Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.20 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Ještě před dvěma, třemi roky říkali, že koncesionářské poplatky se zvyšovat nebudou, že k tomu není důvod. No, a co udělali? Prvně navrhli zvýšení daleko větší, no, a teď pod nátlakem veřejnosti ho zřejmě trošku tlumili a televizní a rozhlasové poplatky zvyšují všem lidem v České republice o 25 korun měsíčně. No, aby toho nebylo málo, tak velké firmy, jak už tady bylo řečeno, velké úspěšné firmy, protože když je někdo úspěšný, tak ta firma se rozrůstá, tak má víc zaměstnanců, tak budou platit několikanásobně více, než platí teď. Já nevím proč.

A ještě si pojďme říct, když všem lidem v České republice zvyšujete poplatky o 25 korun měsíčně, tak mně píší lidé, protože jsem několika lidem odpovídal na email, co za to dostanou ti lidé? Oni neví, co za to dostanou. Vy jim prostě říkáte, dlouho se tady poplatky nezvyšovaly, no tak teď je zdvihneme, ale co za to ti lidé dostanou? Konkrétně co za to ti lidé dostanou? Jestli mi tady na to někdo odpoví? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní vystoupí pan poslanec Jakob s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, já velmi stručně. Co jsem tady říkal, tak jsem upozorňoval na to, že nemáme koncesionáře, nemáme koncesionářské poplatky, máme televizní a rozhlasové poplatky. Stejně tak jsem upozorňoval, nemáme veřejnoprávní média, média veřejné služby. Tak prosím, nevsouvejte mi do úst něco, co jsem opravdu neříkal. Naopak jsem upozorňoval na začátku, ať se zkusíme vyjadřovat přesně. Ale chápu, že jsou to drobné nuance. Ke stáji, z které by měl být návrh pro právnické osoby, to bych si nedovolil uzurpovat, to je vládní koaliční stáj. Já se k tomu hlásím a jsem velmi rád, že v tom návrhu je zvlášť pro ty nejmenší podnikatele, živnostníky to, že se jim to zjednoduší tak nejvíc, jak to jde, že nebudou platit vůbec. K tomu se hlásím, jsem za to rád a je to koaliční stáj.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brázdil, připraví se paní poslankyně Pošarová. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Dobrý večer. Lidi, sledujete to? Máte o to zájem? Představte si, po celou dobu tady z České televize nebyl nikdo. No jasně, kritika. Kdo by si to nechal někde natočit a pouštět? Poslouchejte, prostě to projde. Ta korupce, televize tady bude a bude zaplacená, a to projde, s tím nenaděláme nic, ať se (o) to budeme snažit až do zítřka. Co se s tím dá dělat? Vy, kteří někdy sledujete ještě Českou televizi, myslím tím, prosím vás, nechci se dotknout těch jiných odvětví než zpravodajských, jasně, pohádky. Tam jsou jistě zaměstnanci a já vás beru jako dobré, ale my se bavím o té zpravodajské části. Poslouchejte, lidi, nedívejte se na to, to je jediná obrana. Vy to budete muset zaplatit, ale nedívejte se. A vy všichni, co teď to tady kritizujete, tam jiná rada není, než neposkytujte vlastní obličej k tomu, aby prostřednictvím vaší pusy, vašich mluvidel oni mohli říct, co chtějí. Oni vás vždycky zmanipulují. Půjdete-li někam, tak ten redaktor má pecku v uchu, tam mu někdo radí toto, teď mu zvýší hlas, aby vy jste byl nižší, abyste nemohl vlastně se prosadit. Lidi, to jsou tahy. Vy nenaskakujte na to. My všichni, kdo nesouhlasíme s tím, co Česká televize, jaké dezinformace pouští do televize, vy to prostě neakceptujte, jiná rada není. Stejně to zaplatíme, to o tom žádná pochyb (pochybnost), možná až přijde jiná, nová vláda, tak to třeba změní. Jinou možnost nemáte. Lidi, místo jedničky na dálkovém ovladači si dejte tu Českou televizi někde až úplně do prkvančic, někde tam dole. Vy to zaplatíte, ale nedívejte se, a tím pádem budete v pohodě, dívejte se na jiné věci a šiřte to dál, pokud tedy máte fištrona a nějakým způsobem si ty věci umíte přežvýkat. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Pošarová s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat na pana kolegu Jakoba. Takže pro poplatky za Českou televizi a Český rozhlas už zde tedy nebude podstatný počet přijímačů, ale počet zaměstnanců, jak jste říkal, že třeba do těch pětadvaceti že by to nemuseli platit. Ale Česká televize by měla díky novele získat až o 865 milionů korun ročně navíc, Český rozhlas (o) 331 milionů korun. Když si to tedy vezmeme, tak televize hospodaří s téměř osmi miliardami korun a rozhlas více než s dvěma miliardami korun. Nově tedy dle navrhované novely mají tyto daně hradit i domácnosti, které sice nevlastní televizi ani rádio, ale používají chytrý telefon nebo tablet, počítač. Rozšíření povinnosti hradit tyto poplatky je tedy plošné a zasáhnou prakticky všechny domácnosti v České republice, které jsou již zruinovány Fialovou drahotou.

Co se týče větších firem, tak ty se musí samozřejmě připravit na výrazné zvýšení nákladů. Firmy o 250 zaměstnancích by nově měly na těchto poplatcích hradit až sedmdesátkrát více než doposud, roční poplatek za televizi a rozhlas by se u nich vyšplhal na neuvěřitelných 172 200 korun. U podniků s více než 500 zaměstnanci je to pak až stokrát více, tedy skokově na 246 000 korun. Ví to vládní poslanci nebo jim je to jedno? Je to nehorázný postup k těmto firmám za to, že zde platí daně, pojistné odvody, financují stát a vládu a zaměstnávají ještě české občany, což pomáhá ještě alespoň jakžtakž udržovat sociální smír v zemi, který Fialova vláda tedy ničí. Takže to k tomu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní poslankyně Voborská Milada, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Milada Voborská: Děkuju. Já jsem chtěla v reakci na to, co ti lidé dostanou, na pana kolegu Kuklu. Chtěla bych říct, že by se měli všichni přijít podívat do těch budov, kde lidé pracují, kde Česká televize působí, konkrétně i v Rohlíku (?), konkrétně i ve studiu Ostrava, které čeká na to, jestli vůbec bude rekonstruováno, protože ty finance v tuhle chvíli nestačí. Ty finanční náklady na technické zajištění přenosů a vůbec výroby jsou samozřejmě velké a ta studia jsou poměrně zastaralá. My jsme se tam podívat byli a doporučuju všem, aby si v době, kdy jsou dny otevřených dveří, ten čas udělali, protože konkrétně stará budova na Kavčích horách potřebuje velkou rekonstrukci a ti lidé, kteří tam pracují, zaslouží obdiv za to, že tam vydrží.

A druhá věc na pana Brázdila, vaším prostřednictvím, pokud tu je, čím déle bude stát tady před tou kamerou a mluvit na ty lidi, tím spíš pomůže umělé inteligenci, aby si něco naklíčovala a dala mu tam nějaký úplně jiný text, než tady říká. Takže já se domnívám, že každý z nás je soudný, ví, jak si ty informace má přebrat.

Česká televize i Český rozhlas patří k nejdůvěryhodnějším médiím, která tu jsou, a my budeme rádi, když to zázemí mít budou. Samozřejmě nic není definitivní. Pokud se vymění Sněmovna, vymění se vláda, může jakkoliv jinak upravit zákon nebo ho změnit. My to víme. V tuhle chvíli se domníváme, že je to dobrá volba. Ta částka není vysoká. A pokud se vám zdá nějaká vyšší částka pro firmy, tak já u těch rozhovorů s Hospodářskou komorou a se zástupci všech soukromých subjektů a právnických osob nebyla, takže určitě pro to nějaké odůvodnění je. Každopádně jsme v prvním čtení, takže věřím, že některé věci se dají upravit, pokud na to budou nějaké připomínky, které třeba nebyly reflektovány. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. A nyní vystoupí paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Hendrych.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Teď na svoji předřečnici. Já se omlouvám, tak často se nevídáme, takže jméno nevím. Takže radši řeknu na svoji předřečnici, prostřednictvím pana předsedajícího. Víte, sedm miliard ročně není málo. To jsou velké peníze, opravdu velké peníze. Myslím si, že ani jeden z nás si to nedokážeme představit, ale opravdu jsou to velké peníze. Takové ty - vy jste tady říkal, jak jsou, jak je vyvážená, jak je, jak prostě ty její diskuze a všechny jsou v pořádku. Nechci tady citovat vaše slova, ale v každém případě, jestli pokládáte debatu, kde stojí pět proti dvěma za vyváženou, tak já tedy ne. To byla ta debata, která byla před těmi eurovolbami, nebylo to absolutně vyvážené. Jestliže jste kandidovali jako SPOLU, měli jste tam mít jednoho kandidáta, ne za každou stranu jednoho. Říkám, takže to je absolutně nevyvážené. A to tady právě citoval pan Babiš, ale já se k tomu nechci vrátit. A spousta takovýchhle debat tam probíhá a mně se to nelíbí, osobně mně se to nelíbí. Jsem plátce, platím ty poplatky, ale nelíbí se mi to. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP