z jednoho zdroje, musí na to být divák upozorněn.

5.10 Hodnotící soud je vždy subjektivní a není ze své povahy podrobitelný důkazu pravdy. To však Českou televizi nezbavuje povinnosti zařazovat do vysílání zpravodajských a aktuálně publicistických pořadů jen takové hodnotící soudy, které jsou prezentovány čestně a bez klamavé manipulace s fakty, kterými má být hodnocení odůvodněno. - No a manipulací a hodnotících soudů ze strany moderátorů České televize by vydalo víc než na román od Aloise Jiráska. - Tato povinnost však nebrání zprostředkovat divákům hodnotící soudy aktérů Událostí, v takovém případě Česká televize ponechá na divákovi, aby si učinil vlastní názor, zda aktéři Události prezentují hodnotící soudy čestně.

5.14 Redaktoři České televize si musí při vystupování ve zpravodajsky a aktuálněpublicistických pořadech počínat tak, aby divák nemohl rozpoznat, jaký mají na věc, o níž informují, názor. - Jako mě strašně baví, to si dohledám, když teď byla Klára Dostálová na debatě o frakci, no tak ten redaktor, já nevím, jestli to bylo v rozhlasu, jí vlastně tvrdil úplně stejné věci, ty nesmysly a bláboly pětikoalice. Zase tam nám montovali Putina, tyhle blbosti. Oni samozřejmě dělají rešerše, ale jak jim vyhovují. Rešerši, že pan Fiala spolupracoval s Posseltem velice intenzivně a my jsme vždycky byli proti - Benešovým... zrušení, samozřejmě nikdy to nebylo pro nás vůbec žádné téma. Kdo stále tady otvíral tu otázku? No samozřejmě že lidovci a samozřejmě další, kteří chtěli jednat s Lichtenštejny a vlastně to měnit. My jsme to nikdy nechtěli. A není pravda, že by to chtěli Svobodní nebo Orbán. Je to nesmysl, jsem to jednou tady četl. Ale oni do toho namontují vždycky všechno. No, takže samozřejmě to je jeden tým. Stejně jak mluví pětikoalice, tak někteří vybraní redaktoři mluví stejně. Takže je jasné, že podle toho etického kodexu se v České televizi nikdo neřídí, no a láska k Fialově vládě a pětikoalice vítězí nad jakýmkoliv kodexem.

Článek 6 Diskusní pořady a publicistika

6.1 Česká televize vytváří prostor pro pořady představující diskusní konfrontaci idejí, myšlenek a konceptů vztahujících se k důležitým otázkám veřejného zájmu. Dramaturgie diskusních pořadů musí brát na zřetel zkušenost, že téměř na každý problém mohou lidé nahlížet z různých úhlů a že vývoj společnosti je vlastní názorový střet. - Dramaturgie to možná na vědomí bere. Škoda, že to nevyřídila i redaktorům. - Česká televize dbá, aby hlavní názorové proudy sporu dostaly rovnoměrný prostor k vyjádření. Pokud to není možné zajistit, musí roli kvalifikovaného oponenta sehrát moderátor nebo jím pozvaný host, především uváděním protikladných, v diskusi nezastoupených argumentů. - Tak to je fakt skvělý vtip, protože vždycky, když zástupci našeho hnutí jdou do debaty proti zástupci pětikoalice, tak jdou do přesilovky: zástupce vlády a moderátor. Základní princip ďáblova advokáta Česká televize vyměnila za obhájce vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP