Neautorizováno !


(11.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Teď hledám ten podklad. (Listuje ve svých materiálech.) Bylo to o těch debatách, kde v roce 2017... snad najdu ten papír. Tady to je. Proto stále říkáme za hnutí ANO, že pětikoalici vyhrála volby média, hlavně ta veřejnoprávní. Ano, oni. Takže náš největší soupeř jsou média. Můžeme si vzpomenout na Superdebatu 19. října 2017. To bylo, když ta mafie si objednala na mě trestní stíhání, Čapí hnízdo, a zveřejnili ho vlastně pár týdnů před volbami. To bylo načasované, to bylo geniální. Ano, účelové trestní stíhání, politický boj. No, vidíme to všude, byla tady izraelská delegace, vidíme to u Trumpa, viděli jsme to u Fica. To je ten systém.

Takže 19. října 2017 jsem přiběhl z Novy do České televize a hned na mě Moravec brutálně útočil, že kdy přepustím vládu Karle Šlechtové, se mě ptal. Porušil jednoznačně kodex. Objednané trestní stíháni, ano, aby zlikvidovali Babiše. Dluhopisy se nepovedly, všechny ty vymyšlené aféry se nepovedly. No a to byla ta klíčová debata, na kterou se vždycky koukají miliony lidí. Naštěstí už tu máme jiné televize, privátní, takže je tu i nějaká konkurence. Moravec byl první 2017.

Potom samozřejmě přišla paní Witowská, nezávislá, s přítelem po boku, který vybral našeho prezidenta. Když usoudil, že sám nechce být prezidentem, tak si řekl, že bude jiný prezident. No a 10. října 2021, to už jsem jednou říkal, tvrdila, že jsem už v roce 2009... ale je to úplně jedno. Já jsem vždycky dělal všechno podle zákonů. To byl podraz neuvěřitelný. Pandora Papers, pamatujete, ne? To, že dneska bývalý socanský kmotr, který figuroval v Panama Papers a dělá kšefty s Lesy České republiky a vystupuje jako velký expert a má podcast, kde samozřejmě lžou a berou ještě za to peníze, to je úplně v pohodě. To nikdo neřeší. Takže to bylo 2021, to byly klíčové volby.

Třetí podraz byl v té debatě, kdy Česká televize postavila pět zástupců pětikoalice, i když tam byly dvě koalice. Měl tam být jeden za SPOLU a jeden za PirSTAN, ano? Měl tam být jeden za SPD a my. Jich bylo pět. A teď to znovu zopakovali. Ale to je úplně v pohodě, pro ně je to normální. Samozřejmě nejkřiklavější příklad byla debata prezidentských voleb, kde pan Řezníček, správně vychovaný člověk - úplně absurdní, jak to vedl.

Takže tady máme samozřejmě ty naše novinářské legendy v České televizi. Takový Václav Moravec nám představil středoevropský projekt pro boj s dezinformacemi. To je ono, to je ten projekt a na to má zajištěný rozpočet na 30 měsíců, má k dispozici 36,5 milionu. Tři čtvrtiny z částky pochází z grantů Evropské komise. Tak jsme zase u Evropské komise, ne? Kdo nás tady ovládá přes ty peníze? Víte, kolik dostávají neziskovky za sedm let rozpočtu Evropské komise? Zkuste si tipnout - 20 miliard eur. Tak to vynásobte. Kurz je přibližně 25. Takže co nám to jenom připomíná? Tito lidé ještě chodí a učí studenty o etickém kodexu, který sami porušují. Jak je to možné, že tihle lidé přednášejí, jsou v televizi, porušují etický kodex, mají z toho byznys a vymývají mozky lidem a rozdělují tuto společnost? Oni šíří nenávist. Stálé nálepkování a stále dokola. Samozřejmě první na tapetě je vždycky hnutí ANO. Takže to byly klíčové debaty. Tam se ovlivňovaly volby, tam to bylo.

Tady mám rozbor předvolebních diskusí, pořadů České televize Superdebata a Prezidentský duel 2023. Profesor doktor Jan Jirák, docent magistr Martin Charvát.

Úvod. Tato analýza se věnuje diskusním pořadům zařazeným do vysílání České televize v lednu 2023 před prvním kolem přímé prezidentské volby. Cílem předložené analýzy je podle usnesení Rady České televize číslo 62/0323 ze dne 8. 3. 2023 zjistit, jakým způsobem Česká televize v těchto pořadech naplňovala zákonný požadavek poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názoru, § 2 odst. 2 zákona o České televizi.

My můžeme vlastně říct, že Česká televize porušuje zákon, nepřímo, když to takhle beru, ne? Analýza se soustředí na (a) případnou přítomnost diskriminačních prvků ve verbální a neverbální komunikaci moderátora, (b) zjišťování aspektů vedení diskuse, které je možné v aktuálním kontextu mediální reflexe politického dění chápat jako odchýlení od požadavku nestrannosti a neutrality, pokud se takové vyskytnou, za třetí (c) práci moderátora s podtextem moderátorských promluv a zjišťování případné tendence ke stranění některému z kandidátů.

Samotná analýza je organizovaná tak, že zadané tři roviny a - c sleduje průběžně a ve vzájemném propojení. Jednotlivé předvolební diskusní pořady jsou vyhodnocovány samostatně. V analýze jsou sledované televizní diskuse posuzovány odděleně, protože reprezentují velmi odlišné komunikační situace. Přímé citace jsou doplněné časovým kódem, který označuje začátek citace.

Za druhé, problém nestrannosti a stranění. Jedním z významných nároků na novinářské výstupy v oblasti zpravodajství a politické publicistiky, tedy i předvolebních televizních debat, je požadavek co nejvíce dodržovat princip nestrannosti. Tento požadavek znamená v co největší míře se vyvarovat užití jazykových i mimojazykových prostředků, které by mohly signalizovat příklon média, respektive novináře, který ho ve svých jednáních reprezentuje, k některému ze subjektů politické scény, či naopak nechuť k jinému subjektu. Tady se potom odvolávají na různé reference. Idea nestrannosti je komplexem několika prvků, které lze nalézt pod různými označeními, jako je vyrovnanost, neutralita, spravedlivost či nezaujatost. Lze ji také charakterizován na základě toho, jaká není, zejména že není předpojatá.

Fenoménem televizních debat se zabýval již Pierre Bourdieu v drobném textu z roku 1996, který vyšel česky v roce 2002. Bourdieu se zaměřil zejména na roli moderátora. Konstatoval, že ten nastoluje témata, stanovuje pravidla hry a dohlíží na jejich dodržování. Moderátor debatuje (debatu?) ovlivňuje, jakkoliv implicitně, zasahuje i do určitého kontextuálního scénáře. Bourdieu se také zmiňuje o mechanismu takzvané neviditelné cenzury. Jde o situaci, kdy postavení jednoho mluvčího může být značně znevýhodněno tím, že mu není umožněno odpovědět na danou otázku - to je klasika u České televize - je při odpovídání přerušován, čímž mu je vymezen kratší čas na odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP