Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Nejde o nějaký hudební koncert či sportovní přenos. Pakliže nějakými pořady Česká televize vstupuje do politiky, musí snést veřejnou kontrolu nákladů takového vstupu do politiky. Snahy tajit výdaje České televize byly za bývalého ředitele Petra Dvořáka. Doufáme, že současný generální ředitel Jan Souček bude informační příkaz respektovat. Vážené dámy a pánové, ozývají se hlasy, že musíme definovat veřejnou službu našich veřejnoprávních médií. Popravdě zákony o České televizi a Českém rozhlasu, jak už jsem řekl, z velké části tuto službu definují a jak uvedu, jsou tu ovšem snahy tuto veřejnou službu více rozmělnit, aby se mohlo upustit i od toho mála, které tu máme. Oba zákony mimo jiné říkají, že hlavními úkoly veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání je zejména "poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů" - konec citátu ze zákona. Tu objektivitu a vyváženost je třeba podle mého přesněji definovat. Zákon řeší, kolik procent má být v televizi skrytých titulků nebo kolik procent pořadů ve znakové řeči nebo kolik má mít Česká televize stanic, ale neřeší nijak názorové zastoupení. Jakkoliv chápu, že to je těžké, nějaké řešení bychom v diskusi našli. My jsme se s něčím podobným vypořádali například v našem návrhu zákona o referendu, kde jsme řešili to, aby v referendu před hlasováním měli zastánci pro a proti ve veřejnoprávních médiích stejný mediální argumentační prostor a nedošlo tak k jednostranné manipulaci. Navrhli jsme, aby veřejnoprávní média poskytla po nějakou definovanou dobu stejný, zákonem zaručený, měřitelný prostor zástupcům názorů pro i proti. Uvědomujeme si totiž, že i demokracii lze zneužít, a to právě pomocí jednostranně cílené masové propagandy. A jednou z funkcí veřejnoprávních médií je, aby byla naopak mimo jakoukoliv propagandu a svůj prostor poskytla skutečně všem názorům, respektive všem názorům, které mají nějakou významnou sílu.

Další problém jsou kontrolní mechanismy. Opět už desetiletí říkáme, že rady nefungují, jak by měly, a přístup radních se mění podle toho, která politická reprezentace tam toho kterého radního zvolila. Ale není to primárně jen tím, kdo v nich sedí. Problém je, že jim chybí věrohodná data. Nemají totiž aparát ani prostředky na to, aby mohli dělat nezávislou pravdivou analytiku vysílání rozhlasu a televize - a mluvím o Radě České televize a Českého rozhlasu. Jsou pak mnohdy odkázáni na své dojmy či antipatie. A v neposlední řadě tu chybí funkční kontrola práce těchto rad, protože pravdou je, že i když někdy ta čísla nebo fakta mají, tak až na výjimky nekonají. To je opět porušení zákona, protože kontrolovat vyváženost, pluralitu a objektivitu je jejich zákonná povinnost.

Na okraj bych ještě podotkl, že bych definici veřejnoprávnosti v zákoně doplnil po vzoru jiných evropských zemí povinností klást zvláštní důraz na český jazyk a na českou a moravskou kulturu. Pochopitelně i stávající vládní odpovědnost za objektivitu a vyváženost je zjevně této vládě trnem v oku. Právník Nielsen upozornil na to, že do novely zákona o České televizi se vkládá ustanovení, podle kterého hodnoty jako pluralita názorů, rozmanitost či podpora vlastního vytváření názoru by se měly vykládat pomocí odpovědného přístupu. V praxi to znamená, že Česká televize bude moci na jakoukoliv kritiku odpovídat nezbytností odpovědného přístupu, protože poskytnutí prostoru konkrétnímu politikovi se přece může rovnat potenciálnímu bezpečnostnímu riziku. Když to vyložím na konkrétních příkladech, v případě další epidemické hysterie televize nepovolí vystoupit oponentnímu odborníkovi. A bude to podle zákona, když to zdůvodní, že zveřejnit oponentní názor by nebylo odpovědné, bez ohledu na to, zda tento názor byl racionální, podložený fakty a tak dále.

Tým Elona Muska takovou praxi dokladoval u bývalých manažerů a cenzorů na Twitteru. Ti měli za úkol mazat a cenzurovat nejen jakékoliv názory, ale také jakákoliv fakta, byť pravdivá, která by nepodporovala plošné očkování, a to právě s odůvodněním odpovědného přístupu, kdy by i pravdivá fakta mohla údajně škodit veřejnému zájmu, tedy v uvozovkách "ve veřejném zájmu" všechny lidi plošně proočkovat vybranými komerčním vakcínami nadnárodních firem. Pokud prominete, nedá mi to, v uvozovkách "naočkovat" tento přístup manipulace zákonem i České televizi je skutečně další krok do orwellovské totality, kdy už otevřeně budeme filtrovat fakta a informace podle něčího zájmu maskovaného za takzvaný odpovědný přístup.

Co říci závěrem? Shrnuto a podtrženo. Nemá cenu se bavit o tom, jak něco financovat, když není jasné, co financovat, a jak kontrolovat to financování a to, co jsme zaplatili. Česká televize musí přestat dělit lidi na ty správné a dezoláty. Musí skončit vnitřní cenzura, která potlačuje jen některá fakta a informace i přístup lidí s jinými názory. Jinými slovy, televize musí začít dodržovat zákony. Bohužel v tuto chvíli to je jen na novém generálním řediteli, protože ani jedna rada, jak velká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tak i ta malá Rada České televize zatím k tomu sílu a většinou ani chuť neměla. To samé platí pro Český rozhlas.

V roce 1985 vyřešila britská premiérka neufinancovatelnost BBC zřízením komise, která nařídila redukci nákladů. Vzhledem k nákladům, které mají na veřejnoprávní média již mnou zmínění Slováci a které máme my, tedy víc než dvojnásobek je v České republice, bych jako jediné a nejlepší řešení viděl důkladnou analýzu výdajů a následně jejich redukci a zefektivnění. Tady by měl pomoci Nejvyšší kontrolní úřad. Do budoucna by se Česká televize, rozhlas a nejlépe i ČTK měly spojit a transformovat do státní příspěvkové instituce. Popravdě, pokud jde o zpravodajství, dělají třikrát tu samou práci a za trojí peníze, tedy s tím, že ČTK si umí vydělat.

Koncesionářské poplatky bychom měli zrušit, to je návrh SPD. Napojení veřejnoprávní mediální instituce na státní rozpočet má nespornou výhodu v tom, že zájem na úsporách a efektivitě budou mít vlády jakékoliv konstelace, protože každá odpovědná vláda bude chtít šetřit. To ale samozřejmě není případ Fialovy vládní pětikoalice. Efektivita není sprosté slovo a bude slušet i našim veřejnoprávním médiím, tak jako by jim slušelo i dodržování zákonů. Popravdě, pokud by dodržovali zákon, ušetřili bychom si i zde hodinové debaty a projevy, protože by nebylo o čem mluvit. Takhle bych mohl popravdě pokračovat celé hodiny, pokračovat výčtem stížností a porušování zákona ze strany České televize a Českého rozhlasu. Ale já si myslím, že už jsem tady konkrétní příklady zmiňoval.

Vážené vedení České televize a Českého rozhlasu, než přijdete s nataženou rukou, zameťte si před svými prahy. Hledejte úspory, dělejte vyvážené vysílání a přestaňte nadržovat politikům vládní pětikoalice. A pokud bude vaše práce dobrá, najdete jistě dveře i srdce otevřené u každého politika i občana. A Fialovu vládu znovu vyzývám, aby přestala okrádat lidi. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji, pane předsedo. Zaznamenal jsem tedy návrh usnesení, které potom poprosím, abyste mi tady předal, a poté ho budeme načítat. V tuto chvíli vidím faktickou poznámku od pana poslance Karla Raise, potom se vrátíme zpátky do rozpravy, a to přednostním přihlášením pana ministra Martina Baxy. Pane poslanče, máte slovo. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP