Neautorizováno !


(11.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

6.2 Naplňování čl. 6.1 předpokládá také vysílání diskusí politiků v rámci demokratické soutěže politických stran a hnutí. Časový prostor, který je dán jednotlivým politickým stranám a hnutí, musí být ve svém celku vyvážený. Vyváženost se posuzuje zejména podle váhy jednotlivých politických stran v demokratické společnosti odvozené především z výsledků voleb do hlavních orgánů zastupitelské demokracie. Zároveň je však třeba zajistit, aby poměr mezi diskusními vystoupeními činitelů vládních stran a stran opozičních byl v souhrnu poskytnutého prostoru přibližně vyrovnaný. Česká televize také vytváří podmínky pro přiměřenou účast mimoparlamentních politických stran a hnutí v těchto diskusích. - No, názorný příklad jsme, vážení spoluobčané, viděli ve finále debaty do Evropského parlamentu, kde pětikoalice kandidující jako tři subjekty měla v diskusi pět zástupců plus moderátora a z opozice byly dvě strany. No, a chyběli Motoristé a Stačilo. Takže to je přiměřená účast mimoparlamentních stran a vyrovnaný čas pro opozici a vládu. No, takže viděli jsme, Karel bojoval proti všem jako, no. Ale to je klasika, bylo to i předtím - komunální volby 2022. Kolik jich tam bylo? Pět jich tam bylo. A teď budou krajské volby. A co tam bylo za témata? Vždycky tam dají nějaké téma, které je kritické vůči nám, a už nemáme možnost se vyjádřit úplně. Úplná klasika, stále dokola, stálá strategie.

6.4 Česká televize pravidelně, nejméně jednou za čtvrt roku, uveřejní analýzu vyváženosti svého programu včetně porovnání prostoru, kterého se ve vysílání dostalo politickým stranám a hnutím. Vypracování takové analýzy objedná u renomovaného a na České televizi nezávislého odborného pracoviště. - Jsme za polovinou roku 2024 a na webu ČT, České televize, jsem dohledal jen dvě analýzy o zpravodajství v Gaze.

6.5 Moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj. Moderátoři vždy iniciují otevřenou výměnu názorů mezi pozvanými diskutujícími, současně však dbají na dodržování pravidel čestně vedené diskuse. - To je jako další výborný vtip. Stranickou příslušnost spousta moderátorů na České televizi deklaruje na sociálních sítích a často stačí jedna otázka před kamerou a je naprosto jasno, proč zcela objektivně lze říkat, že Česká televize je provládní televize.

6.7 Pokud některý z pozvaných hlavních aktérů určitého sporu odmítne účast v diskusi, Česká televize seznámí diváky s důvody, kvůli kterým se tak stalo. - Když jsem napsal dopis panu Moravcovi, že nebudu chodit do pořadu, a nejsem si vědom, že by můj dopis a stanovisko někdo v televizi přečetl. Vůbec. Česká televize postupuje při jednání o účasti diskutujících dle obdobných zásad jako při jednání s respondenty. Čl. 16.3 a 16.10.

Článek 14 Presumpce neviny

14.1 Česká televize je povinna respektovat zásadu presumpce neviny, z níž vyplývá, že až do pravomocného výroku o vině se na člověka hledí jako na nevinného a nelze mu přičítat spáchání trestného činu nebo přestupku. Česká televize má však vždy povinnost zdržet se výroků, aniž by bylo na podezřelého, obviněného, pohlíženo, jako by již byl pravomocně odsouzen. - Ano, určitě. V pseudokauze Čapí hnízdo, která se stala v roce 2008 a která byla načasována na volby 2017 a kde údajně ten policista toho kmotra dostal hezký balík, tak to byla krása. Tak to jeli stále od rána do večera. Nikdy nerespektovali zásadu presumpce neviny a o tom jsem se přesvědčil opakovaně. I lži o mé rodině a tak dále.

Článek 15 Respekt k soukromí

15.2 Česká televize podle etického kodexu se zdrží uveřejňování obrazových a zvukových materiálů natočených na prahu domu, bytu či kanceláře dříve, než k takovému natáčení získá souhlas osoby - No tak si představte. Nedávno, jak byla kampaň, tam jsme - to byla vlastně závěrečná debata v Praze, tak přišla ta šílená redaktorka, ale oni to mají ve zvyku, jo, a začala hned mě natáčet a zase mě zkoušela z Agrofertu, jo? Přitom dobře musí vědět, že je lex Babiš a že já tam nejsem a nemám k tomu co říkat. Ten nevychovaný redaktor tady taky, ani nepozdraví, nepředstaví se a hned vám strkají mobil. No ale dělá to samozřejmě i náš slavný provládní redaktor tečka cz, ne? Známe ho. Aktuálně.cz, bakalovci. Že nešel do Moravskoslezského kraje se podívat, kolik tam toho rozkradl a kolik vytuneloval a kolik mu tam ještě zůstalo, údajně, tedy ten skvělý podnikatel, který využívá svá média na politické cíle a vždycky to dělal. No, takže 15.2. - zdrží se uveřejňování obrazových... natočených na prahu domu, bytu či kanceláře dříve, než k takovému natáčení získá souhlas osoby, které udělení takového svolení přísluší, ledaže by v záležitosti vážného veřejného zájmu byl důvodný předpoklad, že jinak nebude možné určité vyjádření pořídit. - Minulý měsíc jsem četl článek, že Česká televize musí zaplatit odškodné a vymazat problematicky získané záběry občana, kterého začala bez souhlasu (v?) soukromí natáčet. Ale se mnou to dělají běžně a s námi asi taky, ne? Všichni si to pamatujeme, jo. Zdroj: Parlamentní listy. Česká televize lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku. No prosím.

Článek 16 Pravidla při natáčení

6.10 Při získávání informací odborníků, expertů - jejich experti, a za chvilku vám budu představovat ty jejich experty, odkud přišli a jakou mají minulost - je nutné předem učinit zřejmým, zda se jedná o neformální rozhovor nebo o odborné vyjádření pro pořad. Česká televize - stále čtu etický kodex - přistupuje pečlivě k výběru odborníků vystupujících nebo citovaných v pořadech. Zejména je povinna zajistit, aby tam, kde je to s ohledem na početnost odborné obce v určitém oboru či odbornosti možné, docházelo k obměně oslovovaných respondentů, včetně zastoupení odborníků rozmanitých názorových proudů a z různých regionů České republiky. - No jasně, já si vždycky vzpomenu na režiséra Martinka, ten měl skvělé komentáře, jak mi říkal, že oni tady léta od revoluce budovali ten systém. Systém jejich příznivců. A to jsou ti, kteří neakceptují, že vzniklo nějaké hnutí ANO, které bojuje proti korupci, které bojuje proti jejich zájmům, a proto samozřejmě lidi nepoznají na těch expertech, odkud přišli, jak přišli, kdo je platí. Ne, vůbec. A proto to funguje, jak to funguje. - Takže Česká televize je povinna zajistit - ano, docházelo k obměně oslovovaných respondentů - no ne, tak některé samozřejmě oni nezvou, protože zvou tamhlety garantované antibabišovce - včetně zastoupení odborníků rozmanitých názorových proudů a z různých regionů. - Proto v České televizi vystupují skoro stále stejní experti, mnozí přímo navázaní na vládní strany. - Česká televize nikdy nežádá ani nepřijme ekonomický prospekt za zařazení vystoupení nebo citace určitého odborníka do pořadu. - To je ten etický kodex.***




Přihlásit/registrovat se do ISP