Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji za dodržení času a paní poslankyně Adámková vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Wenzl. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem chtěla jenom drobnou poznámku, pane ministře, protože jak dobře víte, tento problém není úplně můj šálek kávy, tak víte, že se k němu nevyjadřuji. Ale vy jste řekl úžasnou věc, kterou musím komentovat. A to jsou ty tábory, je doba táborů, nevím jak vy, ale tak na tábory jsem jezdila mnoho let a mám tam mnoho známých a dojíždím tam dělat různé dozory. Za prvé to jsou organizace, které většinou zaměstnávají více než 25 lidí, samozřejmě mnohdy celoročně, a ten tábor k tomu jenom přidávají. To není jinak nahodilé. Takových není málo. Jsou to nejrůznější ty dětské domy, které se různě jmenují, Motýlek, Brouček a podobně, ale zaměstnávají ty lidi. A v tom případě samozřejmě budou tedy platit daně. Já si pak neumím představit, proč bych nutila toho vedoucího, aby vzal svůj tablet, notabene bude mít 15 dětí na starosti a tam tedy, protože on bude jako osoba platit, by tedy ještě ten tablet dával k dispozici.

Tady si jenom myslím, že to je nepochopení celého provozu, který tam je, a je to zcela mimo realitu. Takže tady třeba tito lidé, kteří se věnují dětem proto, aby jejich rodiče mohli chodit do práce v době prázdnin, tak je postihneme tím, že jim tam pouští ty pohádky, protože budou platit. Nedává mi to logiku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní pan poslanec Wenzl (vyslovuje Vencl), připraví se pan ministr Baxa.

 

Poslanec Milan Wenzl: Děkuji, pane předsedající. Milan Wenzl. Tak aby. No jenom panu předsedajícímu to říkám, aby to věděl, protože jsme zde dva.

Abych to trochu odlehčil, tak já se posunu kousek dopředu už po tom schválení. Zrovna pana Nováka si pozvali, protože nezaplatil poplatky televizní, na úřad, měl zaplatit pokutu. On tam přišel a paní mu vysvětlovala, že zaplatit musí, přestože tu televizi má a nepoužívá jí, protože má zařízení, kde na tu televizi se může dívat. Tak on to pochopil, zaplatil a šel domů. Druhý den přišel a říká paní na úřadě, že žádá, aby mu dali příspěvek na děti. Paní se dívá do počítače a říká ale vy žádné děti nemáte. On říká no, děti nemám, ale mám na to zařízení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času a omlouvám se za nepřesnost ve výslovnosti vašeho jména, pane kolego Wenzle. A bude pokračovat pan ministr Baxa.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Možná už je to příliš dlouhou dobou dnešního jednání, ale unikl mi kontext, pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy, té vaší poznámky. (Smích v sále.) Ale jenom, co zde říkala, paní profesorka Adámková. Paní profesorko, prostřednictvím pana místopředsedy Skopečka, důležitá věc: Pokud mluvíte o pořadatelích letních táborů, kteří jsou institucionální, to znamená, jsou to třeba domy dětí a mládeže, které mají víc než 25 zaměstnanců, tak bezpochyby ty domy dětí a mládeže platí už dneska poplatky, protože určitě pro svou činnost mají nějaký počet obrazovek, které v tom domu dětí a mládeže jsou. Nejsou osvobozeny, podle stávajícího znění zákona jediné osvobozené jsou školy v tomto. A velmi tedy pochybuji o tom, že by v případě, kdyby, nebo když vstoupí tento zákon do účinnosti, že by bylo mnoho zařízení, které by mělo víc než 25 zaměstnanců tohoto charakteru. A v té první kategorii, paní profesorko, se platí pět poplatků. To podle mě velmi odpovídá počtu obrazovek, které v tom domu dětí a mládeže mají. A je to bez ohledu na to, ten náš nový princip byl postavený na tom, že je to bez ohledu na to, jestli mají obrazovku, mobilní přístroje a tak dále. Já si dokonce myslím, že pro takové zařízení, jako jsou větší domy dětí a mládeže, tak ten náš princip bude mírně výhodnější. Takhle si myslím, že to bude. Fakt poctivě odpovídám na vaši otázku, protože bych nerad, aby speciálně v téhle věci vznikla nějaká nejasnost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní paní poslankyně Peštová Berenika, připraví se paní poslankyně Adámková. Tak prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Pane ministře, já jsem čekala, že mi na to odpovíte. Že mi odpovíte na to, proč jste to tam dali, co vás k tomu motivovalo, nebo respektive jestli to byl nějaký tlak nějakých politických stran, tak jako jste nám vysvětlil, že Piráti si tam dali ty dezinformace, tak třeba tady byl taky nějaký tlak. Ale možná už třeba už tak nějak jako cítím takový ten tlak jednoho Agrofertu, ne třeba, protože ten je taky velký, tak proč by neplatili? Ale v každém případě já furt nevidím ten smysl. Já opravdu furt nevidím ten smysl, proč ty velké firmy tam dáváte. Protože třeba ta kadeřnice to rádio má, má tam třeba i tu televizi, ale oni tam nemají z toho vůbec nic. Prostě mně to nedává to logiku. Říkám, dokážu pochopit tu solidární daň, když je to z hlediska třeba toho důchodu, tam to stále chápu. Dokážu to pochopit i v nějakým tom zdravotním pojištění a tak dále, protože někdo platí víc, někdo míň, ve finále prostě musíme čerpat nějak všichni stejně, přibližně stejně, někdo je víc nemocný, někdo je míň nemocný, ale tady tu logiku nevidím. Tady prostě opravdu tu logiku nevidím.

A já bych byla ráda, kdyby, já nevím, určitě jste procházeli přes Legislativní radu vlády, jestli byste nám mohl říct, jak se k tomu tam stavěli ti jednotliví právníci, který samozřejmě vždycky tam mají co právník, to sice každý má jeden, dva, tři názory, ale tam nějaká diskuze kolem toho přece musela proběhnout, jestli oni jsou s tím komfortní, nebo nejsou. Jestli je to v pořádku, nebo to v pořádku není. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní paní poslankyně Adámková, připraví se paní poslankyně Hanzlíková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane ministře, o tom samozřejmě máte pravdu, že oni platí a mají to takhle, ale vy jste tam řekl takovou tu nešťastnou větu, jako že tam budou vedoucí a budou mít tablety. Tak jsem to chtěla uvést na jasnou míru, že to vaše vyjádření mi dovolte, nebylo úplně nešťastnější.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí paní poslankyně Hanzlíková a připraví se pan poslanec Kasal.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, pane ministře, já jsem teď velmi pozorně poslouchala tu debatu, která se týká té logiky, toho způsobu výběru lidí, tedy domácností, které budou platit, a těch firem. A musím říct, že tam tedy sama taky, co se týká počtu zaměstnanců, moc tu logiku nevidím. Ale já bych si s dovolením to vrátila trošku ještě víc na začátek a zeptala bych se, proč neproběhla před tím, než jste předložil tento návrh, ta debata, která proběhla, anebo probíhá v dalších státech na západ od nás? Vím, že vláda se velmi ráda inspiruje na tom západě a tam ve většině případů, když proběhla skutečně podrobná debata vůbec o tom, co to je ta veřejnoprávní služba, o tom, co by vlastně měla veřejnoprávní média obsahovat a podobně, tak zároveň z toho potom vyplynul i ten způsob financování a i ta výše třeba toho financování. Takže mně tohle přijde, že to je nesmírně důležitá část, která tady se neodehrála, a je klidně možné, že pokud by se odehrála, tak byste skutečně došli k tomu, že lepší forma financování je ze státního rozpočtu, a ne poplatky. A nemuseli bychom tady řešit, jestli to je logické, nebo ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní vystoupit pan poslanec Kasal.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se rád zeptal pana ministra, protože platí jedna věc ve zdravotnictví, protože jste říkal, že školy jsou osvobozené. A já bych jenom chtěl upozornit, že v nemocnicích, na dětských odděleních se vyučuje, školy, tam jsou, jsou tam učitelky. Tak jsem se chtěl zeptat, a máme tam samozřejmě televize, máme tam tablety, tak jsem se chtěl zeptat, jak je řešené tohle, protože tam určitá kolize určitě bude.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Nacher se přihlásil k faktické poznámce. Zřejmě ji nechce využít. Chce, tak poprosím pana poslance, aby se dostavil k řečnickému pultíku. Tak prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP