Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.10 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

To také všechno platí, tam také v každém automobilu je přijímač. Takže nezavádíme. My měníme tu konstrukci, výrazně to zjednodušujeme a dokonce těm podnikatelům, kteří mají do 25 zaměstnanců, tak to zjednodušujeme nejvíc, jak to jde, tedy že nebudou poplatek platit vůbec. A upozorňuju na to, že jich je víc než 90 procent. A bavíme-li se o těch největších, nad těch 500 zaměstnanců, tuším, že kolega Babka tady správně říkal ten počet, že takových subjektů je u nás 1 062 a z toho celkového počtu je to ani ne půl promile, nějakých 0,0036 procenta. Můžeme vést i filozofickou diskusi o tom, zdali je správné, že ti větší platí víc, ti nejmenší neplatí nic. A to pak je o diskusi, kdo je konzumentem veřejné služby, právě médií veřejné služby. A i v zájmu obzvlášť těch velkých společností je stabilní prostředí, stabilní demokratický, svobodný systém a média veřejné služby k tomu zcela nepochybně přispívají.

Co se týká fyzických osob, tedy těch domácností, tak tady chci ještě jednou zdůraznit, že každá domácnost platí jednou ten poplatek; jednou televizní, jednou rozhlasový. Není to tak, že by podle počtu přístrojů se ten poplatek zvyšoval. Co se týká toho, že někdo nekonzumuje, jak to tady v diskusi padá, tu veřejnou službu, tak já bych si s tím troufl polemizovat. Tu službu konzumuje celá společnost a někdo ji konzumuje aktivně, že si tu Českou televizi, ať už jakýkoliv pořad, pustí, nebo že si pustí nějaký pořad to on-demand, to červené tlačítko, jak ho známe, nebo že využívá zpravodajské informace, které přináší, stejně tak je to i s Českým rozhlasem, anebo ji využívá pasivně, chcete-li bezděčně, a díky tomu, že ta služba tady je, tak i zprostředkovaně dostává ty informace, které má z té definice, jak jsem ji tady zmiňoval, mají ta média veřejné služby zajišťovat. Tak já věřím, že už nebudu déle vystupovat. Bude-li potřeba, tak v rámci faktických. Ale cítil jsem tuto povinnost na některé věci, které tady doposud zazněly, reagovat a těším se na další věcnou diskusi a věřím, že ta témata a věci, které jsme tady prodiskutovali, nebudeme příliš opakovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, první vystoupí pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane místopředsedo. Možná že diskutovat budeme. Já řeknu dvě klíčová slova: svoboda a demokracie. To mi v tomto zákonu chybí. Takže začnu tím; vy říkáte, že rada má kontrolovat. Kdo volí radu? Poslanecká sněmovna. Vy jste si zvolili pět radních, protože vám to nevyšlo v tajné volbě, aklamací, volbou veřejnou. To znamená, že ta rada kontroluje to, co vy jste si politicky tady rozhodli. Vy jste zpolitizovali radu veřejnoprávních médiích touto volbou. Vy jste to udělali a samozřejmě, že kontroluje podle toho, jak vy si přejete, protože jsou to vaši radní, které vy jste si tady odhlasovali zvednutím ruky. To je ta nedemokratičnost, na kterou tady upozorňuju. A vy, abyste se od ní odklonil, tak jenom tady strašíte sousedními státy.

No a ta svoboda je v tom, že si každý může vybrat sám. Ať si ten podnikatel sám vybere, zdali má televizi ve své firmě, anebo nemá. Ať si sám vybere, jestli tedy si koupí auto, nebo jeho zaměstnanci, já nevím, budou jezdit vlakem na služební cesty. Nechte to jednoduše na nich, nedávejte jim žádné příkazy, že musí platit i přesto, že to nevyužívají. Krom toho Legislativní rada vlády upozorňuje na to, že těch 24 zaměstnanců - co když jich polovina bude na poloviční úvazek, tak budou platit jako 24 zaměstnanců? Legislativní rada vlády řeší memorandum, kde vám říká, že to memorandum oslabuje nezávislost veřejnoprávních médií na moci výkonné. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál. Vy jste tady otevřeli ty zákony. Nikdo v minulosti si to nedovolil takhle uzurpovat média veřejné služby, jak se to udělali vy za poslední čtyři roky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A nyní vystoupí paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Hanzlíková.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane poslanče Jakobe, prostřednictvím pana předsedajícího, tak ta definice mi tam tak nějak nesedí. Jestliže to je veřejnoprávní televize, tak by měla být financovaná z veřejných prostředků, ne? Když je to veřejnoprávní televize. Logicky, že jo? Takže to mi tam nějak nesedí. Pokud tam tedy není, není to z veřejných prostředků, je to z poplatků, je to z daní. Je to z daní nás všech. Takže ta definice tak jako není úplně... Vy jste tady několikrát zmínil tu veřejnoprávní, vy jste to tady obhajoval. Já jsem vás bedlivě poslouchala, já jsem tam seděla. (Poslankyně Peštová u řečnického pultíku a poslanec Jakob u stolku zpravodajů komunikují spolu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Prosím, paní poslankyně, pane poslanče, nekomunikujte mezi sebou takhle... (Poslankyně Peštová: Já jsem nebyla první.) Já vás nebudu soudit, kdo jste byli první nebo druzí, nejsme v mateřské školce. (Poslankyně Peštová: Pan poslanec Jakob byl první, který na mě začal mluvit.) Přestaňte oba, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: A co se týče těch velkých firem, tak teď už vidím, z jaké stáje to je. Tak tam to bylo ze stáje Pirátů, a vidím, že toto je asi ze stáje TOP 09, protože jste to tady vehementně obhajovali, jak tedy nad těch 500 zaměstnanců to vlastně není vůbec nic, když budou platit, byť tam žádné přijímače ani televizní, ani rozhlasové nemají, a je to vlastně úplně v pořádku. Takže vidím, vážení občané, ze stáje TOP 09 budeme platit nad 500 lidí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak nyní paní poslankyně Hanzlíková vystoupí s faktickou poznámkou. Připraví se pana poslanec Kukla.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo a budu také reagovat na pana poslance Jakoba. A tam mě zaujalo to, že on tady zmiňoval, jak dlouho probíhaly debaty před tím, než tento návrh byl předložen sem do Sněmovny. V tom případě pak nechápu v podstatě to, co říkal pan ministr, že není připravena ta změna Ústavy, do které by se dala kontrola NKÚ. Samozřejmě, pokud mi tady vysvětlujete, že teď za současné legislativy to není možné, ta kontrola, tak to já samozřejmě vím. Ale pamatuji si, i přesto, že jsem neseděla ve Sněmovně a sledovala jsem to vždy z ministerstva, tak vím, že by nebylo možné, abychom my jako teď současná opozice předkládali nějaký zákon a zároveň nepředložili věc, která s tím jako velmi souvisela. To si pamatuju, že z vaší strany vždy bylo velmi kritizováno.

A pak bych ráda ještě reagovala na větu, že to firmám zjednodušujete. Tak mně teď před chvílí přišla esemeska od jednoho zástupce firmy, který popsal situaci, že v současné době je to firma nad 500 zaměstnanců a má dva televizní přijímače; jeden někde na recepci dole a jeden je v ředitelně. Takže tato organizace bude platit stonásobek vlastně té částky, protože zaměstnává více než 500 lidí, kteří ale samozřejmě nemají při své práci vůbec čas se podívat na televizi.

Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Kukla, připraví se pan poslanec Jakob. Tak, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem vystupovat nechtěl, ale tato debata mě k tomu přinutila. Ono je třeba se podívat na to, co nám tady vláda Petra Fialy slibovala.***




Přihlásit/registrovat se do ISP